Джерело Пресвятої Богородиці у Літині. Що це за місце і чому його вважають святим?

Джерело Пресвятої Богородиці у Літині. Що це за місце і чому його вважають святим?
  • Лише за 30 хвилин машиною від Вінниці є мальовнича місцина, оточена річкою Бугер. Там є джерело, що воно, на переконання місцевих вірян, має цілющу силу та сліди стопи Божої Матері. Ми поговорили з настоятелем тамтешнього храму про це місце та чудеса, які там відбуваються.          

«Відсьогодні вінчання та хрещення в найкрасивішому місці України — біля джерельця Пресвятої Богородиці», — пише на Фейсбуці священнослужитель ПЦУ отець Андрій Грабар. Священник додав, що таїнство хрещення та вінчання проводитимуть у капличці цього комплексу та на її подвір'ї. Капличка розташована на острівці, який омивається річкою Бугер. 

Місце, що про нього пише отець ПЦУ знаходиться у Літині. Під час розмови з журналістом, Андрій Грабар розповів, що перша згадка про нього наводиться у книзі місцевого жителя Миколи Кузьміна. У ній автор згадував, як бабуся водила його до джерела. Було це понад сто років тому. 

Тривалий час місцеві жителі використовували криницю, як основне джерело питної води. Однак у другій половині 20 століття, коли з'явився водогін, про джерельце забули. Воно поросло очеретом та чагарями. 

Відео дня

— Повернулися до джерела у доволі незвичний спосіб. Понад десять років тому був дуже посушливий рік. І місцеві звернулися до мене з проханням приїхати до джерела та помолитися, — розповідає отець Андрій. — Є в православ'ї чин прохання дощу. Ми провели службу і, ви не повірите, за кілька годин пішов рясний дощ. Він тривав кілька днів. Це було саме те, що всім було потрібно.

Після цієї події, продовжує священник, він разом з парафіянами почав облагороджувати територію: висадили понад пів тисячі різноманітних дерев, звели кілька невеликих містків через річку, зробили стежки та купіль, збудували капличку, що в ній нині проводять Божественні літургії та інші обряди. 

— Ми встановили там скульптуру Божої Матері, а місце назвали «Джерелом Пресвятої Богородиці». Спочатку ніякої прив'язки до цього не було, але згодом до нас почали приходити люди старшого віку. Саме вони розповідали про відбиток людської ступні на камені, який вони пам'ятають ще зі свого дитинства. Ми шукали його і врешті знайшли. За розміром він ніби як жіноча ніжка, — розповідає священник.

Чимало місцевих вірян розповідали отцю Андрієві про одужання од різноманітних хвороб та навіть зцілення, після пиття води з джерела та молитов біля нього. Священник з паствою вірять, що згаданий вище слід може належати Божій Матері. Адже як інакше пояснити таку велику кількість чудес, що відбувалися біля джерела, зокрема, протяжні дощі через кілька годин після молитви. 

На переконання отця Андрія, інші такі мальовничі куточки у Вінницькій області годі розшукувати. Тут, каже він, і річка, і містки, і фотолокації, і сад. А головне — їхнє джерело, що з року в рік обростає все більшою популярністю серед православних вірян. Цьогоріч на Великдень освячувати кошики сюди з'їхалося кілька тисяч людей.

Проходив на території комплексу й пісенний фестиваль, чим отець Андрій дуже пишається: «Приїжджало чимало талановитих людей. І бандуристи, і Народні артисти у нас були», — говорить батюшка. 

Відтепер на території комплексу «Джерело Пресвятої Богородиці» можна охреститися та повінчатися. Охочі можуть телефонувати чи писати з цього приводу безпосередньо отцю Андрію за номером: (097) 743-03-60, або ж на сторінку комплексу.

Перша пара, яка тут вінчалася 

— Весь догляд за цією чарівною місцинкою лежить на плечах наших парафіян та інших небайдужих людей. Якщо нам вистачить сил та ресурсів, то в майбутньому ми б хотіли облаштувати на території комплексу резиденцію Святого Миколая, або ж якісь цікаві та корисні майстерні, — поділився планами священник ПЦУ. 

Читайте також:

Вінницька обласна рада розірвала договори оренди з УПЦ мп. Що це означає?

«Нехай пасхальна радість наповнить кожне серце»: великоднє привітання від митрополита Симеона

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Валя Паламарчук

    Дуже гарна місцина і благодать божа там присутня була не один раз велика вдячність усім людям які створюють таку красу
  • Люда Маковійчук

    Куточок раю на околиці нашого Літина.
  • Светлана Колесник

    Там краса неймовірна, так!
  • Галина Литвинюк

    Так,там дійсно дуже гарно,спасибі тим людям,що облаштували цю місцину.

    Надя Шамолюк reply Галина Литвинюк

    Галина Литвинюк дякую

    Галина Литвинюк reply Галина Литвинюк

    Надя Шамолюк на виїзді з Літина,в напрямку Хмельницького на перехресті є заправка,поворот ліворуч і прямуєте по дорозі,біля газконтори трішки ще вперед і ліворуч буде джерело

    Надя Шамолюк reply Галина Литвинюк

    Галина Литвинюк Добрий ранок,скажіть будласка де саме у Літині.

keyboard_arrow_up