У перемозі над росією впевнені 92% українців. На думку більшості, це станеться у найближчі тижні

У перемозі над росією впевнені 92% українців. На думку більшості, це станеться у найближчі тижні
Фото зі святкування 30-річчя Незалежності України / REUTERS / Gleb Garanich
  • Росте відсоток українців, які впевнені у перемозі над російським окупантом. Якщо 1 березня в це вірили 56%, то 9 березня — 92% людей.
  • За даними опитування групи «Рейтинг», 80% українців допомагають нашим захисникам: хто волонтерить, хтось робить благодійні внески, а деякі люди беруть участь в інформаційній війні проти рф.
  • Що цікаво: більш ніж половина опитуваних вірять у відновлення дружніх стосунків між росіянами та українцями. Але на це потрібно буде кілька десятків років часу.

Соціологічна група «Рейтинг» 8-9 березня провела опитування, щоб дізнатись настрої українців щодо російсько-української війни. 

Опитали 1200 людей, віком від 18 років, з усіх областей України (крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу). Похибка — 2,8%. То що показали результати опитування?

Коли закінчиться війна

У людей питали, що вони відчувають, коли думають про ситуацію в країні: надію чи безвихідь. Так от, 91% опитаних відповіли, що надію. Лише 6% відчувають повну безвихідь. Решта не змогла відповісти на це питання. Соціологи констатують, що у всіх регіонах спостерігається максимальний рівень відчуття надії.

Відео дня

З початку березня невпинно росте показник впевненості українців у перемозі над росією. Якщо на 1 березня тільки 56% людей відповідали, що Україна переможе, то зараз, 8-9 березня, в цьому впевнені 92% українців.

Скільки триватиме війна? На думку 57% опитаних людей, Україна зможе перемоги у війні з росією вже у найближчі тижні. Найбільш оптимістично налаштовані мешканці західного регіону, але і в інших областях більшість вірить, що війна триватиме недовго. Тільки 9% думають, що війна закінчиться за півроку-рік чи більше.

Скільки людей волонтерять

За результатами опитування «Рейтингу», 80% українців якимось чином допомагають у захисті України: 39% допомагають людям та армії як волонтери, 37% — допомагають фінансово, 18% беруть участь у війні на інформаційному фронті, 12% — продовжують працювати в критичній інфраструктурі, а 10% опитаних відповіли, що є учасниками тероборони.

Тільки 19% відповіли, що не мають змоги допомагати зараз країні. Частіше – це старші люди. Однак і серед старших більшість сьогодні залучені до народного спротиву.

Ставлення до церкви московського патріархату

63% підтримують ідею розриву зав’язків УПЦ московського патріархату з російською православною церквою. Не підтримують цю ідею – лише 10%. Ще 18% відповіли що їм байдуже, 9% - не змогли відповісти. 

Таке ж питання ставили представникам різних конфесій. Але найцікавіше було дізнатись думку саме вірян УПЦ московського патріархату. Так от, 52% виступають за розрив зв’язків з РПЦ, чверть кажуть, що їм байдуже, і лише 13% — проти розриву з російською церквою.

Скільки часу треба на відновлення дружби з росіянами

42% впевнені, що про відновлення дружніх стосунків українців з росіянами взагалі не може бути мови. 

22% думають, що це можливо за 20-30 років після війни, 18% - що за 10-15 років, і лише 12% вважать відновлення дружби можливим за пару років після війни. 

Трохи більше вірять у відновлення стосунків мешканці Півдня та Сходу, та ті, хто має родичів в росії. Але і серед них більше третини взагалі не вірять у повернення дружби між народами.

Бо, зокрема, 40% опитаних українців упевнені, що більшість росіян підтримують війну з Україною.

Повністю результати опитування від «Рейтингу» можете переглянути в цьому файлі:

Також пропонуємо пройти наше анонімне опитування, в якому просимо відповісти на одне питання:

Опитування

Україна переможе у війні з росією?

 

Читайте також:

«Хочу плакати від доброти поляків». Історія вінничанки, яка з двома дітьми евакуювалася закордон

На Сході України у бою загинув командир Віктор Петренко з Шаргорода

П'ятнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

  • Татьяна Джафарова

    Да.
  • Julia Ståhl

    Господи посуй нас всix та допоможи🙏🙏🙏
  • Андрей Бондаренко

    Тут все видно добре.

    Альона Білаш reply Андрей Бондаренко

    Андрей Бондаренко

    Альона Білаш reply Андрей Бондаренко

    Андрей Бондаренко Іди нахуй ще раз чмо москальське!!!!

keyboard_arrow_up