Готові стати донором, але боїтесь їхати до центру крові через корону? Лікарі приїдуть до вас

Готові стати донором, але боїтесь їхати до центру крові через корону? Лікарі приїдуть до вас
Фото тут і далі: з фейсбук-сторінки Вінницького обласного центру служби крові
  • З весни минулого року, коли почалась пандемія, в обласному центрі служби крові критично не вистачає донорів.
  • Їх кількість зменшилась вдвічі. Тривалий час виручали студенти медвузу. Тепер лікарі звертаються до всіх здорових вінничан.

За словами Тамари Павленко, заступниці медичного директора з виробництва обласного центру служби крові, якщо раніше до них приходило 70–90 донорів на день, зараз це 30–40 донорів.

— Ми розуміємо, що на перший план вийшли проблеми з короною, але нікуди не поділись операції, травми, акушерські патології, для яких потрібна кров, — розповідає Тамара Павленко. — Проблема ще в тому, що робити запас певних компонентів крові на кілька місяців медики не можуть через короткий термін зберігання.

Відео дня

Заходи безпеки

Щоб стати донором крові, потрібно бути здоровою людиною (від 18 років та вагою не менше 50 кг). Донор крові не повинен приймати ліки, мати хронічні захворювання та стояти на медичному обліку. За дві доби до здачі крові потрібно відмовитися від нездорової їжі. Не можна вживати молочні продукти, фініки, банани, горіхи, буряк, чіпси, сухарики, снеки. Не можна палити та вживати алкогольні і солодкі газовані напої.

Зі свого боку, в центрі служби крові дотримуються усіх заходів, рекомендованих санітарним лікарем (температурний скринінг, постійна обробка поверхонь та приміщень). Кожному донору виплачують 90 грн (вартість харчування) та видається довідка на два додаткових вихідні дні, якими донор може скористатися протягом року з дня здачі крові.

— Якщо в людини температура, чи інші катаральні прояви, кров у неї не візьмуть, — говорить заступник медичного директора центру. — Якщо люди за якихось причин не можуть до нас прийти, наші спеціалісти можуть приїхати до вас. Маємо виїзну бригаду, з повним оснащенням, яка може виїхати в будь-яку організацію, в будь-який район області, і на місці взяти кров. Звичайно ж, з дотриманням усіх заходів безпеки. Для цього досить зібрати 10–15 людей, які згодні стати донорами і зателефонувати в центр служби крові.

Донори і корона

Як каже Тамара Павленко, людині, яка здає кров, можуть зробити загальний аналіз крові (щоб для себе розуміла про власне здоров’я), визначають лікарі групу крові, рівень гемоглобіну, іноді рівень АЛТ та білірубіни (те і те печінкові показники). Крім того, абсолютно безкоштовно донору крові можуть зробити експрес-тест на ВІЛ/СНІД, перевірити на гепатит В, С та сифіліс.

— З грудня 2020 року, кожного донора ми можемо обстежити на антитіла до коронавірусу, враховуючи, що багато людей хворіють безсимптомно, знати чи в тебе є антитіла чи ні, вкрай важливо, — говорить медик. — До речі, люди, які перехворіли на корону, теж можуть бути донорами крові, після хвороби лише має пройти три тижні, і загальний стан людини має бути задовільним.

Здавати кров корисно

За словами медика, кожен донор здає 450 мл крові за раз. Звісно, кістковий мозок реагує на крововтрату посиленим створенням нових клітин крові. Кажучи простою мовою, кров оновлюється і це дуже позитивно впливає на стан організму.

— До речі, існують спостереження, що донори живуть на п’ять років більше, — розповідає Тамара Павленко. — Крім того, коли людина здає кров, її організм адаптується до крововтрати (жінки фізіологічно до цього більш адаптовані, чоловіки ні), і коли трапляється несподівана травма, швидше з цим справляється.

Щоб стати донором, досить завітати в центр служби крові, за адресою: вул. Пирогова, 48, в будні дні з 8.00 до 14.30, довідки за телефоном (067)492-00-34

Що робити під час та після здавання крові

Під час огляду лікарем перед здаванням крові не приховуйте інформацію про вживання ліків, алкоголю, наркотичних речовин і перенесені захворювання. Під час здавання крові повідомте персонал, якщо ви почуваєтеся недобре.

Після здавання крові відпочиньте протягом 10 хвилин. Якщо ви відчули запаморочення, зверніться до медичного персоналу. Найпростіший спосіб допомогти собі — лягти і підняти ноги вище голови або сісти і опустити голову між колін. Не намагайтеся відразу йти чи керувати машиною, якщо у вас паморочиться голова.

З’їжте легку їжу та випийте солодкий чай. Протягом 2-3 годин не піднімайте нічого важкого рукою, з якої брали кров. Старайтесь уникати інтенсивних фізичних навантажень протягом наступних 12 годин.

Не вживайте алкогольні напої раніше, ніж через 8 годин після здавання крові. Намагайтесь часто та регулярно харчуватися протягом двох діб, також в цей час вживайте підвищену кількість рідини.

Приходьте ще раз здати кров через відновний термін: після здавання крові повинно пройти не менше 60 днів, перш ніж донор зможе знову здавати кров. ​

Чоловікам рекомендовано здавати кров не частіше п’яти разів на рік, жінкам — чотири рази на рік.
 

Читайте також:

«Набираємо пацієнтів для клінічних досліджень». Чому не дають таких об'яв і кому вони потрібні

Яка ситуація з COVID-19 на Вінниччині та Україні станом на 28 січня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вікторія Байда

    Здавала кров кілька разів. Останній раз у мене щось виявили, але мені про це не повідомили. Через те пізніше склалась незручна ситуація, коли відгукнулась на прохання на допомогу, а мені сказали, що я не можу здавати, хоча я про це не знала. Після того випадку довіри до центру переливання крові немає.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс Від читача 09:16 Вчитель з Вінниці став фіналістом премії «Ранкові зорі» 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up