У «Квадраті» знайшли проблеми з пожежною безпекою. Заклад можуть закрити?

У «Квадраті» знайшли проблеми з пожежною безпекою. Заклад можуть закрити?
Фото: facebook / Вінницький обласний молодіжний центр «Квадрат»
  • Розгорівся скандал через проблеми з протипожежними заходами, які виявили після ремонту закладу.
  • Посадовці думають чи не закрити «Квадрат». А виконавці ремонту, вартістю понад 7 мільйонів, обіцяють запустити протипожежну систему вже за кілька днів.

Молодіжний центр «Квадрат» офіційно відкрили 18 січня 2018 року. З того часу заклад став місцем, де проводили цікаві дійства, виступали артисти, фахівці різних напрямків проводили лекції та майстер-класи. У підвальному приміщенні на Театральній, 15 є навіть власний 3D-принтер.

Про ремонт

Через кілька місяців після відкриття, у квітні 2018-го, «Квадрат» зібралися ремонтувати. Оголосили тендер. Замовником робіт став департамент будівництва облдержадміністрації, який очолює Дмитро Романченко.

Департамент був готовий платити за ремонт понад 9,7 мільйонів гривень. Тендер виграла компанія «Рослана». Ремонтувати «Квадрат» фірма погодилася за 7,1 мільйона, що на чверть нижче від очікуваної вартості.

Відео дня

Згідно із тендерною документацією, ремонтні роботи передбачали, зокрема, переоблаштування стін, обладнання мереж водопостачання, ремонт стелі та підлоги, а також протипожежну сигналізацію.

Роботи мали завершити до кінця 2018 року. Начебто й завершили, будівельна компанія гроші отримала, на тому і все. У договорі було написано, що оплата здійснюється на підставі актів виконаних робіт. Оплату можна відслідкувати за допомогою сервісу «007».

Про проблеми

Депутат Вінницької обласної Ради Андрій Вигонюк підняв питання про те, що знаходитися у «Квадраті» небезпечно.

На підтвердження своїх слів продемонстрував доповідну записку від управління комунальної власності, у якій описані проблеми. А саме:

  • Не працює система димовидалення при пожежі;

  • Монтаж пожежних кранів не відповідає вимогам протипожежних норм;

  • Спроектовано заміну випуску системи каналізації на встановлення двох ліній до наружного колодязя — монтаж не проведено, що призводить до постійного підтоплення.

У доповідній записці, підписаній виконуючим обов’язки директора управління комунальної власності Іваном Бойком, сказано, що управління неодноразово зверталося до департаменту будівництва, як до замовника робіт, але реакції не було. Відтак, управління розглядає ставить питання про розірвання договору оренди з «Квадратом». Записка датована 19 вересня 2019 року.

За номером телефону компанії «Рослана» зв’язалися з виконробом фірми. Чоловік представився Вадимом і розповів про ситуацію з «Квадратом».

— Систему протипожежної сигналізації ми зробили, систему димовидалення також, — сказав виконроб. — Через деякий час після того, як роботи були закінчені, зовні будівлі стався невеликий обвал плитки й канали димовідведення були заблоковані.

Вадим сказав, що зараз «Рослана» за власний рахунок прибирає завали каналів.

— Роботи ми закінчимо вже за кілька днів, — каже виконроб. — Потрібно ще буде запустити систему. Це можемо зробити на вихідних, оскільки пуск потребує багато енергії, тому краще це робити в неробочий день. Надалі система працюватиме й буде вмикатися в разі задимлення.

Про роботу посадовців

Очільниця громадської організації «Філософія серця» Юлія Грига дивується, чому довгий час про ситуацію мовчали. А також каже, що потрібно удосконалювати процедури, а не погрожувати закриттям комунального закладу.

«Те, що зовнішні канали повністю забиті — відповідальність балансоутримувача», — пише Юлія Грига на своїй сторінці у facebook. «Навіть якщо всі внутрішні роботи з димовиведення зроблені ідеально, вони працювати не будуть при забитих зовнішніх каналах. На кого УСКВ (управління комунальної власності, — авт.) скаржиться й що зробило для безпеки відвідувачів? Не включено до проекту достатнє електроспоживання? Хто погоджував проект? Удосконалюйте процедури, а не погрожуйте закриттям комунального закладу. Як можна було майже рік не вживати реальних заходів для усунення? І не кажіть мені про листи! Таких керівників, які тільки вміють писати листи, а не реально вирішувати проблеми, треба гнати поганою мітлою. Ну й на завершення — формувати незалежну комісію, визначати строки її роботи й забезпечити повноцінну, безпечну роботу закладу.

«Філософія серця» та редакція RIA направили запити з вимогою надати документи, на підставі яких сформована доповідь щодо небезпеки у «Квадраті». Запросили:

  • Копії актів перевірки зовнішніх витяжних/вентиляційних каналів у будівлі за адресою м. Вінниця, вул. Театральна, 15 за останні 3 роки;

  • Експертні висновки, акти, приписи (інші документи), на підставі яких підготовлена доповідна записка про розірвання договору з «Квадратом».

  • Копії листів управління комунальної власності до відповідальних сторін щодо неякісного виконання робіт. Для того, щоб побачити, що саме посадовці зробили для усунення проблем, коли дізналися про них.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юрій Зінчук

    Чому не перевіряють Вінницькі електро мережі? В іхніх офісах немає не єдиного пожежноі шафа та вогнегасників.
  • Таїса Гайда

    Там не 7 мільйонів.Вврніше спочатку було 7 а потім уже коли підписав ДАБК про готовність об'єкту до введення в експлуатацію, підписали угоду на додаткові роботи і доплатили ще 2,4 мільйони
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up