Борщ з чорносливом, вишнями, кропивою. Знані вінничани діляться фірмовими рецептами страви

Борщ з чорносливом, вишнями, кропивою. Знані вінничани діляться фірмовими рецептами страви
Борщ — улюблена става в родині музиканта Віктора Бронюка
  • Перемога у війні за борщ — наша. 1 липня улюблену страву кожного українця внесли до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони.
  • Знані вінничани діляться фірмовими рецептами борщу, розкривають секретні інгредієнти.

Всі українські родини, які вчора наварили борщу — сьогодні вже їдять світову культурну спадщину. Якою готові пригощати. Але не віддавати сусідським рашистам, які завжди вважали страву своєю. 1 липня ЮНЕСКО остаточно внесла українську національну страву до списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує термінової охорони.

«Росіяни заперечують нашу ідентичність, в усьому, — сказав міністр Культури України Олександр Ткаченко. — Навіть в борщі, але оскільки ми перемогли в ситуації з боротьбою за борщ, це одна з тих перемог, яка наближає нас до головної перемоги у цій війні з росіянами. Так от, шановні товариші росіяни, вєлікій рускій мір закінчуєть в тому місці, де готують борщ». 

Географія

Одна з фундаментальних страв, без якої годі уявити українську кухню — борщ. У різні часи страву готували за різними рецептами, з використанням різного набору продуктів. Борщ міг відрізнятися регіонально, від села до села.

Відео дня

Авторитетне американське видання склало список із 20-ти найсмачніших перших страв світу, де третє місце посів наш улюблений борщ. Українську національну страву люблять далеко за межами нашої країни, і вона користується популярністю не лише у Східній Європі. Наваристий борщик з реберцем і сметаною смакує навіть в Антарктиді.

Борщ готують у кожній українській родині, у тому числі і в зіркових родинах. Щоб приготувати цю смачну страву, за плиту встали навіть селебріті. Знані вінничани діляться рецептами свого фірмового борщу, розкривають секретні інгредієнти.

Борщ з грибами і чорносливом від Бронюка

Український виконавець і музикант Віктор Бронюк давно захоплюється кулінарією, а у вільний від гастролей час саме він займається приготуванням для всієї родини. Зірковий вінничанин ділиться рецептом фірмового борщу з грибами та чорносливом.

Інгредієнти: картопля – 3 шт, цибуля – 1 шт, буряк – 2 шт, морква – 1 шт, корінь селери – 1/3шт, чорнослив – 10 шт, гриби сушені – 50 г, капуста білокачанна – 400 г, 3 зубчика часнику, лист лавровий – 2 шт, томатна паста – 2 ст.л, олія – 2 ст.л, оцет – 1/2 ст.л, цукор – 1/2 ч.л; сіль, перець та сметана смаком.

Приготування. Залити сушені гриби теплою водою і залишити їх на кілька годин.

Зелений борщ з перепелиними яйцями від Полякової

Епатажна вінничанка Оля Полякова теж активно ділиться зі своїми підписниками рецептами улюблених страв її сім'ї. Серед них почесне місце займає зелений борщ з кропивою. Готує його співачка з перепелиними яйцями, що робить сезонну страву ще кориснішою.

Інгредієнти: свіжа кропива – пучок, зелена цибуля – пучок, кріп – пучок, морква – 2 шт, картопля –5 шт, цибуля ріпчаста – 2 шт, перепелині яйця – 20 шт, шпинат – пучок, щавель – пучок, сіль – за смаком, чорний перець мелений – за смаком, лимон – 1 шт, рослинна олія – 50 мл, вершкове масло – 50 гр.

Приготування. Для початку беремо 3-літрову каструлю, наливаємо в неї воду і доводимо воду до кипіння. Потім кладемо в каструлю цілу цибулину і моркву, нарізану кубиками. Картопля також нарізаємо кубиками і кидаємо в каструлю. Варимо овочі до готовності картоплі.

Потім миємо і дрібно нарізаємо кропиву, щавель і шпинат. Зелень для смаку та кольору поливаємо соком лимона. Беремо середню цибулину і дрібно нарізаємо. Моркву миємо, чистимо і натираємо на тертці.

Ставимо на плиту сковороду, наливаємо олію і кладемо на неї шматочок вершкового масла. Тушкуємо цибулю і моркву до м'якого стану.

Перекладаємо зажарку в каструлю до картоплі. Додаємо в наш борщ сіль і мелений перець за смаком. Відправляємо в каструлю нарізану зелень, накриваємо каструлю кришкою і доводимо його до кипіння. Дістаємо з каструлі цілу цибулину. Даємо борщу прокипіти кілька хвилин і вимикаємо плиту. Перепелині яйця варимо до готовності і чистимо.Подаємо борщ з перепелиними яйцями і сметаною.

Борщ з вишнями від Павлової

Подільська кухня має чимало особливостей. Одна з них — незвичне використання ягід. Дослідниця подільської кухні Олена Павлова узагальнила варіант приготування борщу на вишнях і пропонує читачам свій рецепт традиційної і незаслужено забутої подільської страви.

Інгредієнти: один буряк, дві морквини, чотири картоплини, один зубець часнику, по 200 грамів вишні і квасолі, капуста, сіль, перець, олія, сметана. Вишня — замість звичних томатів для закислювання борщу.

Приготування. Буряк і моркву можна попередньо протушкували з олією, а можна просто по черзі кидати варити: першим кладуть буряк, який вариться довго, потім моркву, картоплю, капусту. А тим часом готуємо засмажку, яка й має надати страві особливого смаку. Спочатку обсмажуємо дрібно нарізані цибулю і часник. Після того — вишні, просто з соком (у містах вишні можна купити замороженими чи заморозити самостійно, а в селах господині часто консервують на зиму вишні у власному соку, тому це не має бути проблемою в будь-яку пору року), солимо, перчимо і тушкуємо.

Потім усе додаємо в каструлю, і заздалегідь зварену квасоля додаємо туди ж. Трохи проварюємо на повільному вогні разом. Нарізаємо зелень. Зелень можна додати і трохи проварити в борщі, але краще покласти в тарілку сирою. Розливаємо борщ у тарілки, заправляємо сметаною і зеленню і смакуємо.

Як розповідає гастрогід Олена Павлова, на Поділлі для закислення борщу використовували не тільки помідори, а й сметану, сливи (навіть зовсім зелені), агрус і, чи не найчастіше, вишні. 

 

Читайте також:

Страви з квітів та плодів. Ділимося сезонними рецептами подільської кухні від Олени Павлової

Не уланівською картоплею єдиною. Гастрогід про страви, які подарувала Вінниччина світові

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Віктор Піхур

    З Бронюка такий Кухар, як співак. Ніякий
  • Микола Бізюк

    Селебріті ...Інгредієнти ...Буряк ,ее чорнослив , сметана - бажано перекласти та писати ,, не по нашенські ''
    ц
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

  • Жора

    Хороший борщ+ хороший секс, что еще нужно для жизни)

keyboard_arrow_up