Перламутрова казка. В Антарктиді природа «пофарбувала» хмари у різні кольори

Перламутрова казка. В Антарктиді природа «пофарбувала» хмари у різні кольори
Фото: Сергій Глотов, Василь Матковський та Юрій Отруб
  • Українські полярники сфотографували незвичні хмари в Антарктиді. Вони стали різноколірними та утворили перламутрову пляму.

Побачити перламутрові хмари — «мрія всіх метеорологів». Нещодавно таке явище спостерігали над станцією «Академік Вернадський». Про це у фейсбук пише Національний антарктичний науковий центр.

— Складно писати про хмари в Антарктиді, коли над нашою країною сьогодні знову стоять хмари від вибухів ракет, якими російські окупанти б'ють по мирним українським містам, — йдеться у повідомленні. — Але мрія, наука, краса, гармонія – це теж ті цінності, які боронять наші воїни зараз. Тож трохи про красу в нашій рубриці #кольориантарктиди.

Відео дня

Причину виникнення такого явища пояснила метеорологиня 27-ї УАЕ Анжеліка Ганчук.

«Воно формується на великій як для хмар висоті, аж на 15-30 км. Але як може утворитися хмара на тих висотах атмосфери, де зазвичай зовсім сухо? Коли тут, біля землі, повітряний потік зустрічає перешкоду у вигляді гір, утворюється хвиля, що на підвітряній стороні гори сприяє виносу вологи від землі на більші висоти, аж у позбавлену інших хмар стратосферу. Там за низьких температур і великих швидкостей вітру волога може існувати лише у вигляді найдрібніших крапельок переохолодженої води та кристаликів льоду. Власне завдяки цьому й виникає перламутрова краса таких хмар. Під час заходу сонця світло відбивається від цих кристаликів в хмарах таким чином, що виникає оптичний ефект іризації. Він якраз і «фарбує» хмари в різні кольори».

У далекій Антарктиді є покажчик зі словом «Vinnitsa». Він встановлений на станції «Академік Вернадський». За час існування станції на ній працювали шестеро вінничан. 

Раніше ми поспілкувалися з тим з них, хто найдовше із земляків провів на шостому континенті. Про це читайте в публікації:

 

Читайте також:

Українські полярники виклали зворушливі фото закоханих пінгвінів

«Ніхто не залишиться байдужим»: у Вінниці полярник розповів про роботу в Антарктиді

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Nata Nata

    В нас також буває ,я спостерігаю такі  хмари.
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up