У Вінниці обговорять плани розбудови на наступні 17 років. Дізналися подробиці

У Вінниці обговорять плани розбудови на наступні 17 років. Дізналися подробиці
  • До 15 липня триватимуть громадські обговорення двох надважливих документів — проєкту Комплексного плану просторового розвитку та змін до Генплану Вінниці, що після ухвалення визначатимуть розвиток міста до 2041 року. 
  • Ці документи мають сотні сторінок, і вони доступні на сайті міськради. Ми ж переглянули деякі з них та виділили ключове: зокрема, де побудують нове житло та нові дороги.

На громадські обговорення винесли проєкт містобудівної документації Комплексний план просторового розвитку Вінницької міської тергромади та проект внесення змін до Генплану Вінниці. Переглянули документацію та виділили цікаві деталі.

Про нове житло і заклади освіти

Розробником проєктів цих документів є ДП «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДIПРОМIСТО» імені Ю.М. Білоконя». На це отримали завдання від Вінницької міськради ще на початку січня 2023 року.

За технічним завданням, зміни, які пропонуються в проєктах містобудівної документації, будуть впроваджені в середньостроковий період — до 2031 року та в довгостроковий період — до 2041 року. Тобто, загалом ці зміни планують реалізувати протягом наступних 17 років.

Відео дня

Очікується, що кількість постійного населення за цей час зросте із 387 тисяч до 430 тисяч людей. Щоб забезпечити їх житлом потрібно буде 31 тисячу 137 квартир.

«Основна частка будівництва припадає на Вінницю: 88,5% від усіх квартир», — йдеться в проєкті документації.

Найбільшу кількість житла, до 2031 року, планують побудувати в наступних місцях:

  • 10-й мікрорайон, 3 тисячі 210 квартир;
  • Північний мікрорайон, 5 тисяч квартир;
  • Цегельний завод – тролейбусне депо, 1 тисяча 570 квартир;
  • Зулінського, 1, 1 тисяча 700 квартир;
  • Гетьмана Мазепи, 1 тисяча 610 квартир.

У довгостроковій перспективі, до 2041 року, планують звести наступні великі мікрорайони:

  • Тяжилівка (проєктна вулиця), 3 тисячі 940 квартир;
  • вулиця Гонти — вулиця Нечуя-Левицького, 1 тисяча 240 квартир;
  • мікрорайон «Академічний», 4 тисячі 650 квартир.

Під нові житлові об’єкти потрібна буде громадська інфраструктура: зокрема, заклади освіти. Проєктанти розрахували, що до 2041 року ще треба збудувати дитсадків на 6,8 тисячі місць та шкіл на 7,2 тисячі місць.

Серед них в Десятому мікрорайоні буде чотири дитсадки, на 1170 місць загалом; одна школа на 1800 місць. В різних частинах Тяжилова — три дитсадки на 900 місць загалом і одна школа на 540 місць. На Академічному потрібно ще навчально-виховний комплекс на 660 місць, школу на 720 місць і дитсадок на 280 місць.

А як же дороги?

Фахівці порахували, що на перспективу у Вінницькій міській громаді буде понад 155 тисяч автотранспорту (340 одиниць транспорту на 1000 мешканців громади). 

Проєктом документації запланували будівництво п’яти проєктних вулиць загальноміського значення. Для розвантаження центральної частини міста пропонують створити північне напівкільце від Хмельницького шосе у створі вулиць Праведників Світу — Гонти — Гетьмана Мазепи з підключення до Немирівського шосе, загальною протяжністю 12,8 кілометра.

Пунктирною лінією виділили схему розміщення північного напівкільця з Хмельницького шосе до Немирівського шосе

Також проектом передбачили створення південної об’їзної: через будівництво вулиці Проєктної №2 (від автодороги Т-02-04 через територію міста до Юзвінської), будівництво мостового переходу через Південний Буг (довжина 250 метрів), будівництво 2-х транспортних розв’язок в різних рівнях на перетинах з вулицею Данила Нечая та вулицею Сабарівське шосе.

Схема розташування запланованої Південної об'їзної дороги

Щодо магістральних вулиць районного значення, то тут передбачається будівництво 30 доріг.

Ознайомитись повністю з проектами містобудівної документації можна за цим посиланням на сайті Вінницької міськради.

Відкриваєте вкладку «Громадські слухання».

Далі гортаєте цю сторінку до пункту з датою «12 червня». І натискаєте тут на вкладку «Обговорення».

Тепер знову гортаєте сторінку донизу і нарешті бачите всі проєкти містобудівної документації, які винесли на громадські обговорення.

У мене є зауваження. Як їх висловити?

На сайті міськради повідомляють, що пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі департаментом архітектури та містобудування Вінницької міської ради за адресою: вулиця Григорія Сковороди, 38, Вінниця, 21050, тел.: (0432)67-23-65, або на електронну пошту: [email protected] до 15 липня 2024 року. 

У повідомленнях потрібно вказати своє прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання та особистий підпис. А юридичні особи подають пропозиції із зазначенням найменування та місцезнаходження юридичної особи. Анонімні пропозиції не розглядаються.

Самі ж громадські слухання з приводу проєкту Комплексного плану розвитку Вінниці та проєкту змін до Генплану проведуть 16 липня о 17.00 в будівлі на Соборній, 34 (готель «Франція»).

«Жителям Вінницької міської територіальної громади, які братимуть участь у громадських слуханнях, при собі необхідно мати паспорт громадянина України (тимчасове посвідчення громадянина України - для осіб, недавно прийнятих до громадянства України)», — пишуть на сайті міськради.

 

Читайте також:

Є проєкти на мільйони євро. У Вінниці обговорюють Програму відновлення

Війна дає «зелене світло» самобудам? Мешканці Вінниці не можуть добитися справедливості

«Новобудова зруйнує наш дім». Жителі центру Вінниці хочуть скасувати результат громадських слухань

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Аntonina

    Цікаво, а яке навантаження на очисні споруди, на водоканал, на електричні мережі?
    Заасфальтована дорога та прилегла територія буде "гріти" повітря навколо, а від спеки допомогою є дерева та трави, а чи звернуть на це увагу забудовники?
    Але то вже таке..
    Це збільшення приватного автотранспорту та викидів у повітря, отже знову, про це хтось буде думати?
    Кількість паркомість? Знову асфальтовані майданчики?
    Ну, і це все пофіг...
    А де ж будуть працювати всі ці нові мешканці? Кав'ярні, пекарні, магазині - це добре, але ж нам потрібно відродити виробництво з високою доданою вартістю. Для цього потрібні спеціалісти, а не тільки "мішки з грошима"..
    Колись у Вінниці були підприємства , які працювали на оборонну промисловість, зараз на їх місті торгові центри, але ж залишився технічний вуз та коледж, який може готувати фахівців.
    Багато питань....
  • Hovorukha

    Де мости і дороги?
  • Julia

    "обговорення двох надважливих документів — проєкту Комплексного плану просторового розвитку та змін до Генплану Вінниці, що після ухвалення визначатимуть розвиток міста до 2041 року.
    Ці документи мають сотні сторінок, і вони доступні на сайті міськради"
    Дайте будь ласка посилання на документи ‼️
  • Олександр

    Дивні цифри. Населення збільшиться на 30 тисяч, а хворих буде так само. Але споживання газу, електроенергії, води зросте ледве не вдвічі.

keyboard_arrow_up