У Вінниці збираються посилити карантин. Що саме закриють — поки невідомо

У Вінниці збираються посилити карантин. Що саме закриють — поки невідомо
  • В місті нині хворіють на коронавірус 327 вінничан. Міська лікарня №1 завантажена пацієнтами на 95%, а Вінницька райлікарня — на 78%.
  • У мерії повідомляють, що через таку напружену ситуацію певні заборони карантину відновлять, хоча поки не кажуть, які саме та коли.
  • Однак, і не без гарних новин: сьогодні у інфекційному відділенні лікарні №1 виписали одразу 12 пацієнтів, які побороли COVID-19

Цієї п’ятниці міський голова Сергій Моргунов розказав про те, як Вінниця бореться з коронавірусом. Зокрема, відповів чи будуть посилювати карантин, яким чином підтримують медиків та пацієнтів, що хворіюють на ковід. Та відповів чи влаштують «екскурсії» у переповнені інфекційні відділення лікарень, щоб показати скептикам, які загрози несе ця хвороба.

Повністю запис трансляції на фейсбук-сторінці мера Вінниці. Далі в тексті — головне, що ми почули з брифінгу Моргунова.

Відео дня

Статистика

Очільник міста наголошує, що зберігається вкрай напружена ситуація захворюваності на коронавірус.

З початку епідемії у Вінниці зареєстровано 922 лабораторно підтверджених випадків інфікування коронавірусом. Станом на сьогодні хворіє —  327 вінничан, в т.ч. 27 дітей. На стаціонарному лікуванні в медичних закладах перебуває 84 вінничанина. Лише за останній тиждень зареєстровано 183 підтверджених випадки інфікування коронавірусом в місті.

Знов суворий карантин?

Далі Моргунов відповів на питання від ЗМІ.

Чи посилять карантин у Вінниці (і коли?) з огляду на те, що область не готова до послаблення карантинних мір?

— Послаблення протиепідемічних заходів відбувається за рішення обласної комісії з безпеки. Нині ми очікуємо це рішення щодо посилання цих заходів в тих чи інших напрямках життєдіяльності області й міста. Коли ми отримаємо відповідне рішення, приймемо своє і доведемо його до всіх вінничан.

ОНОВЛЕНО. Коронавірус не відступає: у Вінниці посилили карантин

Нагадую, що минулої п’ятниці був посилений контроль за дотриманням правил карантину. З того часу мобільні групи провели близько 300 перевірок магазинів, ринків, офіців, супермаркетів, кафе тощо. Було складено десять адмінпротоколів про виявлення порушень, матеріали передані до суду. Такі перевірки триватимуть й далі.

Реанімаційне відділення міської лікарні №1 / скріншот з сюжету «ВІТА»

Куди везуть «ковідних» хворих, якщо реанімації міських лікарень заповнені вщент?

— Таких пацієнтів відправляють, в першу чергу, в міську клінічну лікарню №1 на Вишеньці. Якщо там не можуть прийняти пацієнтів, то хворих везуть, в основному, до Вінницької райлікарні або Калинівської райлікарні. 

По області функціонує 10 опорних лікарень, в яких є 381 ковідне ліжко загалом. Станом на вчора, 18 червня, завантаженість склала 156 пацієнтів з ковідом та ще 93 пацієнти з підозрою на коронавірус.

Завантаженість інфекційних відділень міської лікарні №1 у Вінниці — 95%, Вінницької райлікарні — 78%, Калинівської лікарні — 22%. Але в нас є й позитивна новина — сьогодні виписали 12 людей, які побороли коронавірус.

Визнав, що ходив без маски

Вже другу добу колектив телеканалу обговорює те відео, яке зняли наші колеги в реанімації 1-ї лікарні. Дивимось на статистику, читаємо «фантастичні» коментарі і насправді, стає лячно. Сергію Анатолійовичу, а може влаштувати екскурсії в реанімації із хворими на коронавірус для тих, хто вважає його простим ГРВІ?

— Проводити «екскурсії» я не хотів би доводити до такого. Сподіваюсь, що журналісти й далі будуть давати об’єктивну інформацію про коронавірус та стан медичної галузі по боротьбі з COVID-19.

Сам читаю різні коментарі і вони мене дивують: «вселенська змова», «спека уб’є коронавірус»... Ну не може так бути, що увесь світ страждає від такого «фейку». Тільки у Вінниці від ускладнень, викликаних коронавірусом, померли 14 людей. Я не буду це далі коментувати.

Тетяна та Леонід, пацієнти, що хворіють на коронавірус. Нині вони у реанімації міської клінічної лікарні №1

Про те, що побачили телевізійники у лікарні читайте в матеріалі: «Горю як свічка». Вінничани розказали, як їх рятують від коронавірусу

Багато нарікань й про захисні маски, що їх неможливо носити у спеку. Я не медик, щоб говорити про їхню користь чи шкоду. Але багато фахівців кажуть, що краще бути в масці, аніж без неї — ризик зараження стає меншим.

І до речі, журналісти одного з видань зробили матеріал (він вийшов вчора, на «20хвилин» - авт.) , в якому показали як посадовці, в тому числі і я, не дотримуються маскового режиму. Дякую, що звернули на це увагу; погоджуюсь, що всі повинні бути відповідальними. 

Усі ми люди, десь спекотно і важко дихати в масці, і я буду більш уважніше ставитися до цього та зобов’язуюсь постійно ходити в масці. Особливо у тих місцях, де є люди.

Доплати медикам та міські плани

Чи плануєте запровадити додаткову фінансову підтримку медиків, що лікують ковід та певну компенсацію витрат на лікування саме для пацієнтів?

— Ця підтримка в нас діє з березня. Муніципальну надбавку розміром 5000 гривень, отримають лікарі; по 3000 гривень — медсестри; по 1500 гривень — молодший медичний персонал. Доплати отримують в інфекційному відділенні міської лікарні №1, працівники приймальних та реанімаційних відділень всіх міських лікарень. Було ухвалено рішення, що такі доплати медики отримають і в червні. 

Пацієнти, що перебувають на стаціонарному лікуванні, повністю забезпечені ліками. Єдиний препарат, який вони не можуть отримати безкоштовно — це біовен. Хоча його застосовують у лікуванні коронавірусу, цей препарат не входить в протокол МОЗ. І тому ми маємо вже один випадок, коли пацієнт самостійно купував біовен, бо за кошти міського бюджету ми його не можемо придбати — це стане порушенням законодавства.

Чому Вінниця профінансувала роботи по демонтажу паркану навколо будинку на перетині Соборної-Театральної? Є плани на цей недобуд?

— Ця будівля є у власності обласної ради. Вона передала в 2001 році цей будинок в оренду довгострокову, на 30 років. Про плани треба питати в них. А риштування, паркан і демонтаж будівельних матеріалів ми прибрали, бо більше десяти років цей паркан стояв самовільно — без оформлення права на користування землею, без дозволу на встановлення паркану, який з роками став нести ще й загрозу вінничанам.: Крім того, під цим тротуаром ми плануємо прокладати комунікації для нового LED-освітлення по Соборній.

Ще у червні 2019-го у Хабі «Місто змістів» відбулися громадські слухання із внесення змін до детального плану по парку «Хімік». І тоді роботи почалися з освітлення.  Чи планується подальша реконструкція парку «Хімік» цьогоріч?

— «Хімік» входить у великий проект з оновлення мікрорайону Замостя. Перший етап ми виконали — це реконструкція вулиці Замостянської. Наступним етапом стане якраз цей парк, оновлення якого запланували на 2020 рік. Концепцію реконструкції парку розробляли спільно з мешканцями цього району. Проект готовий. Очікуємо з дня на день висновок від державної експертизи.

Наступним кроком стане виготовлення технічного завдання для майбутнього підрядника робіт, якого визначимо в «ProZorro». Цьогоріч зробимо освітлення «Хіміку». А загалом на виконання реконструкції парку в міському бюджеті передбачено 1,5 мільйона гривень. І наші партнери, німецька урядова організація GIZ, передає ще 50 тисяч євро на «Хімік» (1,5 мільйона гривень за нинішнім курсом) на закупівлю ліхтарів.

Раніше, нагадаємо, писали про те, скільки нових зон відпочинку могло з’явитися у Вінниці.

 

Читайте також:

«Послаблювати не можна було». Вінничани про те, чи потрібен знову суворий карантин

Як вінницькі високопосадовці нехтують правилами карантину. І чому їм за це нічого не буде

Від COVID-19 за останні дві доби померло четверо вінничан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (114)
  • Анна Матвиенко

    Нужно выходить на улицы с протестом.В первую очередь закрыть Горисполком,налоговоюи остальных дармоедов.Они получают заоплаты.А что делать тем у кого пенции нет еще,и рабаты нет уже?
  • Оксана Васьковська

    Чому за три місяці не підготували додаткові реанімації і спеціалістів?

    Ваня Лета reply Оксана Васьковська

    Врач не активист. За 3 месяца не подготовить.
  • Humennyi Oleh

    Ну от дивіться. Відповідаю всім противникам карантинних заходів. Це проїх ефективність. В місті, де я зараз проживаю -19 тисяч людей офіційно проживаючих. Якщо взяти до уваги тих, як я (тимчасових) - то 30тисяч чоловік. І з початку пандемії тут ввели одне правило - прилетів/приїхав в місто - 14 днів самоізоляції. Якщо ти це порушуєш(можуть перевірити в любий момент доби)- штраф 10тисяч американських ує і тюрма на 6місяців - в результаті ми маємо всього 5 !!! хворих, яких вже давно виписали. Вже півтора місяці жодного нового випадку захворювання. І плюс -у всіх магазинах присутня соціальна дистанція в 2,5 метра, яку всі притримуються. Тому що люди тут піклуються про своє , і оточуючих здоров'я. І це дає результат.

    Matvey reply Humennyi Oleh

    правильно. тому що майже кожен раз в супермаркетах, особливо в черзі на касі доводиться відганяти від себе людей. дистанція ?? ні не чули. мені наприклад навіть якщо не брати до уваги вірус, не приємно, що стороння людина дихає в спину
  • AK

    Гарний репортаж, без зради, з коментарями.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up