«У нас максимум результативності та мінімум втрат», — бійці 3-ї ОШБр про переваги служби у своїй бригаді

«У нас максимум результативності та мінімум втрат», — бійці 3-ї ОШБр про переваги служби у своїй бригаді
Друг Тренер (ліворуч) та друг Лофт (праворуч)
  • Однією з найбільш боєздатних та результативних на сьогодні бригад в українському війську є 3-тя штурмова. Поговорили з бійцями цього підрозділу про переваги служби у ній, підготовку рекрутів, зарплатню, відпустку, командирів, патронатну службу та інші причини, чому потрібно приєднуватися саме до 3-ї ОШБр.

Наш журналіст зустрівся зі штурмовиком на псевдо Тренер та кулеметником Лофтом. Обидвоє захищають Україну з перших днів великої війни, мають поранення, контузії та відзнаки за проявлену мужність у боях на гарячих ділянках фронту. Нині, кажуть, в межах інфо-туру 3-ї ОШБр їздять містами й спілкуються з тими, хто бажає дізнатися більше про справжнє братерство й бригадний дух. 

— 3-тя штурмова бригада завжди на найбільш відповідальних ділянках фронту. Ми обороняли столицю, звільняли південь країни, майже рік воювали в Бахмуті та околицях. Саме з нас почався контрнаступ, який ми розвивали до листопада 2023 року. Ми зайшли в Авдіївку у критичний момент і тримали її дев'ять днів до наказу залишити місто. Бачачи нашу роботу у людей, частина з яких майбутні бійці бригади, виникають питання, відповіді на які ми й хочемо їм дати під час таких зустрічей, — пояснює друг Тренер.

Лофт говорить, що потрапити до їхнього підрозділу може лише мотивована людина. Це люди, які справді хочуть захищати Україну, звільняти окуповані території та здобувати перемогу. Лише після цього, продовжує боєць, можливий справжній мир. 

Відео дня

— Наприкінці минулого року ми почали розширятися, але через загострення ситуації на фронті не встигли доукомплектуватися людьми. Тому зараз хочемо їх добрати, — розповідає друг Лофт. — Далеко не всі наші бійці це штурмовики. Думаю, таких у нас до 10% від загальної кількості людей. Решта має інші обов'язки. 

Для тих, хто хотів би приєднатися до 3-ї штурмової бригади, але ще досі сумнівається чи потрібно йому це, створено спеціальний 7-денний вишкіл, або ж тестовий тиждень штурмовика. Такі заняття, переконують військові, допоможуть людині знайти своє місце в ЗСУ. 

Впродовж цього навчання учасник отримає базову підготовку, зможе випробувати себе та виявити свої сильні та слабкі сторони. Вишкіл проходитиме під керівництвом досвідчених інструкторів, які мають бойовий досвід. У кінці тестового тижня кожен кандидат отримає рекомендації про подальшу службу у підрозділі.

— За цей час людина може відчути себе справжнім воїном 3-ї штурмової. Пожити за нашими принципами, за нашим розкладом, зрозуміти, хто ми, — розповідає Тренер. — На цьому вишколі людина отримає теорію й практику з тактики, медицини, займатиметься на військових симуляторах, опанує основи радіозв'язку, пройде морально-психологічну підготовку та підтягне фізичну підготовку. Усе це безплатно. 

Після цього, якщо людина відчує в собі сили та бажання приєднатися до бригади, вона має пройти обов'язкове навчання у рекрутинговому центрі. Лофт каже, що ця підготовка є однією з кращих в Україні, тому до них нерідко просяться бійці з інших підрозділів. 

— Це навчання за міжнародними стандартами. Кожен наш інструктор має великий бойовий досвід. Це не ті люди, які вчилися по книжках. Свій досвід вони здобували на полі бою, — говорить Лофт. — Наш курс молодого бійця триває близько місяця. За цей час рекрут здобуде теоретичні й практичні знання з вогневої, тактичної підготовки та медицини. Засвоїть ази саперної справи, спецзв'язку, топографії та багато іншого. Наша мета, щоб кожен боєць володів якомога більшою кількістю навичок, мав кілька спеціальностей й вмів користуватися всіма наявними у бригаді видами озброєння. 

Після КМБ боєць вирушить на злагодження у свій підрозділ. Структура бригади наразі включає два штурмових батальйони, два механізовані батальйони, танковий батальйон, самохідний артилерійський дивізіон, артилерійський дивізіон, реактивний артилерійський дивізіон, протитанковий батальйон та зенітний ракетно-артилерійський дивізіон. 

Друг Тренер каже, що їхні командири ніколи не пускають новеньких на передок, поки ті не досягнуть рівня підрозділу. Зазвичай це стається не раніше ніж за 2-3 тижні після прибуття до підрозділу. 

— Приблизно 70% вільного часу ми навчаємося. Я ось штурмовик. Коли ми не на штурмі, то відпрацьовуємо штурми бліндажів, окопів, посадок, будинків. Робимо це різними групами, засобами й тактиками. Ми маємо вміти все, адже це рятує наші життя та життя наших побратимів, — продовжує Тренер. — Після кожного завдання ми аналізуємо його: що було правильно, а що навпаки і чому так сталося. Це робиться для кращої роботи та уникнення помилок надалі. 

Військові 3-ї ОШБр говорить, що за весь час служби вони не мали проблем із виплатою зарплати: вона там від 20 тисяч і вище залежно від посади. Також усі отримують щомісячну премію у розмірі 30 або 100 тисяч гривень, залежно від місця служби.  

— Недобросовісних командирів ми не маємо: зарплата виплачується, можливість відпочити також є. Ніколи у нас такого не було, щоб за можливість піти у відпустку у нас вимагали хабарі, як це трапляється в деяких інших підрозділах. Я скажу більше, якщо командир бачить, що боєць втомився чи не може виконувати завдання, його на нього не відправлять, тому що він становитиме небезпеку для себе та побратимів. Така людина навпаки може отримати кілька днів відпочинку, — розповідає друг Лофт.

Спеціальностей у бригаді чимало. Починати опановувати їх можна вже у рекрутинговому центрі. Якщо командування бачитиме, що ви здібний дронник чи механік, то саме це стане вашим основним напрямком роботи. Якщо це буде, скажімо, медицина — ухил піде саме на неї. 

Про поранених, полонених та полеглих бійців дбає патронатна служба. Аналогів їй в Україні немає. Якщо, до прикладу, боєць отримав поранення, з ним або його рідними зв'яжеться медичний куратор, який забезпечуватиме його усіма необхідними медикаментами, ортопедичною технікою та речами першої потреби. Вони ж допомагають у зборі пакета документів для ВЛК та МСЕК.

— Ми цінуємо кожну нашу людину, тому вкладаємо у підготовку бійців так багато зусиль та ресурсів. Як наслідок у нас максимум результативності на полі бою та мінімум втрат серед особового складу. Наш азовський рух загартовує, — каже боєць бригади Тренер.

Як приєднатися до 3-ї ОШБр?

З собою мати документи:

— паспорт,

— ідентифікаційний код,

— військовий квиток або приписне,

— медичну довідку про відсутність інфекційних захворювань (Гепатит В, С, ВІЛ/СНІД),

— медичну довідка про відсутність хронічних захворювань.

Контакт центр: (068) 430-80-02.
 

Читайте також:

«Треба зупиняти ворога там, а не чекати, доки він буде тут» — боєць з позивним «Шайба»

До Вінниці їде Третя штурмова: коли та де можна познайомитися з бійцями підрозділу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up