6500 грн для бізнесу за кожного найманого переселенця. Як отримати?

6500 грн для бізнесу за кожного найманого переселенця. Як отримати?
  • В Україні переселенці можуть отримати фінансову підтримку. Проте держава також платить кошти й вінничанам: за підтримку людей, що були змушені покинути домівки.
  • Розповідаємо, як у Вінниці оформити компенсацію за працевлаштування переселенців.
  • А також нагадуємо як вимушеним переселенцям отримати виплати від держави та міжнародних організацій.

Понад 36 тисяч переселенців, за офіційними даними, проживають у Вінниці. Людям потрібна робота. І держава готова платити роботодавцям за працевлаштування вимушених переселенців.

Хто може отримати?

Роботодавці, які під час війни влаштували на роботу переселенців, можуть отримати компенсацію 6 тисяч 500 гривень від держави за кожного такого співробітника. Для цього потрібно подати онлайн заяву на порталі «Дія»

Компенсацію даватимуть два місяці — за перший та другий місяць роботи вимушеного переселенця. Заявку на компенсацію витрат може оформити тільки роботодавець через 5 днів після офіційного працевлаштування внутрішньо переміщеної особи.

Відео дня

Важливий нюанс — у працевлаштованої людини має бути довідка ВПО, оформлена після 24 лютого.

Як отримати виплату

Покрокова інструкція:

  1. Зареєструйтесь або авторизуйтесь на порталі «Дія»;
  2. Натисніть «Послуги» — «Підприємництво» — «Компенсація за працевлаштування ВПО» — «Подати заяву»;
  3. «Дія» знайде вас у переліку отримувачів виплат Пенсійного фонду;
  4. Перевірте дані, виберіть період для компенсації та надайте інформацію про внутрішньо переміщену особу;
  5. Введіть розрахунковий рахунок для отримання коштів;
  6. Перевірте заяву та підпишіть її за допомогою КЕП (як отримати електронний підпис — ось тут).

Заява автоматично буде надіслана до Державного центру зайнятості. Очікуйте на виплату коштів.

Фінансова підтримка переселенців

Натомість гроші платять не тільки за переселенців, а й самим людям, що вимушено покинули свої домівки. Нині діють такі програми:

2000 грн на себе і 3000 грн на кожну дитину. Щомісячну фінансову підтримку можна оформити також через «Дію». Через застосунок оформлюємо довідку переселенця, і там також можна подати заяву на отримання грошової допомоги на себе і ваших дітей.

До 6600 грн на родину. Зареєстровані у Вінниці переселенці можуть в «Прозорих офісах» подати заяву на отримання грошової допомоги від ООН «Продовольча програма». Працівники органів соцзахисту дадуть вам QR-код для реєстрації в системі. Через 5-7 днів після подання заяви на ваш номер прийде SMS-повідомлення з кодом виплати. Зняти гроші можна в будь-якому банку, який підтримує систему переводів Western Union. Відповіді на поширені питання: ukr.reg.scope.wfp.org/ukr/faq.

До 2200 грн на людину, протягом 3 місяців. Норвезька рада у справах біженців також виплачує фінансову допомогу українським біженцям. На допомогу можуть претендувати ВПО незалежно від поточного місця перебування, перевагу надаватимуть найвразливішим категоріям: пенсіонери, люди з інвалідністю, діти тощо.

Зареєструватись можна тільки через месенджер WhatsApp: додайте до ваших контактів номер 0 800 609 844 — надішліть на нього повідомлення з текстом NRC — отримайте і заповніть анкету для реєстрації до участі в програмі. Протягом 10 днів вам прийде відповідь про нарахування чи ненарахування коштів. 

Якщо отримаєте повідомлення про надання грошової допомоги, кошти вам надійдуть за місяць після реєстрації. 

Увага! Грошову допомогу не можуть отримати люди, які раніше оформили фінансові виплати від ООН чи інших міжнародних організацій. Виплати внутрішньо переміщеним особам від держави не враховують.

За додатковою інформацією звертайтеся за номером гарячої лінії 0 800 302 007.

Раніше, нагадаємо, у Вінниці створили Довідник для переселенців. Там, зокрема, є інформація про те, як вінничанам отримати компенсацію за те, що вони прихистили переселенців.

 

Читайте також:

Де у Вінниці можуть отримати допомогу переселенці? Зібрали всі адреси та телефони

Як через «Дію» оформити соцвиплати? Інструкції переселенцям, безробітним і батькам немовлят

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач59

    Ніяк не отримати.

    Це факт.
  • Tala Krypina

    Переселенцям з бойових районів дійсно треба допомагати , більшість з них лишилися свого житла  і звісно роботи , але й не забувати про людей де війна не так зачепила. Бізнес не працює на усі 100 % , впала покупна спроможність населення , помінялися приоритети . Не так вже купляють одяг , не роблять весілля , не потрібні нові меблі , дзеркала , картини , килими . Знаю вінничан які виживають і рахують копійки (Між тим платити комуналку ніхто не відміняв . Діти ростуть треба одяг взуття та їжа . Важко усім.
  • Тамара Кишенюк

    Дуже геніально, от розумно придумали! Приймуть на роботу переселенців, то їм заплатять, а не переселенцям, як виживати? Куди іти працювати, чим дітей годувати? Гей владо, ви ще хоч трохи розуму маєте? Чи хочете, щоб люди вам трохи додали розуму?
    Ви мабуть себе дуже гарно почуваєте, що про народ забули?

    Олег Каськов reply Тамара Кишенюк

    Тамара Кишенюк бо переселенці зараз "в тренді". Але,щось вони не дуже поспішають працевлаштовуватися...
  • Ivan Sobzyk

    Д бізнесу а ось у нас на заводі власник зрізав зарплати до 5 000 тисяч гривен-війна і заборона виїзду за кордон.Ось такі справи -

keyboard_arrow_up