Усе про Національний мультитест у 2023 році: зразки завдань, терміни здачі та які предмети будуть на вибір

Усе про Національний мультитест у 2023 році: зразки завдань, терміни здачі та які предмети будуть на вибір
Минулого року 12 випускників з Вінниці здали на відмінно всі предмети НМТ. Тоді як ще 105 абітурієнтів отримали 200 балів хоча б з одного предмету тесту
  • З третього квітня стартував запис для участі в Національному мультипредметному тесті. Оскільки 2023 року традиційне ЗНО випускники не здаватимуть, підставою до вступу до вишів стануть якраз результати НМТ.
  • Де зареєструватися на тестування, коли проходитимуть випробування та скільки балів треба набрати для подання документів?
  • Також публікуємо приклади мультитесту з кожного предмета.

Національний мультипредметний тест (НМТ) – це спрощена версія вже звичного зовнішнього незалежного оцінювання. Вперше його здавали у 2022 році, через повномасштабне вторгнення росії.

Якщо торік було три обов’язкових предмети, то у цьому році перелік дисциплін розширили: дві обов’язкових і одна на вибір. Тестування відбуватиметься в тимчасових екзаменаційних центрах — такі аудиторії будуть в тому числі й за кордоном, де перебувають українці.

Онлайн-формат тестування збережеться для абітурієнтів, які проживають на тимчасово окупованих територіях України.

Відео дня
Ця інформація за 2022 рік, коли Національний мультипредметний тест здавали вперше

Зареєструватись на участь можна через онлайн-сервіс Українського центру оцінювання якості освіти: my.testportal.gov.ua/registration/nmt. Сюди треба завантажити сканкопії або фотокопії документів вступника. Там же можна обрати додатковий предмет, який випускник хоче здавати на НМТ.

Які будуть предмети

У 2023 році НМТ включатиме завдання з трьох дисциплін. Два з них – українська мова та математика – будуть обов'язковими. Один предмет на вибір з таких: історія України, іноземна мова (англійська,  німецька,  французька, іспанська), біологія, фізика або хімія.

Усі завдання потрібно буде пройти за 180 хвилин — або по годині на кожен предмет.

НМТ з української мови міститиме 30 завдань. З них десять завдань з однією правильною відповіддю з чотирьох, 15 — з однією правильною відповіддю з п'яти, п’ять — на встановлення відповідності.

Тест з математики складатиметься з 22 завдань, у тому числі 15 тестів, три завдання на встановлення відповідності та чотири завдання, де потрібно вписати відповідь.

Національний мультипредметний тест з історії — це 30 завдань. Питання з історії охоплюватимуть другу половину XVI — початок XXI століття.

З них: 20 тестів з однією правильною відповіддю, чотири завдання на встановлення відповідності, три — на встановлення хронологічної послідовності та три завдання з вибором трьох правильних відповідей із семи запропонованих. 

НМТ з іноземної мови міститиме 32 завдання, у тому числі п’ять тестів, 11 завдань на встановлення відповідності та 16 на заповнення порожніх місць у тексті.

Тест з біології буде складатися з 30 завдань, з них 24 тести, чотири завдання на встановлення відповідності, два завдання з вибором трьох правильних відповідей.

НМТ з фізики містить загальну кількість з 20 завдань, з яких 12 з вибором однієї правильної відповіді, два на встановлення відповідності та шість завдань з короткою однією відповіддю. Аналогічний формат має тест з хімії.

Чому історія України стала необов’язковим предметом?

Щодо цього питання було багато дискусій. 23 лютого 2023 року Верховна Рада України затвердила остаточний формат проведення вступної кампанії, зокрема, історію України залишили в списку предметів на вибір.

Заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко наголосила на важливості вибору:

— Безперечно, учасники НМТ зможуть обирати третім предметом історію України… Не викликає сумнівів, що важливо дати можливість майбутнім біологам обирати біологію, тим, хто вчився в закладах освіти зі спеціалізованим із вивченням англійської мови — обирати англійську, або фізику – тим, хто захоплюється цим предметом, — сказала вона.

За її словами, ніхто жодним чином не зменшує важливість предмета «Історії України».

— І точно цього не робить ні Міносвіти, ні Український центр, навпаки, ми вважаємо, що однозначно це — системоутворюючий предмет для нашої держави, — сказала Тетяна Вакуленко. — Усі громадяни України мають бути свідомі, як працювати з історичними джерелами, аналізувати інформацію, мати критичне мислення.

Усувають «шпаргалки»

Інструменти оцінювання Національного мультипредметного тесту доопрацювали. За словами Тетяни Вакуленко, цього року Український центр оцінювання мав більше часу підготуватися. Серед напрацювань:

  • вдосконалення тестової платформи: вона стала більш захищеною від фальшувань;
  • учасники не зможуть копіювати тестові завдання;
  • не зможуть скористатися фрагментами умов до завдань, щоб шукати відповідну інформацію в браузері;
  • не зможуть завантажувати ПДФ-версії тестів. Як розповіла експертка, минулого року одна повна версія НМТ усе ж опинилася в інтернеті: учасник завантажив відповідні вебсторінки, надіслав їх собі на електронну скриньку та зберіг.

Розклад НМТ у 2023 році

Тестування складатиметься з двох сесій: основної та додаткової. Основна триватиме з 5 по 23 червня, додаткова — з 11 по 24 липня.

Завантажити запрошення, де буде вказано дату, час та місце проведення НМТ, учасники основного періоду зможуть не пізніше ніж за 10 днів до початку. Додаткові – не пізніше ніж за 3 дні.

Результати першого етапу НМТ можна буде переглянути в персональних е-кабінетах до 28 червня, другий – до 29 липня.

За підсумками перевірки знань абітурієнт може подати до 20 заяв на надходження, з них максимум 5 заяв на бюджет.

Порогові бали для вступу

Пороговий бал для вступу на контракт у 2023 році становитиме 10% правильних відповідей щодо кожного із трьох предметів. 

Кількість необхідних балів для надходження на бюджет залежить від спеціальностей. Для більшості достатньо буде набрати 130 балів. 

А от для спеціальностей «Право» та «Міжнародні відносини» — 140 балів, для «Медицини» та «Стоматології» — 150 балів. Середній бал атестата під час вступу не враховуватиметься. Вступну кампанію до вишів заплановано на липень – серпень 2023 року.

Торік ми готували для вас короткий тест, в якому ви б могли перевірити, чи вдалося вам би здати мультитест. Питання для тесту ми брали з демонстраційного варіанту НМТ, тож вони максимально наближені до того тестування, яке складали  минулого року випускники.

 

Читайте також:

12 випускників, які найкраще здали мультитест, отримали премії з бюджету Вінниці

Готувалася щодня і склала мультитест на 200. Як вінницька школярка здала математику на відмінно

«Раніше за всіх вставав та пізніше за всіх лягав»: вінничанин склав НМТ на 200 балів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up