Українська гілка Шляху святого Якова починатиметься з Вінниці. Що це для нас значить?

Українська гілка Шляху святого Якова починатиметься з Вінниці. Що це для нас значить?
  • Паломницький маршрут Поділлям, який був створений у 2021 році, нещодавно прийняли до європейської федерації Шляху святого Якова. 
  • Надалі його ще мають сертифікувати. А в планах продовжити цей туристичний шлях до кордону з ЄС. Така ініціатива може принести чимало користі. 
  • І власне, початок маршруту, знаходиться біля костелу капуцинів в середмісті Вінниці.

Саме з Вінниці починатиметься українська гілка туристичного маршруту «Шлях святого Якова». Наше місто як координатора прийняли до Європейської федерації Шляху святого Якова, що ухвалили на засіданні генеральної асамблеї Федерації 29-30 червня.

Про це повідомляють на порталі vinnytsia.city.

Йдеться про культурно-пізнавальний та паломницький маршрут з Вінниці до Кам’янця-Подільського через Бар за моделлю Шляхів святого Якова, які проходять через усю Європу та ведуть до міста Сантьяго-де-Компостела в Іспанії, де зберігаються мощі апостола Якова.

Відео дня

Станом на сьогодні Camino Podolico (таку назву має паломницький маршрут на Вінниччині - авт.) – це понад 250 кілометрів маршруту багатими на спадщину населеними пунктами Поділля.

Для зручності мандрівників існує сайт, двомовний путівник, детальна мапа маршруту з максимальною кількістю цікавих об’єктів, стенди та вказівники на шляху, паспорт пілігрима і сертифікати проходження.

— Ще до воєнної агресії ми провели перемовини з представниками західних регіонів України щодо продовження маршруту і з’єднання його з кордоном Європейського Союзу, — каже директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені. — Це відкриває нові можливості для міжнародного і транскордонного співробітництва, яке зараз є пріоритетом для повоєнної відбудови нашої країни. Також культурні маршрути дозволяють розширити аудиторію туристів (в т.ч. іноземців), які відкривають для себе різні аспекти європейської історії, і наш регіон тут може багато чим здивувати.

Після доєднання до європейської федерації Шляху святового Якова, на Camino Podolico очікує процес сертифікації.

— Після цього на ключових об’єктах з’явиться маркування Ради Європи та легендарна сонячна мушля – символ Шляху святого Якова. Це вкотре підтвердить, що Україна в нинішніх умовах продовжує боротися і за збереження своєї історії та культурної ідентичності, — сказав заступник міського голови Вінниці Андрій Очеретний.

Попри повномасштабну війну і неможливість повноцінного функціонування маршруту Camino Podolico, проєкт залишається стратегічним пріоритетом у розвитку туристичної сфери для Вінницької, Барської і Кам’янець-Подільської громад. 

Наприклад, влітку цього року планується відкриття упорядкованої зони на стартовій точці маршруту біля вінницького Костелу Діви Марії Ангельської, а також залучення мандрівників до вивчення нематеріальної (зокрема, гастрономічної) спадщини вздовж маршруту.

 

Читайте також:

Buen Camino! Враження туристів, які пройшли подільським Шляхом святого Якова

Історія про маршрут Camino Podolico ввійшла у ТОП-20 конкурсу Ради Європи

У Вінниці презентують «Найкращу книжку про Каміно»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up