У Іллінцях вінничанин вирощує креветки. Його ферма діє під теплицею біля дому

У Іллінцях вінничанин вирощує креветки. Його ферма діє під теплицею біля дому
Креветка, в середньому, росте шість місяців. Протягом цього часу її тримають в теплій воді, годують рибою, кашею та огірками
  • Уже півтора року Богдан Кудина в Іллінцях розводить промислову креветку. 
  • Робить це чоловік у себе вдома, на присадибній ділянці. Для цього звів теплицю, поставив у ній басейни й заселив туди ракоподібних, яких вирощує на продажу.
  • Журналісту RIA/20хвилин чоловік розповів з чого почалася власна справа, скільки збирає «врожаю» та за якою ціною його продає.

Мешканець Іллінців Богдан Кудина вирощує креветку на продаж у себе на городі. Цією справою він вирішив зайнятися після переглянутих відео в соцмережах.

— Мені просто стало цікаво, як люди вирощують креветку в домашніх умовах. Подивився відео, почитав літературу та з’їздив на одну екскурсію, щоб подивитися, як усе влаштовано, — каже він.

На початку Кудина хотів навчитися: купив невелику хату в селі, де всередині поставив три басейни-резервуари. Закупив партію мальків, з яких потім виростив перший врожай.

Відео дня

— Взагалі, це не було просто. Одного разу стикнулися з тим, що в одному басейні вся креветка подохла з незрозумілих причин. Доводилося читати багато літератури, дзвонити людям, які вже мають досвід. Але ми цей етап пройшли, — каже Богдан.

Зараз же вінничанин на власному городі в Іллінцях обладнав теплицю на 50 метрів, всередині якої уже 18 басейнів для промислового вирощування креветки.

Як усе влаштовано

Його теплиця працює цілий рік: в холодну пору працює система опалення. Крім того, басейни обладнані компресорами, фільтрами для очищення води. Через торішні блекаути потурбувалися і про резервне живлення. І одна з головних умов, температура води має бути не менше 25 °C.

— Креветки заселяються в кількості 100 штук на куб води. А відбираються на продаж уже в кілограмах. З одного басейну зазвичай маємо до 20 кілограмів креветки. Це на сезон, тривалістю пів року, — каже Богдан Кудина.

Те, що одна креветка росте шість місяців — це усереднений показник. Бо час від часу басейни спускають, щоб пофасувати продукцію.

— Є «лідери», які виростають за 4-5 місяців. Є «середнячки», що виростають за шість місяців. І є «відстающі», яким потрібно сім місяців, щоб вирости, — говорить Богдан.

Ці ракоподібні їдять майже все, що завгодно. Кудина годує їх рибою, опаришами, дубовим листям, кашею та навіть фруктами й домашніми огірками.

— Як правило, чим їх годуєш, то вони потім будуть мати цей присмак: якщо годувати їх фруктами, то креветки справді потім будуть солодкі, — ділиться чоловік. — Хоча за тиждень цей присмак можна поміняти: в процесі росту креветка линяє і скидає свій панцир.

Однак, в підсумку, на смак готової страви з креветки впливає найбільше кухар: які спеції додає, з якими продуктами смажить чи варить тощо.

За скільки продає та як потрапити на екскурсію

Вирощена в Іллінцях креветка опиняється на прилавках українських магазинів та за столами ресторанів. І не тільки у нас, а й за кордоном — зокрема, в Польщі та Чехії.

— Я співпрацюю з компанією «Українська креветка», які викуповують у мене продукцію. Далі везуть по замовленнях та ресторанах, а дещо навіть їде і за кордон, — каже Богдан Кудина. — У мене є й інші клієнти. Покупці буквально знаходять мене самі, через соцмережі.

Ціна його продукції — 2,5 – 3 тисячі гривень за кілограм, що за словами Кудини, є «цілком адекватною вартістю» за промислову креветку.

Питаю, щоб ви порадили людям, які захочуть зайнятися вирощуванням креветки?

— Потрібно бути готовим, що це не так просто, як показують в соцмережах. Креветка сама по собі не росте, це дуже важка праця. Але якщо навчитися, то воно буде приносити прибуток, — каже Кудина. — Щодо стартового капіталу для запуску, то гадаю, потрібно мати не менше 5 тисяч доларів на закупівлю обладнання та мальків. І щоб розповісти людині, як треба і як не треба робити — то це потрібна індивідуальна розмова, щоб усе детально розказати, показати.

До слова чоловік в Іллінцях проводить екскурсії на своєму господарстві. Вони безкоштовні. А також є можливість половити собі креветок в резервуарах. За вилов треба буде заплатити 2,5 – 3 тисячі гривень за кілограм.

— У майбутньому плануємо навіть робити екскурсії з дегустацією, проте вони вже будуть платними, — розповів Богдан Кудина.

Завітати на екскурсію можна попередньо зв’язавшись через телефон (068)-006-91-05 або написати на сторінку у TikTok.

@macrobrachiumrosenbergi0 380 (68) 006 91 05#дугустація #викуп #аквакультура #фермер #україна🇺🇦👍💙💛🌏 ♬ оригінальний звук - Українська Креветка

Раніше, нагадаємо, ми розповідали як ветеранам і ветеранкам російсько-української війни отримати гроші на запуск власного бізнесу

 

Читайте також:

Учасниця «Майстер Шеф» та переселенка відкрила бізнес у Вінниці

У Вінниці хочуть давати гроші фермерам, які вирощують овочі та картоплю

«Нас знають всі надзвичайники країни» — У Вінниці шиють спецодяг для пожежників

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Валерий Сидорчук

    Круто, молодець!
  • Вадим

    Креветка Розенберга.

    Прісноводний вид. Невибагливі, але з високим рівнем канібалізму, порівняно із тихоокеанською білоногою креветкою  ванамей...

    Доволі проста технологія вирощування.
  • Вован

    Піраміда рекламується, прикольно

    Віктор Іванович reply Вован

    і шо  тобі не нравиться,те що свиню рік годувати а креветку півроку?
  • Толян Дрейк

    2000-3000? Він з глузду з'їхав? Коли можна купити дику креветку за 500?

    Віктор Іванович reply Толян Дрейк

    походу з глузду ти з'їхав,а йому надоїло від свиней вигортати  тому має чистішу ферму ..,а до того чому калібрована дозріла королівська креветка забирається у нього оптом від 2000 гр так тож як свинина на картопельці,а домашня  курочка екояєчка...:)

keyboard_arrow_up