До уваги ветеранів. Як у Вінниці отримати грант на запуск і розвиток бізнесу?

До уваги ветеранів. Як у Вінниці отримати грант на запуск і розвиток бізнесу?
  • Другий рік в країні діють кілька державних програм, які допомагають учасникам бойових дій заснувати або розвивати власну справу.
  • Зокрема, «єРобота» пропонує від 250 тисяч до 1 мільйона гривень.
  • Як їх отримати? Куди подавати заявки? Та які умови потрібно виконати?

Час від часу з’являються й програми підтримки від закордонних організацій. Наприклад, грант на 10 тисяч євро від німецької асоціації освіти дорослих – інституту міжнародного співробітництва. Проте такі програми обмежені у часі й зазвичай, швидко набирають кандидатів на отримання безповоротної допомоги.

Натомість в Україні існують власні програми підтримки ветеранських бізнесів. І ці програми  працюють ще з початку повномасштабної війни.

«єРобота»

Це державна програма, де учасники бойових дій, члени їх сімей та люди з інвалідністю можуть отримати гранти на старт бізнесу або розвиток чинної власної справи.

Відео дня

До 250 тисяч гривень можуть отримати ветерани-підприємці, які створили щонайменше одне робоче місце, до 500 тисяч — дружина або чоловік ветерана за умови створення щонайменше двох робочих місць. У цьому випадку надані державою кошти мають покривати до 70% вартості започаткування бізнесу, решту суми інвестує підприємець.

А претендувати на один мільйон гривень гранту може учасник боїв, який щонайменше три роки зареєстрований як ФОП. Також він повинен створити принаймні чотири робочі місця, з яких щонайменше два – для ветеранів або людей з інвалідністю внаслідок війни. Ця сума також надається на умові співфінансування: 70% виділяє держава, 30% – підприємець.

Грант можна витратити на придбання обладнання та сировини, оренду приміщення і транспортних засобів для бізнесу, купівлю ліцензійного програмного забезпечення (сумарно не більше 50% від розміру гранту), оплату послуг з маркетингу та реклами. Кошти також можна витратити на купівлю свійських тварин, птиці та бджіл, саджанців, товарів та послуг, пов’язаних з реалізацією бізнес-плану (ці витрати не повинні перевищувати 70% від суми гранту).

Для отримання гранту треба подати заяву через «Дію» (surl.li/gmqxg) та прикріпити бізнес-план (surl.li/mziuv). Приклад заповненого бізнес-плану: surl.li/oawio.

Після опрацювання заяви з кандидатом / кандидаткою на грант проведуть співбесіду в Державній службі зайнятості. За результатами цього ухвалюють рішення про надання/не надання гранту.

Підтримка від Українського ветеранського фонду

Мікрогранти на бізнес ветеранів дає Український ветеранський фонд. Він відшкодовує підприємцям 20 тисяч гривень на купівлю товарів та обладнання. Проте фонд не відшкодовує орендну плату чи вартість послуг.

Подаватися на отримання виплати можуть дві категорії кандидатів:

Членами родини вважаються дружини, чоловіки, діти, батьки. Ветерани війни для отримання коштів від фонду на момент подання заявки не повинні перебувати на службі. 

Подати заявку можна онлайн на сайті Українського ветеранського фонду (surl.li/etnwc)

Там потрібно буде вказати особисті дані, описати свою господарську діяльність, вказати банк та номер рахунку, а також витрати, заявлені на відшкодування. Далі потрібно прикріпити всі документи: про набуття статусу ФОП, родинні зв’язки, статус ветерана війни. Якщо заявка відповідає всім вимогам, після перевірки документів і схвалення людина отримає кошти протягом десяти днів.

Раніше, нагадаємо, президент Зеленський вручив сертифікат на житло дружині загиблого Героя України.

 

Читайте також:

До 400 тисяч гривень: дають гранти для малого бізнесу з Вінниччини

У Вінниці відновили виробництво медових солодощів «Медобар»: це сімейний бізнес ветерана війни

«Нас знають всі надзвичайники країни» — У Вінниці шиють спецодяг для пожежників

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up