Борщ — спадщина ЮНЕСКО. Як готують улюблену страву українців в Антарктиді

Борщ — спадщина ЮНЕСКО. Як готують улюблену страву українців в Антарктиді
  • Український борщ увійшов до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Наші полярники поділилися рецептом приготування страви, яким вони користуються у засніженій Антарктиді.

На 5-ому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини 1 липня за зверненням МКІП внесли елемент «Культура приготування українського борщу» до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони.

Після цієї новини кухарі 27-ї УАЕ Олега Куруса поділитися секретами найсмачнішого антарктичного борщу. Про це пише у фейсбук Національний антарктичний науковий центр.

— Загалом на станції є понад 30 рецептів борщу, але в Антарктиді не всі їх можливо реалізувати. Тим не менш Олег щотижня готує зимівникам рідну українську страву, щоразу намагаючись її урізноманітнити. Приміром, нещодавно борщ був з фрикадельками, — зазначають у повідомленні. — Ну і, звісно, коли 27-а експедиція дізналася про рішення ЮНЕСКО, то дуже зраділа і вже знала, що цими вихідними в неї буде на обід.

Відео дня

П'ять порад у приготуванні борщу від кухаря з Антарктиди:

  • Олег бере білу квасолю і перед приготуванням замочує її на ніч. Квасолевий «бульйон» завжди варить окремо й додає його до борщу, коли той уже майже готовий.
  • Буряк для борщу, а також болгарський перець неодмінно запікаються.
  • На думку кухаря, в борщі обов'язково має бути кислинка. Для цього він додає яблучний оцет, але можна використати і лимонний сік чи кисле яблуко.
  • Незамінний інгредієнт антарктичного борщу — копчена підчеревина! Причому на станції Олег її готує сам.
  • І який же борщ без головних атрибутів — свіжоспечених пампушок, українського сала та сметани? До речі, готової сметани на «Вернадському» немає, але кухар дуже смачно готує її з сухого молока, води та молочнокислих бактерій.

У далекій Антарктиді є покажчик зі словом «Vinnitsa». Він встановлений на станції «Академік Вернадський». За час існування станції на ній працювали шестеро вінничан. Раніше ми поспілкувалися з тим з них, хто найдовше із земляків провів на шостому континенті. Про це читайте в публікації:

Також на передодні українські полярники сфотографували незвичні хмари в Антарктиді. Вони стали різноколірними та утворили перламутрову пляму. Як виглядає це явище, дивіться за посиланням.

 

Читайте також:

Українські полярники виклали зворушливі фото закоханих пінгвінів

«Ніхто не залишиться байдужим»: у Вінниці полярник розповів про роботу в Антарктиді

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Diana Vojtenko

    Обожнюю червоний борщ!

keyboard_arrow_up