Майже для всіх типове покарання. Які вироки для ухилянтів виносять вінницькі суди?

Майже для всіх типове покарання. Які вироки для ухилянтів виносять вінницькі суди?
Засуджені відмовлялися від отримання повісток. Також поширеною причиною того, що на них подали до суду — неявка до військкомату в зазначений у повістці термін
  • З початку великої війни суди на Вінниччині призначили покарання для 62 ухилянтів.
  • Їх судили за кримінальною статтею «Ухилення від мобілізації», що передбачає ув’язнення.
  • Проте левова частка підсудних, яких визнали винуватими, залишилася на волі. Як так склалося?

Найпоширенішою статтею, за якою судять ухилянтів — 336 Кримінального кодексу України. Це «ухилення від призову на військову службу під час мобілізації». Покарання — позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

По Вінницькій області, з 24 лютого 2022 року, маємо 62 вироків за ухилення від призову. Ми переглянули їх, щоб дізнатися, як судять ухилянтів та які покарання призначають.

Пішов на угоду з прокурором

Перший вирок ухвалив Ямпільський районний суд 14 жовтня 2022 року. Підсудним був уродженець села Дзигівка, якому на той момент було 26 років. Юнак свого часу проходив підготовку на військовій кафедрі Аграрного університету, отримав спеціальність «Бойове застосування інженерно-саперних підрозділів», звання молодшого лейтенанта запасу. 

Відео дня

Хлопцю дали повістку на вибуття до військової частини на 10 серпня 2022-го. Але він відмовився від неї «категорично і безпідставно, пославшись на небажання проходити військову службу» та не прибув до військової частини у вказаний в повістці час.

Зрештою юнак пішов на угоду з прокурором — три роки та шість місяців ув’язнення зі звільненням від відбуття покарання на іспитовий строк. А за те, що підсудний щиро розкаявся і не вчинив тяжкий злочин (немає потерпілих - авт.), то суд і це покарання зменшив: три роки ув’язнення з іспитовим терміном один рік.

Пройшов три інстанції, щоб не сидіти в тюрмі

Тоді як уродженець села Коростівці Жмеринського району за ухилення від мобілізації отримав 3-річний термін ув’язнення без іспитового строку. Суд не повірив у щире каяття військовозобов’язаного. З цим вироком чоловік не погодився: засуджений подав апеляцію, в якій просив встановити йому іспитовий термін, на час якого буде звільнений від ув’язнення.

Цю вимогу мотивував тим, що раніше несудимий, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, і як парафіянин ПЦУ бере участь у відбудові храму в селі Коростівці та позитивно характеризується настоятелем.

Проте ці обставини апеляційному суду не були достатніми для зміни вироку. Його залишили без змін.

І далі засуджений звернувся до Касаційного кримінального суду Верховного суду.

«Суди безпідставно не визнали обставинами, що пом`якшують покарання: щире каяття, вчинення злочину вперше, позитивні характеристики, наявність малолітніх дітей, що в сукупності давало підстави для застосування йому покарання нижче від найнижчої межі або перейти до іншого більш м`якого виду покарання», — йдеться в суті позовних вимог до Касаційного суду.

Але й ці судді визнали, що вирок першої інстанції є справедливим і підстав для пом'якшення покарання немає, оскільки засуджений вчинив «умисний нетяжкий злочин, який створює в очах громадян та суспільства в цілому негативне враження безладдя, безкарності». І тому «звільнення його від реального відбування покарання не зможе забезпечити реалізацію цілей покарання».

Тож і касаційну скаргу не задовольнили, вирок залишили без змін.

Написав відмову за порадою працівників військкомату

Водночас Липовецький районний суд виправдав обвинуваченого в «ухиленні від мобілізації». Мешканець Липовця в лютому 2023-го пройшов ВЛК, визнаний придатним до служби, і уже за пару днів отримав повістку про призов на військову службу, від отримання якої відмовився у письмовій заяві.

А у судовому засіданні чоловік пояснив, чому написав відмову:

«У військкоматі сказали йому, що якщо він боїться, то може написати заяву про відмову, а також говорили, що він не підходить, бо ніде не служив, — йдеться у вироку. — Хоча він говорив, що хоче воювати, але не може, бо має слабі ноги, які застудив шість років тому, тепер погано ходить, а лікарі на його зауваження не звернули уваги. 

Він очікував з сумкою автобуса на відправку (до військової частини - авт.) з 7.00 до 10.00. Був випивший. А потім на пропозицію працівників військкомату написав заяву».

Тобто, суд врахував, що обвинувачений від призову не ухилявся. І виправдав його.

Хоча на цьому ця історія не закінчилася: прокурор подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати вирок першої інстанції та призначити покарання — три роки тюрми.

Вінницький апеляційний суд заново вивчив доводи сторін, та, зрештою, частково задовольнив скаргу прокурора — присудив три роки тюрми з іспитовим терміном на три роки.

Не було на кого лишити цивільну дружину

Уродженця Херсонщини, учасника бойових дій засудили до ув’язнення на строк три роки. Чоловік не з’явився за повісткою, оскільки, як він пояснив, не було на кого залишити цивільну дружину. У неї спеціальних статусів, які б давали відстрочку, немає. 

З цим вироком Томашпільського райсуду чоловік не погодився і подав апеляційну скаргу: засуджений запросив пом’якшення вироку — застосувати звільнення від відбування покарання на іспитовий термін. Оскільки «він злісно не ухилявся від мобілізаційних заходів і при цьому не з`явився до ТЦК за повісткою лише один раз, хоча до цього часу він добросовісно з`являвся до військкомату».

Але апеляційний суд вирішив, що рішення першої інстанції є справедливим і ув’язнення є необхідним для «виправлення та запобігання вчиненню повторних кримінальних правопорушень».

Яке ж найпопулярніше покарання

Отож з лютого 2022 року по травень 2024-го маємо 62 вироки за ухилення від мобілізації (стаття 336 Кримінального кодексу України).

У 52 випадках були вироки з обмеженням волі на строк 3 – 4 роки зі звільненням від відбування покарання на іспитовий термін 1 – 3 роки. Оскільки в цих вироках йшлося, що ухилення від служби – не тяжкий злочин, адже ухилянт «не загрожує життю інших», «збитки вчиненим кримінальним правопорушенням завдані не були» і так далі.

Такі засуджені практично повертаються до свого звичайного життя, їм треба періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Проте, у разі якщо засуджений вчиняє злочин під час цього строку, то іспитовий термін скасовують. Тож навіть повторне ухилення від мобілізації може перетворити «умовні» три роки тюрми на цілком реальні.

Покарання одразу, без іспитового строку зі звільненням від відбування, отримали десять ухилянтів, яких засудили на Вінниччині по статті 336 Кримінального кодексу України.

Збільшили штрафи за неявку по повістці

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №10379 про збільшення штрафів за порушення правил мобілізації, вказано на сайті Верховної Ради. Відповідний документ Верховна Рада ухвалила в цілому 9 травня, він почав діяти з 18 травня.

За ухилення від мобілізації у воєнний час передбачені штрафи для громадян від 17 до 25 тисяч гривень, для посадових та юридичних осіб – від 34 до 59 тисяч гривень.

Відповідно до нових правил, за неявку до ТЦК за повісткою, ухилення від постановки на облік та за несвоєчасне оновлення даних призначатимуть мінімальний штраф у 17 тисяч гривень. А підприємства, які ігнорують необхідність ведення військового обліку працівників, каратимуть на суму від 34 тисяч гривень. За повторні порушення штрафи будуть збільшувати.

 

Читайте також:

Жителя Хмільницького району засудили до 12-ти років тюрми за вбивство знайомої

Суд залишив під вартою підозрювану в держзраді Віолетту, яка «зливала» розвідувальні дані

«Сімейний бізнес» на амфетаміні: на Вінниччині ліквідували наркосиндикат з трьома лабораторіями

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Vendetta Alive

    Тож зелене лайно кричало що ми не раша та кнутом нiхто не беде гнати на вiну. А зараз що? C---ка зелена, 31 тища щагинула, так воно казало. Потвора срана. Тi тцк будуть стрiлянi за побиття та подiбне. Будуть суки побачите!
  • Дмитрий Подолян

    Запарили уже чёрти ,пацаны выходим наказываем их.
  • ROM

    головне, УХИЛЯНТом може бути выйськовий, який прийняв присягу, підписав контракт отримав БОЙОВЕ завдання, ухилився від його виконання і СУД признав військового УХИЛЯНТ від виконання бойового завдання!!!!

    Цівільні люди, громадяни, ФО і тд це ВІДМОВНИКИ (ОТКАЗНИКИ), які ВіДМОВЛЯЮТЬСЯ виконувати наказ політичного керівництва країни! ДОСИТЬ ПУТАТИ ТЕРМіНИ і ТАСУВАТИ закон. Тому що відповідальність за ці ДІЇ різна і різні інстанції виносят вироки по цих справах!!!!!
  • Володимир

    Справжні ухилянти це не роботяги,а морди на держслужбах,які посилають замість себе воювати тих,хто їх кормить

keyboard_arrow_up