Як через «Дію» оформити соцвиплати? Інструкції переселенцям, безробітним і батькам немовлят

Як через «Дію» оформити соцвиплати? Інструкції переселенцям, безробітним і батькам немовлят
  • Замість очікування під «Прозорим офісом», усі документи на держвиплати можна подати просто зі свого смартфона. Для цього треба додаток або веб-портал «Дія» та доступ в інтернет.
  • Зібрали інструкції, як отримати виплати для переселенців, допомогу по безробіттю та матеріальну підтримку на малятко.

Днями у «Дію» додали нову послугу: внутрішні переселенці можуть отримати довідку через додаток та оформити матеріальну допомогу. Усе це без особистого звернення у «Прозорі офіси» Вінниці. Однак є нюанс — скористатись цим можуть власники ID-карток чи закордонних паспортів.

Гроші для переселенців

Отож, щоб отримати статус переселенця треба: 

1) Оновити застосунок «Дія» (iOS, Android, Harmony OS); 

Відео дня

2) У меню «Послуги» обираємо опцію «Отримати статус ВПО»;

3) Вказати актуальну адресу; 

4) Підтвердити її своєю геолокацією (це треба зробити один раз).

У цій же послузі можна отримати статус переселенця для своєї дитини. 

Наступним кроком буде те, що додаток запропонує оформити матеріальну допомогу з держбюджету для внутрішніх переселенців, що залишилися в Україні: 2 000 грн на себе та 3 000 грн на кожну вашу дитину. Виплати надходять щомісяця. Гроші можна отримати на картку єПідтримка та витратити на будь-що (або ж зняти готівку).

Також, нагадаємо, 2000 гривень матеріальної допомоги отримують внутрішні переселенці, що набули цього статусу до 24 лютого 2022 року. Тобто, люди, які переїхали до Вінниці під час АТО/ООС.

Якщо раніше не отримували виплати — через «Дію» оформити їх не вдасться. Податися на допомогу всім переселенцям через додаток можна буде «трохи згодом», пояснював міністр трансформації Михайло Федоров.

Тож, «старі» переселенці можуть оформити виплати тільки через «Прозорі офіси» міста. Ось адреси та контакти для консультацій:

  • Космонавтів, 30. (097)101-58-40, (063)856-62-72, (0432) 50-83-88, (0432) 50-91-33
  • Замостянська, 7. (097) 101-45-18, (063) 856-62-75, (0432) 50-86-70, (0432) 50-86-77

Гроші для безробітних

Також нещодавно додали ще одну послугу, яку можна оформити онлайн — «Допомога по безробіттю». Для цього треба скористатися не додатком, а саме веб-порталом «Дія». Тут можна подати заяву про надання чи поновлення статусу безробітного та заяву про призначення чи поновлення допомоги по безробіттю. Термін виконання — 1 робочий день.

Покрокова інструкція:

1) зареєструватись чи авторизуватись в кабінеті громадянина на «Дії» за допомогою електронного підпису (тільки такий спосіб, отримати електронний підпис безплатно можна, наприклад, у Приват24); 

2) Заповніть заяву, відповідаючи на питання в анкеті; 

3) Оберіть зручний для вас центр зайнятості, незалежно від місця прописки чи перебування; 

4) Введіть свій номер соціального рахунку та оберіть періодичність отримання виплат. Якщо немає соцрахунку, пропустіть цей етап, Але, протягом 10 робочих днів після призначення виплат відкрийте соціальний рахунок та надішліть його реквізити на електронну пошту центру зайнятості, де подали заяву; 

5) Завантажте необхідні документи: паспорт, документ про останній вид зайнятості, документи про освіту та інші; 

6) Перевірте сформовані заяви та підпишіть їх електронним підписом (кваліфікованим електронним підписом).

Розмір допомоги по безробіттю — індивідуальний для кожної людини, що отримала цей статус. Він напряму залежить від рівня зарплати, яку отримували на попередньому місці роботи. Про це детально в цьому матеріалі: Вінничанам на замітку: як отримати матеріальну допомогу та скільки дадуть грошей

Допомога на малятко

Розмір допомоги при народженні першої та кожної наступної дитини становить 41280 грн. Проте одноразово батьки отримують допомогу в сумі 10320 грн, а решту суми допомоги виплачують упродовж наступних 36 місяців рівними частинами (860 грн/місяць). Оформити її можна протягом 12 місяців з дня народження дитини. Якщо не встигнете звернутися — отримати допомогу буде неможливо.

Для цього потрібно:

1) Ця послуга була в «Дії» тривалий час, але наразі вона недоступна у додатку і веб-порталі. Тож щоб оформити допомогу онлайн, зареєструйтесь чи авторизуйтесь у кабінеті електронних послуг Мінсоцполітики

2) Заповніть онлайн-форму на отримання послуги та накладіть електронний підпис;

3) Заповнена заява автоматично відправляється до органів соціального захисту;

4) Не пізніше ніж наступного дня після отримання заяви органом соціального захисту вам призначать допомогу (у разі правильно заповненої форми).

Натомість у «Дії» наразі недоступні: 1000 гривень за вакцинацію від ковіду; 6500 гривень жителям міст та сіл, в яких відбувалися активні бойові дії з рф.

А от послуга «Компенсація підприємцю за працевлаштування ВПО» (прим. — за два місяці виплачують 13 тисяч гривень загалом), наразі доступна тільки офлайн — роботодавець має подавати заяву на отримання компенсації в центрі зайнятості. Ось тут є роз’яснення, як це працює.

На сайті єДопомога, нагадаємо, є інформація про усі види соціальної допомоги постраждалим від війни.

Опитування

Чи користувались «Дією»?

 

Читайте також:

Пенсії, субсидії та допомога: що буде з виплатами у квітні та травні

З 1 травня ПриватБанк перерахує гроші з бонусної карти на потреби армії

Власники житла, які прихистили переселенців, отримають компенсацію: інструкція

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up