У разі блекауту у місті розгорнуть Пункти харчування. Що кожен містянин має про це знати?

У разі блекауту у місті розгорнуть Пункти харчування. Що кожен містянин має про це знати?
Пункт гарячого харчування у Харкові. У випадку блекауту, чимало таких розгорнуть у нашому місті
  • Якщо у Вінниці надовго зникне світло, у місті з’являться десятки локацій, де можна буде не лише зігрітися та зарядити телефон, але й безплатно отримати гарячої їжі.
  • Ми дізналися, як працюватимуть Пункти харчування, на які послуги у них можна буде розраховувати, про які нюанси потрібно знати й де, власне, шукати такі місця. 

З початком холодів по всій Україні почали діяти так звані Пункти незламності. Це приміщення або намети, де звичайні перехожі можуть перш за все зігрітися, а також випити гарячого чаю, зарядити телефони та скористатися послугами безплатного інтернету. Лише у нашій області таких Пунктів вже понад пів тисячі. 

Якщо росія й надалі продовжуватиме знищувати об'єкти енергетичної інфраструктури Україні, може статися блекаут, себто повне зникнення електроенергії. Таке ми вже переживали після обстрілів 23 листопада. Щоправда, тоді для більшості українців блекаут тривав кілька годин. Ніхто не береться прогнозувати, скільки він може тривати у гіршому випадку, але думки зазвичай зводяться до часу від кількох днів до тижнів.  

У разі затяжного блекауту можуть зникнути централізоване опалення, водо- та газопостачання, інтернет та зв’язок. Людям у квартирах банально ніде буде готувати їжу. Саме для таких випадків розроблений план розгортання так званих Пунктів харчування, зазвичай, на базі Пунктів незламності. Велика їх кількість діятиме у закладах освіти, передовсім школах. 

Відео дня

Нещодавно міський голова Вінниці Сергій Моргунов розповів про те, що місто отримало обладнання для облаштування таких пунктів. Його нам передали, як гуманітарну допомогу від міста-побратима Мюнстера (Німеччина). Мова про варильні поверхні (електро та газові), модулі для води: для теплого водопостачання та миття посуду. Незабаром Вінниця отримає ще подібне обладнання, частину якого самостійно закупить за бюджетні кошти. 

Обладнання з міста-побратима

За словами очільниці міського департаменту освіти Оксани Яценко, у разі блекауту на базі освітніх закладів Вінниці розгорнуть 30 Пунктів харчування. Мова про школи, що мають укриття та потужні генератори. Наразі готові до роботи 14 таких пунктів. До нового року доукомплектують ще 4 пункти. На початку 2023-го закриють потреби, передовсім з генераторами, решти 12. 

Як працюватимуть Пункти харчування?

Від Пунктів незламності Пункти харчування відрізнятимуться хіба що наявністю гарячої їжі. Її у школах готуватимуть працівники підприємства, яке займається доставленням харчів до освітніх закладів Вінниці. Оксана Яценко каже, що можливості готувати собі їжу самостійно у вінничан не буде, адже обладнання у пунктах встановлене промислове, і ним потрібно вміти користуватися. Другою вагомою причиною для допуску у харчоблок, є вимога до усіх кухарів проходити медкомісію.

— Все-таки я сподіваюся, що нам вдасться уникнути блекауту, і не доведеться розгортати ці пункти, — говорить Оксана Яценко. — Однак, якщо це станеться, Пункти харчування працюватимуть у цілодобовому режимі, щоб люди могли там й зігрітися також. Графік приготування їжі складено, меню — узгоджено, алгоритм роботи — відпрацьовано. Усі причетні знають, як діяти у разі блекауту. 

Пункт незламності

Для того, аби нагодувати якомога більшу кількість людей, повноцінно поїсти вінничани та гості міста зможуть раз на день, випити чаю з печивом — кілька разів. Усі інші послуги, як ось підзарядка телефона, обігрів, питна вода — будуть доступні постійно.

Буде обов’язкова реєстрація

Якщо люди тривалий час сидітимуть без комунальних послуг, попит на Пункти обігріву та харчування суттєво зросте. Вишукуватимуться довжелезні черги з охочих поїсти. У департаменті освіти наразі вивчають питання про пріоритетність категорій населення, яким їжа надаватиметься першочергово. 

— Думаю, що такими пунктами насамперед мають скористатися літні люди, люди з інвалідністю, мами з маленькими дітьми. Для останніх у кожному пункті облаштована кімната матері та дитини, з пелюшками, харчуванням та усім іншим, — продовжує Оксана Яценко.

Очільниця департаменту освіти також говорить, що кількість Пунктів харчування у тому чи іншому мікрорайоні міста залежатиме від кількості людей, які там мешкають. До прикладу, на Вишеньці їх буде більше, ніж на Старому місті. 

Крім того, усіх людей, які харчуватимуться, будуть реєструвати, аби розраховувати приблизну кількість порцій. Також усі, хто приходить до Пунктів незламності, мають мати при собі документ, що засвідчує особу. Їхні дані вноситимуть у журнал реєстрації відвідувачів. 

Загалом понад 100 пунктів

Наразі з бюджету Вінницької МТГ для таких пунктів закуплені потужні генератори, повербанки, термопоти, подовжувачі, зроблено запас їжі та води. З німецького міста-побратима додатково отримали аптечки, розкладачки, ліхтарики, радіостанції, вогнегасники, подушки, біотуалети тощо.

Загалом у Вінниці може одночасно діяти понад сто Пунктів незламності/харчування. До шкіл можуть приєднатися садочки, заклади культури, спортивні заклади, свідомі підприємці, торгові центрі, намети на вулицях, що в них працює ДСНС та Муніципальна варта тощо. 

У разі настання блекауту, міська влада та служби додатково поширюватимуть інформацію про розташування усіх наявних пунктів. Крім того, вже зараз у різних куточках Вінниці можна бачити самі Пункти незламності та вказівники, що до них ведуть. Також у темну пору доби, містяни зможуть побачити такі пункти на великій відстані, оскільки для привернення уваги, на вікнах встановлюватимуть увімкнені ліхтарі.

Читайте також:

Понад 300 днів стійкості та незламності. Якою для вінничан була хронологія великої війни

Добрі справи та ініціативи вінничан, які вони втілили в життя впродовж 2022 року

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ольга Коваль

    Дуже добре, що так роблять. Ще б у Львові таке зробити.

keyboard_arrow_up