У Вінниці відбудеться День донора — ваша кров може врятувати життя іншої людини

У Вінниці відбудеться День донора — ваша кров може врятувати життя іншої людини
Ваші 450 мл крові можуть стати критично необхідними для людей, що, наприклад, потрапили до лікарні після серйозного ДТП / Фото ілюстративне, з відкритих джерел
  • Першого лютого на Старому місті відбудеться акція «День донора». 
  • Ця подія проходить вже четвертий раз і протягом минулих «Днів» 67 героїв пожертвували свою кров, чим врятували 201 людину!
  • Де зареєструватися для участі та як підготуватися до здачі крові?

У вівторок 1 лютого вінничан запрошують стати донорами та здати свою кров. Ця подія відбувається вже учетверте, у приміщенні Veteran Hub, що на вулиці 8-го Березня, 29. Про це повідомляють організатори заходу.

«За результатами перших трьох Днів Дона у Вінниці 67 героїв стали донорами крові.  Вони допомогли врятувати 201 життя», — йдеться в анонсі.

Для участі в акції «День донора» потрібно заповнити цю google-анкету: https://bit.ly/3jL51LJ

Відео дня

У цій формі потрібно вказати своє прізвище, ім’я, по батькові. Вказати свої контактні дані, а також проміжок часу, коли ви зможете прийти та здати кров. Організатори додають, що доведеться зачекати у черзі. Пропонується час між 9.30 і 13.00 годинами.

ВАЖЛИВО! Візьміть з собою документ, який посвідчує особу — паспорт громадянина України та ідентифікаційний код. Громадяни інших країн також можуть бути донорами за умови наявності посвідки на проживання в Україні та документа, що посвідчує особу.

Ще раз нагадаємо — День донора проходитиме 1 лютого у Veteran Hub (вул. 8-го Березня, 29), з 09:30 год до 13:00 години

Якщо ж у вас цього дня не буде вільного часу, то можна завітати у Вінницький обласний центр крові за адресою: Вінниця, вулиця Пирогова 48. Номера телефонів: (0432)67-19-59, (0432)67-15-39. При собі обов’язково мати паспорт.

Як підготуватися до здачі крові

Стандартний об’єм однієї кроводачі — 450 мл + 40 мл крові для аналізів (близько 10% від загального об’єму крові). Донором крові може бути особа, віком від 18 років, вагою від 50 кг і бути здоровою людиною.

Якщо у вас є абсолютні протипокази чи тимчасові — ви не можете бути донором крові.

Ці поради допоможуть підготуватися до здачі крові:

  1. Напередодні відмовтеся від жирної, смаженої, гострої та копченої їжі, молочних продуктів і яєць. Вранці обов’язково легко поснідайте — солодкий чорний чай з печивом галетним чи вівсяним або ж будь-яка каша на воді чи відварене м'ясо/риба.
  2. Не вживайте алкоголь та енергетичні напої за 48 годин (2 доби) до процедури здачі крові, лікарські засоби за 72 години (3 доби), не куріть протягом 2 годин до процедури та 2-3 години після.
  3. Після здачі крові відпочиньте протягом 10 хвилин, з'їжте легку їжу та випийте солодкий чай.
  4. Протягом наступних 12 годин уникайте інтенсивних фізичних навантажень.

Наш журналіст Михайло Курдюков, нагадуємо, часто здає кров. У одному зі своїх матеріалів він поділився враженнями від усього процесу: з самого початку і до кінця процедури.

 

Читайте також:

Готові стати донором, але боїтесь їхати до центру крові через корону? Лікарі приїдуть до вас

Коли одна смерть рятує життя інших. Ми з'ясували, як можна стати донором органів

«З важливих органів у нього працювало лише серце». Деталі героїчної історії вінницького донора

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Катя Ткач

    Цікавить!!!

keyboard_arrow_up