У Вінниці запустили міські фонтани. Чи буде працювати світломузичний «Рошен»?

У Вінниці запустили міські фонтани. Чи буде працювати світломузичний «Рошен»?
Фонтани увімкнули 5 травня. Їх запуском займалася вінницька фірма, яка робить це щонайменше з 2021 року
  • Останніми днями у місті увімкнули більше десятка міських фонтанів. Вони розташовані у різних районах, але найбільше — на Вишеньці та у центрі.
  • Скільки коштував запуск водограїв? Хто їх обслуговує? Та чи буде працювати фонтан «Рошен»?

З п’ятого травня у Вінниці запрацювали міські фонтани. Відео їх роботи опублікували на facebook-сторінці Вінницької міської ради.

Йдеться про водограї на площі Небесної Сотні, по вулиці Пирогова, по вулиці Зодчих, фонтанний комплекс на Майдані Незалежності та проспекті Космонавтів, на головному вході до Центрального парку. 

А також на площі Могилка, у скверах на вулицях Волошкова, Левка Лук’яненка (колишня Ватутіна) та 1-го провулка Київського. На їх запуск з бюджету громади виділили 2 мільйони 160 тисяч гривень.

Відео дня

Іншим тендером — на 235 тисяч гривень — замовили запуск фонтанів на Європейській площі та головного фонтану Центрального парку. Що входить в ці суми?

Які послуги замовила мерія

З тендеру на «Прозорро» ми дізналися, що департамент комунального господарства і благоустрою міськради замовив послуги з технічної експлуатації вищевказаних фонтанів. 

Крім того, підрядник отримав завдання обслуговувати системи автоматичного поливу на Пирогова, Майдані Незалежності, Замостянській та інших вулицях та має доглядати за дренажною помповою станцією в підземному переході на Київській.

Щодо фонтанів, то підрядник має робити щоденний огляд та очищення води у чашах фонтанів від твердого сміття, усунення неполадок протягом двох годин, щомісячну зміну води, чистку поверхні та хімічну обробку.

А серед завдань з обслуговування помпової станції до підземного переходу є такі: щотижнева перевірка обладнання, щомісячне очищення насосів, щотижневий огляд каналізаційних водостоків та очищення їх за необхідності.

Іншою угодою, на 235 тисяч гривень, замовили технічну експлуатацію фонтанів і систем зрошування на Європейській площі та обслуговування фонтану у Центральному парку імені Леонтовича (на Фонтанній площі). Замовником по цьому тендеру виступає комунальне підприємство «Дирекція парків та дозвілля територіальної громади»

Загалом, одна компанія отримає 2 мільйони 395 тисяч гривень. Хто отримав підряди?

Підрядник пов’язаний з керівником «Водоканалу»

Генпідрядником за обома тендерами визначили товариство «Поділля теплосервіс ЛТД». З аналітичної системи YouControl дізналися, що відомо про цю компанію.

Отож, вона зареєстрована у Вінниці. Діє з 2013 року. Основний вид діяльності: «33.11 Ремонт і технічне обслуговування готових металевих виробів». Статутний капітал — 10 тисяч гривень.

Керівником компанії є Євгеній Луцький, він же є одним зі співзасновників компанії. У фірми є ще двоє співвласників — Михайло Янченко та Володимир Степаненко.

Якраз через останніх людей, компанія пов’язана із генеральним директором «Вінницяоблводоканал» Дмитром Кістіоном. У Янченка, Степаненка та Кістіона є спільне приватне підприємство — «Подільський каменяр».

Щоправда, вінницький «Водоканал» не виступав замовником послуг в «Поділля теплосервіс ЛТД». 

Найбільшим замовником послуг фірми є якраз департамент комунального господарства і благоустрою Вінницької міськради — за останні роки компанія отримала підрядів від мерії на 12,4 мільйона гривень. Іншими словами, компанія з 2021 року виконує послуги з підготовки вінницьких водограїв до чергового сезону.

Крім того, саме державні закупівлі приносять левову частку доходів компанії «Поділля теплосервіс ЛТД». Зокрема, у 2022 році фірма отримала 4,5 мільйона гривень виручки, з якої 2,9 мільйона — заробили саме на тендерах у «Прозорро». А так судів, скандалів у медіа в вищевказаної компанії немає.

Буде працювати фонтан «Рошен»

Останніми днями помітили, що на річку Південний Буг підняли після зимівлі фонтан «Рошен». Робітники налагоджують його роботу, щоб невдовзі запустити. Коли відбудеться дата запуску? У вінницькому представництві корпорації «Рошен» відповіли, що не знають.

— Ми бачили, що його підняли. Намагаються запустити. Коли фонтан почне працювати — я вам не скажу, бо не знаю. Очікуйте офіційних повідомлень, — відповіли у вінницькому представництві корпорації.

У прес-службі Вінницької міськради також повідомили, що не знають, коли будуть запускати світломузичний фонтан «Рошен». Натомість на сайті кондитерської корпорації вказаний графік роботи водограю аж з 24 вересня. Вочевидь, інформацію ще не оновили з попереднього року.

На армію дали майже втричі більше, ніж на фонтани

Після новин про вартість експлуатації фонтанів, у вінницьких соцмережах ставили під сумнів взагалі доцільність таких витрат, поки триває війна. Більшість вінничан висловлювали думку, що міська влада краще на ці два мільйони закупила б дронів, машини, бронежилети та інше, чого потребує наша армія.

Отож, ми маємо цифру — 2,3 мільйона гривень, які Вінниця витратила на запуск міських фонтанів. Але на оборону й армію місто також виділяє кошти.

Під час минулої сесії міської ради 28 квітня депутати вирішили виділити 6,5 мільйонів гривень з місцевого бюджету військовим. Конкретно на що саме? Не повідомили. Натомість написали, що цю суму витратять на зміцнення матеріально-технічної бази однієї з військових частин. Тобто, місто на армію дало майже втричі більше, ніж на фонтани.

Раніше, нагадаємо, ми розбиралися, на що більше витрачають гроші з бюджету міста — на ремонти чи забезпечення ЗСУ?

 

Читайте також:

Скандал в Крижополі: під час війни влаштували гучний концерт

Коли у Вінниці стартує сезон прогулянок теплоходами та скільки коштують інші водні розваги?

Джерело Пресвятої Богородиці у Літині: що це за місце і чому його вважають святим

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (59)
  • Светлана Король

    А хіба не зрозуміло що порохоботи зі своїм гетьманом не можуть жити скромніше...Їм завжди подавай танці на кістках..Пів країни в жалобі,кожен день сотні убитих,а їм радість в утіха.Видовищ їм давай на мільйони гривень державних.
  • Валентина Стадник

    Совісті в нашої влади ,великий О. Люди збирають гроші для захисників,а влада тринькає на розваги.Вибори почались, чи що???

    Читач34 reply Валентина Стадник

    Їдь назад в своє село
  • Світлана Самойлюк

    Не тішать фонтани.
  • Елена Герасимова

    Для чого у людей робили опитування,всі були не згодні щоб включали фонтани😡
    Та зробили по своєму,таки гроші яких не вистачає нашим захисникам!
    Фонтани ,дороги..це все що зараз необхідно???? А рік минув загиблим воїнам немає ніякого меморіалу,чи стіни пам'яті.Самі люди повісили світлини загиблих воїнів біля храму. Владі не до цього..

    Читач34 reply Елена Герасимова

    Як ви вирішили, що всі незгодні? По перше, таки не всі. А по другу вибірка не репрезентативна

    Просто навели думку кількох людей. Можливо, думку інших не навели або просто не запитали

keyboard_arrow_up