Є проєкти на мільйони євро. У Вінниці обговорюють Програму відновлення

Є проєкти на мільйони євро. У Вінниці обговорюють Програму відновлення
  • З початку повномасштабної війни Вінниця кілька разів постраждала від ракетних обстрілів росіян.
  • Зруйновані аеропорт, Будинок офіцерів, Ювілейний, чимало житлових будинків та громадських об’єктів.
  • І протягом наступних трьох років їх планують відновити. Як саме? Зараз триває обговорення цих намірів.

У Вінниці до 1 червня тривають громадські обговорення проєкту «Програми комплексного відновлення території Вінницької міської громади на 2024 - 2027 роки». Про це йдеться на сайті Вінницької міськради.

Що зруйновано і пошкоджено

З документа читаємо, що проєкт Програми відновлення розробили на підставі постанови уряду №1159 від 14 жовтня 2022 року, наказу Вінницької ОВА №776 від 31 травня 2023 року та рішення виконкому Вінницької міськради №1649 від 29 червня 2023-го.

У проєкті 116 сторінок, з яких вибрали ключове.

Відео дня

«Програма комплексного відновлення території Вінницької міської територіальної громади визначає основні соціальні, економічні, екологічні, просторові, містобудівні пріоритети політики відновлення і включає в себе комплекс заходів для забезпечення відновлення», — йдеться на початку.

Програмним документом зазначили ті руйнування, які отримала кожна галузь міста. Зокрема, в освіті, за період повномасштабного вторгнення, постраждали 11 дитсадків, 4 школи, одна приватна школа та один заклад професійно-технічної освіти.

Далі, охорона здоров’я. Внаслідок ракетних ударів росіян у Вінниці пошкоджені вісім об’єктів медицини: 

  • «Центр первинної медико-санітарної допомоги №4» на Замостянській,18 (1 будівля) та вул. Варшавська, 43 (3 будівлі); 
  • «Вінницька міська клінічна лікарня «Центр матері та дитини» по проспекту Коцюбинського, 50 (3 будівлі) та Замостянській, 18 (1 будівля).

Пошкодження закладів спорту та культури:

  • Ракетним ударом пошкоджений «Центральний міський стадіон»;
  • «Вінницький літературно-меморіальний музей Коцюбинського», бібліотека-філія №1, «Вінницька дитяча школа мистецтв».

Руйнування в житловому господарстві:

  • У результаті ракетного обстрілу пошкоджено 79 житлових будинків з них: 49 багатоквартирних та 30 приватних житлових будинків, де пошкоджень зазнало 444 квартири.

Об’єкти транспортної інфраструктури:

  • Зруйновано командно-диспетчерський пункт з аеродромно-диспетчерською вежею аеропорту «Вінниця», пошкоджено будівлю аеровокзалу з зовнішніми інженерними мережами та спорудами в результаті масованого ракетного удару. За технічним звітом будівля визнана аварійною та підлягає знесенню. Тоді як будівля аеровокзалу оцінюється як непридатна до нормальної експлуатації.

Руйнування громадських будівель:

  • Зазнала руйнувань адмінбудівля за адресою: м. Вінниця, вул. Замостянська, 26а загальною площею 2 760 м2, в якій розміщувався РАЦС. Повністю відновлений та модернізований у 2023 році коштом бюджету громади.

Реабілітаційний центр, завод, міст

У додатках до проєкту Програми відновлення представили деякі проєкти з реконструкції та нового будівництва. Зауважимо, що ці проєкти планують робити за кошти інвесторів або через державно-приватне партнерство.

Так, наприклад, капремонт будівлі початкової школи вінницького ліцею №8. Орієнтовна вартість відбудови: 680 тисяч євро. Тривалість робіт: шість місяців. Під цей проєкт уже готова кошторисна документація, яка пройшла експертизу.

Другий проєкт — будівництво реабілітаційно-спортивного комплексу. Він передбачає повноцінну реабілітацію, проведення національних та міжнародних спортивних змагань. Вартість будівництва: 6,5 мільйонів євро. Тривалість будівництва: 18 місяців.

Третій проєкт — будівництво сміттєпереробного заводу та комплексу зі знешкодження побутових відходів. Мета проєкту: сортування сміття з видаленням таких фракцій, як папір, деревина, пластмаси, метали та синтетичні матеріали. Зі сміття зможуть робити RDF-паливо та компост. Зона обслуговування: 12 територіальних громад з населенням понад півмільйона людей. Вартість проєкту: 12 мільйонів євро.

Окрім того, є ідеї щодо реконструкції котельні, теплових мереж, очисних споруд каналізації, створення енергетичного комплексу для централізованого теплопостачання.

І останній з представлених проєктів: будівництво автодорожнього шляхопроводу через залізничні колії. Пропускна спроможність мосту — 300 автомобілів на годину, протяжність мостової споруди — 627 метрів, кількість смуг руху — 4. Вартість будівництва — 63,97 мільйона євро.

А де «Будинок офіцерів» та «Ювілейний»?

Чому в проєкті Програми відновлення немає зруйнованого Будинку офіцерів та «Ювілейного»? Як відомо, цим об’єктом займається Вінницька ОВА. Начальник військової адміністрації Сергій Борзов говорив, що Будинок офіцерів буде відновлений.

«Який вигляд матиме відновлений Будинок офіцерів у Вінниці - знатимемо згодом. Буде конкурс проєктів. Маємо зберегти історію і пам’ять про людей, які загинули 14 липня на площі Перемоги», — говорив він.

Пізніше Сергій Борзов розказав, що Швейцарія та Ізраїль допоможуть відновити Будинок Офіцерів. А зараз цей об’єкт законсервований, щоб унеможливити подальше руйнування.

А на будинок побуту «Ювілейний», нагадаємо, очікує реконструкція. Орієнтовні витрати ще не визначені через відсутність проєктно-кошторисної документації. Про це та інше читайте в матеріалі: Розробляють програму відновлення нашої області. Проєктів Вінниці — аж на 10 мільярдів гривень!

Я маю зауваження та пропозиції. Як їх висловити?

У вас є термін до 1 червня 2024 року, щоб дати свої ідеї щодо проєкту «Програми відновлення Вінницької громади на 2024 – 2027 роки». Для цього можна надіслати свої письмові пропозиції на пошту за адресою: 21050, м. Вінниця, вул. Соборна, 59 або на електронну адресу: [email protected].

«У повідомленнях вказуються прізвища, імена, по батькові, місце проживання та ставиться особистий підпис фізичної особи. Юридичні особи подають пропозиції із зазначенням найменування та місце знаходження юридичної особи. Анонімні пропозиції не розглядаються», — йдеться в оголошенні до громадських слухань.

 

Читайте також:

Майже для всіх типове покарання. Які вироки для ухилянтів виносять вінницькі суди?

До 350 гривень за квиток: Скільки коштує доїхати з Вінниці до міст області

Скільки заробляє керівництво вінницької Нацполіції? Огляд декларацій за 2023 рік

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Andriy Koval

    Якісь скромні суми на відновлення об'єктів... Навіть якось образливо для інноваційної влади міста, яка здатна освоїти в рази більші, досвід великий!
  • Володимир

    Дочитав до "стадіона", далі можна не читати, запланували чергове пограбування. Це не влада, а злочинці
  • Stas

    30 лімонів на школу ??
  • Ksenia

    А споруда школи постраждала на таку суму?... Стільки часу за неї не згадували.... І тут *на* 😆

keyboard_arrow_up