У транспорт — тільки за перепустками. Як діють нові обмеження у Вінниці

У транспорт — тільки за перепустками. Як діють нові обмеження у Вінниці
На тролейбусах помітили нові наліпки — «Спеціальні перевезення». Відтепер в них можуть їздити до 13 людей, оскільки Кабмін дозволив возити пасажирів, кількість яких не перевищує половини сидячих місць у транспорті
  • Карантин через коронавірус стає все більш жорсткішим. Якщо раніше у транспорт пускали по 10 пасажирів, то тепер повезуть тільки зі спецперепустками.
  • Ми перевірили, чи дотримуються нового порядку в транспорті, та дізналися, як зробити цю довідку.

В Україні до 24 квітня запроваджений режим надзвичайної ситуації через поширення коронавірусу. Тому в нашому місті посилили карантинні заходи. Зокрема, громадським транспортом — тролейбуси, автобуси, трамваї і маршрутки — на час карантину можна їздити тільки у рукавичках, масці та зі спецперепусткою. Дізналися, чи повезуть без цього дозволу вінницькі водії, що люди кажуть про новий порядок, та зробили інструкцію, як отримати перепустку на громадський транспорт.

«Без бумаги не пускають»

На другий день дії нового порядку, 30 березня, вирішили перевірити, чи дотримуються обмежень в громадському транспорті. Спробували сісти у тролейбус на Соборній без перепустки. Однак, не вдалося. Кондукторка стала на вході та не пропустила всередину порожнього тролейбусу, вимагаючи показати перепустку. Оскільки у журналіста не було такої перепустки, водій швидко зачинив двері та поїхав далі по маршруту. Жінку, в якої не було довідки, у транспорт також не пустили.

Відео дня

У трамваї — схожа історія. Пасажири крокують на вхід до передніх дверей, дістають з сумок перепустки, які показують або водію, або контролеру. А далі розплачуються за проїзд. Не приховують своє обурення вінницькі пенсіонери.

— Було дуже гарно, коли пенсіонерам зробили проїзд безкоштовний з 10.00 до 17.00. А тепер що робити тим пенсіонерам, в кого ні дітей, ні родичів немає? Ці люди їздили по аптеках, по ринках, щоб знайти дешевий товар, бо пенсію мають 1500 гривень, — свариться літній чоловік. — Мені треба три таблетки від серця пити щодня. І я шукаю, де дешевше ці ліки можна знайти, щоб зекономити на хліб. Тепер у транспорт без бумаги не пускають, а молодь все одно заскакує.

По 23 тисячі дозволів за день

З минулої п’ятниці, 27 березня, під ТТУ стоять черги людей. За порядком, який розробили міські чиновники, тільки на Хмельницькому шосе, 29 можуть завірити перепустку в транспорт.

— За вчорашній день (29 березня - авт.) оформили 23 700 перепусток. Сьогодні ще не рахували, але, мабуть, буде стільки ж. Наші працівники пройшли інструктаж і пускають в транспорт або за перепусткою, або за службовим посвідченням, — каже генеральний директор «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко.

Питаємо, чи будуть міняти графік транспорту? Адже з впровадженням жорсткого карантину громадський транспорт їздить містом порожній або має лише по 2-3 пасажири.

— Сьогодні (30 березня - авт.) багато людей отримали довідки, тому вже завтра будемо бачити пасажиропотік. Зробимо звіт, скільки людей та в який час пересуваються містом в громадському транспорті. І на його підставі міська комісія з питань безпеки та надзвичайних ситуацій буде ухвалювати рішення щодо того, скільки нам потрібно транспорту на час карантину, — відповів Михайло Луценко.

Не знають, де брати довідки

Брати пасажирів тільки з перепустками повинні й маршрутки. Однак, під час нашого невеликого огляду помітили, що водії маршруток збирають тільки гроші. Пасажири вільно проходили в салон, з них довідок не вимагали. 

Голова асоціації перевізників ГО «Маршрут» Олександр Гота сказав, що водіїв попереджають про нові правила, хоча й визнав — не завжди їх вдається дотримуватися.

— Працівники «Муніципальної варти» сьогодні зупинили одну машину, в якій було два пасажири без цих перепусток. Вони їм пояснили, що на час карантину для проїзду в транспорті потрібні ці довідки, захисні маски та рукавички. Але висаджувати не стали, — каже Гота.

Чоловік додає, що попри вимогу водія не заходити без перепустки, інколи люди все одно заходять в салон.

— Водій же не буде битися з пасажиром, який вже в салоні? — говорить голова асоціації перевізників ГО «Маршрут». — Багато людей знають про ці довідки, але не знають, де їх брати. Або ж їм ще не встигли їх зробити, бо під ТТУ черги.

Наостанок Олександр Гота зазначив, що постійно розказує водіям, що на час карантину потрібно дотримуватися всіх обмежень:

— Я це питання тримаю на контролі та наголошую водіям — пасажирів без маски, рукавичок та спецперепустки не пускати. Це порушення правил карантину та ставить під загрозу життя людей.

Хто має право їздити в транспорті 

У міськраді визначили категорії підприємств та установ, працівники яких можуть користуватися громадським транспортом на час карантину.

Право на транспорт матиме персонал:

  • закладів охорони здоров’я та аптечних мереж;
  • виробничих підприємств, заводів, ринків, великих супермаркетів та торгових мереж, які здійснюють забезпечення населення продуктами харчування;
  • підприємств електро-, газо-, тепло-, водозабезпечення, управляючих компаній житлових будинків та комунальних підприємств, які забезпечують життєдіяльність міста;
  • підприємств зв’язку;
  • підприємств та об’єктів критичної інфраструктури, які мають безперервний промисловий цикл;
  • установ, які надають фінансові та банківські послуги;
  • установ урядування, які надають найважливіші державні послуги;
  • підприємств транспортного забезпечення;
  • персонал, який працює у сфері оборони, правопорядку та цивільного захисту населення.

До цих категорій внесли й працівників, які доглядають за одинокими вінничанами поважного віку. Якщо вони є на обліку в департаменті соцполітики міськради, як фізособи, що надають соціальні послуги, то мають замовити перепустку в управлінні соцзахисту за телефоном: (0432)50-83-95 (Правобережне) та (0432)50-86-70 (Лівобережне).

Як отримати дозвіл

Керівник департаменту енергетики, транспорту та зв’язку Михайло Варламов розказав, як саме оформити перепустку на проїзд в громадському транспорті.

— Установи, організації та підприємства, які відносяться до критичної інфраструктури, повинні зробити наказ по підприємству з переліком осіб, які задіяні до першочергових заходів із забезпечення життєдіяльності міста та пересувається на громадському транспорті з місця проживання до місця роботи і у зворотному напрямку, — каже Варламов.

Наступний крок — сформувати витяги з цього наказу по кожному з робітників.

— Кадровий відділ або керівник підприємства має їх сам проштампувати, — роз’яснює керівник департаменту транспорту. — А потім привезти витяги наказу по робітниках та копію цього наказу до «Вінницької транспортної компанії», що на Хмельницькому шосе, 29. Там їм також поставлять печатку на ці витяги. На підставі цього документу, з наявністю засобів захисту та документу, що посвідчує особу, працівники цих підприємств можуть пересуватися містом на громадському транспорті.

Михайло Варламов зазначив, що єдиної форми наказу і витягів з наказу мерія не встановила. Тобто, їх можна робити на фірмовому бланку компанії, у довільній формі. Режим роботи ТТУ — з 9.00 до 17.00.


Читайте також:

Чому на блокпостах Вінниці немає медогляду та дезінфекції авто

Не громадським транспортом єдиним. На чому ще можна пересуватися Вінницею

У Вінниці лікар, хворий на коронавірус, приймав пацієнтів. Що відомо?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (29)
  • Наталія

    Підкажіть будь ласка на роботі видали перепустку,але в тролейбус не впустили((( Скажіть або покажіть якого формату має бути вона!(

    Вася Пупкін reply Наталія

    З "мокрою" печаткою підприємства та КП ВТК(квадратна)
  • Леонид Сирман

    В точку
  • Татьяна Бухгалтер

    Дуже цікаво. Підприємство не працює. Торгівля ж заборонена. Але є сторожі, які охороняють територію складу. Інакше за період карантину розкрадуть все, що є. Як такому працівнику дістатись до роботи? Хто буде нести відповідальність за збереження обладнання і товару підприємця вартістю близько 1 млн.грн.? Потрібно зберегти і зарплату тридцяти працівникам і ще й забезпечити підвіз працівників щоденно на таксі туди і назад? Я - бухгалтер і є можливість працювати не виходячи з дому (зарплата, податки, звітність). Хоча ще тиждень-два і не буде з чим і за що працювати (((

    Елена reply Татьяна Бухгалтер

    торгуйте в інтернеті. або повішайте номер телефону і напишіть "доставка за 2 хв"
  • Олександр Мазур

    Експеримент виродків Моргунова: ТТУшники змагаються з пенсфондівцями - хто більше вб'є пенсіонерів …
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 Поліцейських розстріляли військові — батько та син. Відео з боді-камер play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up