У Вінниці хочуть давати гроші фермерам, які вирощують овочі та картоплю

У Вінниці хочуть давати гроші фермерам, які вирощують овочі та картоплю
Програму підтримки аграріїв ще мають схвалити на сесії міськради. А от наприкінці 2022-го почала діяти програма підтримки бджолярів й вона дала свої результати
  • Посадовці розробили програму підтримки аграріїв, які займаються овочівництвом на території Вінницької міської громади.
  • Можна отримати компенсацію за насіння та систему краплинного зрошування. А також підтримають грошима аграріїв – «новачків».
  • Хто може подаватися? Скільки платитимуть? Та які документи потрібно зібрати?

Виконком міськради 7 грудня схвалив програму підтримки фермерів, які вирощують овочі та картоплю у Вінницькій міській громаді. Яку допомогу готові надати за кошти міста?

На кого спрямована підтримка?

Грошима будуть допомагати тим сільгоспвиробникам, які зареєстровані на території Вінницької міської громади: або як юридичні особи, або як ФОПи.

З проєкту Програми економічного і соціального розвитку дізналися, що вирощуванням картоплі та овочів у нашій громаді займаються шість фермерських господарств: «Альфа-агро», «Сольський Василь Дмитрович», «Коваль Феодосій Михайлович», «Павлина – 333», «СИВАК-АГРО», «Григоренка Дениса Сергійовича»; та ФОП «Гаврилюк».

Відео дня

Під урожай овочів аграрії у 2023 році відвели 42,5 гектара рілля. Під картоплю — 10 гектарів; під капусту і цибулю — 16 гектарів; під перець, баклажани, томати — 1 гектар; під моркву і буряк — 3 гектари. Крім цього, фермери посадили огірки площею 2,5 гектари та кабачки на 0,4 гектара.

Скільки дадуть коштів

Зауважимо, що гроші надають на безповоротній основі — їх не треба буде повертати назад у бюджет громади. Один раз на рік.

Аграрії, чиї господарства були створені до поточного 2023 року, можуть розраховувати на компенсацію:

Якщо фермер хоче отримати компенсацію за обома напрямками, то максимум скільки заплатять — 80 тисяч гривень.

Дещо іншу підтримку отримують новостворені фермерські господарства (створені у 2023 році - авт.), що вирощують овочі або картоплю. 

Потрібно подати заяву і документи

На отримання виплати треба зібрати пакет документів.

На відшкодування вартості висадженого/висіяного в поточному році насіння овочевих, баштанних культур та картоплі потрібно подати: 

На відшкодування вартості обладнання, матеріалів, робіт зі встановлення системи краплинного зрошення потрібно подати:

Якщо аграрій подаватиметься на виплати за обома напрямками, то ті документи, що дублюються — подаються в одному екземплярі.

Для отримання фінансової підтримки новоствореним господарствам (у 2023 році - авт.) аграріям потрібно подати:

Аграрії-«новачки», нагадаємо, отримають 15 тисяч гривень на один гектар оброблюваних угідь під вирощування овочевих, баштанних культур та картоплі, але не більше, ніж 60 тисяч гривень. Один раз на рік.

Програму мають затвердити депутати

Виконком міської ради буде визначати аграріїв, які отримуватимуть грошову підтримку, раз на три місяці. Після затвердження рішення посадовцями, кошти надійдуть на банківський рахунок кожного конкретного фермерського господарства.

Але перед усім цим, програму підтримки аграріїв має затвердити ще сесія Вінницької міської ради. І вочевидь, повноцінно ця програма почне діяти уже в наступному, 2024 році.

Підтримка бджолярів дала свої результати

Наприкінці 2022-го міська влада схвалила Програму підтримки бджолярів. У проєкті рішення «Програма економічного і соцрозвитку на 2024 рік» прозвітували, що дала ця підтримка (станом на 1 жовтня 2023 року):

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, як бджолярі можуть отримати фінансову підтримку з бюджету Вінниці.

 

Читайте також:

До уваги ветеранів: як у Вінниці отримати грант на запуск і розвиток бізнесу?

У Вінниці відновили виробництво медових солодощів «Медобар»: це сімейний бізнес ветерана війни

«Нас знають всі надзвичайники країни» — У Вінниці шиють спецодяг для пожежників

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • К

    Хочу і надавати, то дві різні речі.
  • AK

    Ініціатива хороша — допомогти стартанути початківцям, аж дивно. Слід тепер виявити де тут корупційна складова або схематоз. У нас часом не додалось новоспечених ФОПів фермерів які також біля ВМР овочі садять?

keyboard_arrow_up