Війна дає «зелене світло» самобудам? Мешканці Вінниці не можуть добитися справедливості

Війна дає «зелене світло» самобудам? Мешканці Вінниці не можуть добитися справедливості
  • По вулиці Польова власник комерційного приміщення звів незаконну добудову без згоди жителів багатоквартирного будинку.
  • Чому людям не вдається вирішити цю проблему за допомогою місцевих та державних органів? Розбиралися.

До редакції «20 хвилин» зателефонувала Євгенія Міненко. Жінка розповіла, що по вулиці Польова, 8 підприємець неузгоджено добудував частину приміщення.

— Забрали територію стоянки, кришу вбудували в стіни нашого будинку, і майстри зауважили, що внаслідок цього може бути порушена структура утеплення стіни, а це вже призведе, як мінімум до цвілі, — розповідає жінка. — Крім того, мої та сусідські вікна зовсім не захищені.

Відео дня

Річ у тім, що навіс зроблений таким чином, що будь-хто може на нього зайти. Це неодноразово вже помічали місцеві. Також Євгенія зауважила, що оскільки добудова під прямим кутом, то можливе його постійне засмічення. Ще з неприємних ситуацій те, що покрівля вкрита смолою, тож як припускає Євгенія, влітку через це не зможуть відкривати й вікна.

Щодо паркомісць, то, як порахували місцеві мешканці, близько 60-ти м.кв забрали під добудову підприємці.

З'явилася вона літом 2023 року. Люди одразу зробили збори, склали акт про самовільну добудову. Ознайомили власників комерції з ним, і ті навіть його підписали, як знак, що ознайомились.

— Нікого про плани щось добудовувати не повідомляли і ні з ким не узгоджували, — каже вінничанка. — А коли одного з власників комерції просили це знести, то він говорив, що у нього немає грошей.

Ніхто не карає?

Та обурення на самовільне захоплення території та одночасно з тим незаконної добудови переросло в ще більше обурення на те, що поки триває воєнний стан добитися оцінки дій підприємців від органів влади майже неможливо.

Як пояснила Євгенія Міненко, коли побачили незаконну добудову, одразу звернулися до голови Департаменту архітектурно-будівельного контролю. В першій своїй відповіді керівник Денис Сорока повідомив наступне:

«На момент виходу на місце працівниками департаменту архітектурно-будівельного контролю Вінницької міської ради, факту виконання будівельних робіт не виявлено. Разом з тим інформую, що під час багаторазових виходів на вище зазначений об'єкт, вжити заходів щодо дотримання вимог чинного законодавства у сфері містобудівельної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил не виявилось можливим у зв'язку із відсутністю суб'єкта містобудування та неодноразово залишились запрошення власнику нежитлових приміщень про необхідність бути присутнім під час проведення роз'яснювальних робіт щодо недопущення порушення законодавства у сфері містобудівельної діяльності, Ваших прав та законних інтересів під час виконання робіт», — йдеться у відповіді.

У висновку, який зробили на підставі акту складеного мешканцями будинку, у перевірці відмовили.

Після чого люди звернулися до Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ). Там їм відповіли, що без дозволу Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України не можуть ініціювати позапланову перевірку контролю з дотримання законного будівництва.

Мешканці не здавалися та написали листа і до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, де в такому проханні їм знову відмовили. Лише додали, що оскаржити рішення вони можуть через суд.

А в одній з крайніх відповідей від голови Департаменту архітектурно-будівельного контролю Вінниці мешканцям вкотре повторили, що не будуть робити позапланову перевірок через воєнний стан та раніше складений висновок Комісії, в якому члени не вважають дану добудову загрозою, яка має вплив на права, законні інтереси, життя та здоров'я.

«Окрім того, згідно матеріалів технічної інвентаризації КП «ВМБТІ» від 06.11.2023 року інформації щодо самочинно влаштованих приміщень відсутня», — написали у відповіді.

— Міська влада в особі директора Департаменту архітектурно-будівельного контролю бездіяльна, — підсумувала всю цю історію Євгенія.

Що відомо про власників комерції?

Як розповіли місцеві мешканці, в їх багатоквартирному будинку є чотири комерційних приміщення. Двома, біля яких зробили добудову, володіють родичі: чоловік з дружиною, які займаються роздрібною торгівлею, а також брат жінки, який згідно з YouControl має КВЕД «комп'ютерне програмування».

Будинок до зведення навісу і добудови

Журналістка «20 хвилин»  намагалася зв'язатися з одним з підприємців, однак перша розмова не вдалася. Коли пояснили причину дзвінка та попросили прокоментувати ситуацію, то чоловік лише поцікавився, що саме ми хочемо взнати.

На перше ж поставлене питання власник комерції не дав відповіді. Потім сказав, що він за кермом і набере сам. А на прохання журналістки зорієнтувати, коли приблизно очікувати дзвінка, почули: «Якщо мені треба, я вас знайду».

Тому якщо хтось з власників комерційних приміщень відгукнеться, то їх коментар додамо до матеріалу.

 

Читайте також:

«Хочете квітів?» Дружина загиблого воїна з Кирнасівки розповіла про вандалізм на могилі чоловіка

Переоформлення авто онлайн: чи справді можна це зробити за 15 хвилин та які є нюанси?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Тарас Удовиченко

    Evgeniya Minenko на здоров'я
  • Da.Xun.Pao

    Останнім часом погана тенденція з дозволами на такі забудови, за 2023 рік багато зʼявилось забудов зі скаргами від мешканців. Проста корупція поки на це закривають очі. Так само і з водою Долина незрозуміла ситуація. БАРДАК

    Євгенія reply Da.Xun.Pao

    Згодна з вами на всі 100%, майже рік боремось за свої права, але толку нуль.
  • Катерина

    Той будинок і сам в принципі незаконний.Там на дитячому майданчику дім збудували ,між гаражів.То на це гіано ж дозвіл видали...видали.

    Євгенія reply Катерина

    На тому місці де, як ви виразились, гіано, буд приватний будинок! Так що не ляпайте, якщо не володієте інформацією.
  • Евгения Миненко

    Тарас Удовиченко ваш коментар дуже цінний для співвласників будинку!

keyboard_arrow_up