У Вінниці відкрили відправну точку Подільського шляху святого Якова

У Вінниці відкрили відправну точку Подільського шляху святого Якова
  • Біля костелу Діви Марії Ангельської, що на Соборній, відкрили відправну точку культурного маршруту Camino Podolico.
  • Це п’єдестал зі скульптурою святому апостолу Якову і облаштована зона довкола нього з озелененням, сходами і пандусом.
  • Звідси паломники стартуватимуть по українській гілці шляху, яка веде до Кам’янця-Подільського.

Відкриття цієї локації відбулося біля Костелу Пресвятої Діви Марії Ангельської 25 липня – у свято апостола Якова за григоріанським календарем і з нагоди вступу Вінниці у Європейську федерацію Шляху святого Якова, повідомляють у Вінницькій міській раді.

Скульптура зображує святого великомученика з хрестом-мечем та мушлею – атрибутами пілігримів, які проходять шлях до однієї з трьох головних святинь західного християнства – собору апостола Якова в іспанському місті Сантьяго-де-Компостела.

Наміри на благоустрій цієї ділянки запланували ще до початку повномасштабного вторгнення. Але реалізовували вже у воєнний час.

Відео дня

Зокрема, статую виготовили у Польщі коштом парафіян костелу Пресвятої Діви Марії Ангельської. За благоустрій платили грантовими коштами.

— Те, що сьогодні ви бачите, це уособлення об’єднання зусиль прихожан костелу, паломників, обласної ради, Вінницької міської ради, грантодавців, — зазначив заступник міського голови Андрій Очеретний. — На сьогодні ми вже залучили близько 1 мільйона гривень грантових коштів на реалізацію цього проєкту — понад 700 тисяч гривень від Українського культурного фонду у 2021 році та близько 10 тисяч євро від Ради Європи у червні 2023 року.

Єпископ-помічник Кам’янець-Подільської дієцезії Римсько-католицької церкви в Україні Радослав Змітрович освятив скульптуру святого Якова.

— Велика подяка всім, хто приєднався до цього, всіх хто допоміг зробити цей шлях, цей дар для Поділля і для цілої України. У Європі Шлях святого Якова для багатьох був місцем зустрічі з Богом, а також пошуку себе. Знаю, що сьогодні з Вінниці вирушають двоє паломників. Гадаю, вони також будуть молитися за нас, за Україну, за мир і перемогу, — сказав Радослав Змітрович.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, що українська гілка Шляху святого Якова починатиметься з Вінниці. Що це для нас значить?

 

Читайте також:

Buen Camino! Враження туристів, які пройшли подільським Шляхом святого Якова

Історія про маршрут Camino Podolico ввійшла у ТОП-20 конкурсу Ради Європи

У Вінниці презентують «Найкращу книжку про Каміно»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up