Учасниця «Майстер Шеф» та переселенка відкрила бізнес у Вінниці. Дізнались, чим саме вона займається

Учасниця «Майстер Шеф» та переселенка відкрила бізнес у Вінниці. Дізнались, чим саме вона займається
Учасниця кулінарного шоу «Майстер Шеф», Ірина Пруднікова вимушена була покинути свій дім у Харківській області через повномасштабне вторгнення. Однак невдовзі вона відкрила власний бізнес у Вінниці
  • Учасниця кулінарного шоу «Майстер Шеф», Ірина Пруднікова, яка була вимушена покинути свій дім у Харківській області через повномасштабне вторгнення, відкрила власний бізнес у Вінниці.
  • Чим займається жінка та як їй вдалося почати усе з нуля? Дізналися.

Багато українців, які були вимушені покинути свої домівки через «визволителів», намагаються почати усе спочатку, але вже на новому місці.

І от Ірина Пруднікова родом з Харківської області, смт Старий Салтів, вже півтора року проживає у Вінниці. Живе наразі з донькою, яка у цьому році буде йти у перший клас, чоловік Ірини нині боронить нашу країну. Хоч, як розповіла жінка, він вже має поранення, службу та захист Батьківщини покидати не хоче.

Відео дня

Мали два бізнеси, але їх знищили росіяни

Однак до повномасштабного вторгнення Ірина та її чоловік були підприємцями, мали власний продуктовий магазин та магазин будівництва.

— Чоловік займався будівельними матеріалами, я займалася продуктовим, у мене там була бакалія і свинина. Чому саме «жінка-м’ясничка»? Тому, що я рубала свиней, — каже Ірина, адже саме так її назвали на шоу «Майстер Шеф». — У нас був такий невеличкий сімейний підряд, чоловік забивав худобу, я її рубала.

Однак обидва бізнеси були зруйновані росіянами. Як пригадує підприємиця, перший зруйнували магазин з будівельними матеріалами, туди прилетіла ракета, а вже поступово через постійні обстріли було побито і продуктовий магазин.

— Побилися вікна, фасад, спочатку ще намагалися там ще щось відремонтувати, але для дитини там немає перспектив. У мене мала дитина, садочок не працює, школа не працює, — пояснює жінка. — І я вирішила, що повертатися мені поки що нікуди, тому я залишаюся у Вінниці й відкриваю тут жіночий магазин одягу.

Бізнес у Вінниці

Так, Ірина Пруднікова зізналася, що не одразу, як тільки приїхала до міста, почала думати про відкриття власної справи. Близько півроку пішли у неї на те, щоб прийняти ситуацію. Психологічно, пригадує, була дуже розбита, бажання змін повернулося з розумінням, що є маленька донька, яку ще потрібно поставити на ноги, тож просто не могла опустити руки.

Нині в Ірини є власний бутик з жіночим одягом «Prudnichka_shop» в торговому центрі «Омега», що на Урожаї. Магазин знаходиться на другому поверсі. Жінка зізнається, що довго думала, як правильно тут усе почати, адже, щоб продовжувати займатися м'ясом, як це було у рідному місті, самостійно, з маленькою дитиною, у Вінниці не могла.

— М'ясо це лише базар, а привезти її після садочку, наприклад, взимку я не можу. Тому я вибирала, щоб це було невеличке тепле приміщення, щоб я з садочка її забрала, і ще тут вона досиджує ці дві години й після того йдемо до дому, — розповідає Іра.

Враховуючи, що більшість дозволів і документів зараз можна зробити онлайн, то Ірина каже, що з особливими труднощами їй не довилось зустрітися. Єдине попри те, що вона завжди цікавилась модою, все одно розуміла, що повинна глибше ознайомитись з цією темою, щоб успішно вести бізнес.

Гранти на бізнес

Оскільки в Ірини Пруднікової є значний досвід у ведені та відкритті власної справи, то попросили її дати декілька порад.

— Для будь-якого бізнесу потрібен капітал. Зараз, наприклад, для підприємців, справа яких постраждала в результаті повномасштабного вторгнення, є виплати. Але якщо починаєте все з самого початку, то ви, як мінімум, можете подати заяву на отримання гранту. І от навіть я на майбутнє планую спробувати такий вид залучення коштів. Але важливо розуміти, що головне мати бажання і працювати, без цього ніякий бізнес не вдасться, — наголошує підприємиця.

Щодо грантів, які може отримати кожен українець, то Грантова програма «Власна Справа» від Міністерства економіки України може надати від 50 до 250 тис. грн. Кошти можна витратити на придбання або лізинг обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, оренду приміщення. 

Отримати мікрогрант може як діючий підприємець, так і людина без досвіду такої діяльності. Обов'язковою умовою надання коштів є створення 1-2 робочих місць залежно від суми гранту. Подача заявки на всі напрямки програми єРобота здійснюється через портал Дія.

На сайті Міністерства економіки України, нещодавно повідомили про те, що загалом минулого року мікрогранти за цією програмою отримали понад 10 тисяч українців. Серед отримувачів мікрогрантів найбільше грантоотримувачів було із Львівської області (40 осіб), Вінницької (32 особи), Київської (31 особа) та міста Києва (31 особа). 

Також є окрема програма підтримки ветеранського бізнесу — "Варто", від Українського ветеранського фонду Мінветеранів, де отримати грантові кошти можуть саме ветерани війни або їх рідні. Сума фінансування проєктів складає від 500 тис. грн до 3 млн грн. Детальніше про те, як отримати грант розповідали у матеріалі.

На цьому не зупинятиметься

Ірина Пруднікова поділилася також планами на майбутнє. Жінка розповіла, що на цьому не хоче зупинятись і сподівається до літа найняти працівника в магазин, щоб спрямувати свій час та сили на відкриття ще одного бізнесу.

Оскільки, як вже розповіли раніше, до початку повномасштабного вторгнення жінка займалася м'ясом, то почала цікавитись саме приготуванням страв з цього продукту. І вже в якості кухаря ви могли побачити її на кулінарному шоу на СТБ. Тому підприємиця розповіла, що має ідею відкриття невеликого кафе, як від учасниці «Майстер Шеф».

— Зараз я зрозуміла, що напевно мені треба вже на цьому місці укорінюватись, — каже власниця бізнесу. — Тому я не збираюся зупинятися на досягнутому, і поки що я зв'язую все своє життя у Вінниці.

На сьогодні Ірина активно веде свій блог в соціальних мережах, розвиває теперішній бізнес, і віримо, що незабаром у неї вдасться започаткувати ще одну справу. Ну і звісно, слідкуємо за нею у 13-му сезоні «Майстер Шеф». І вже в наступному матеріалі розкажемо про її участь у шоу.


Читайте також:

Вінничанка Аліна Бурик вразила суддів на «Майстер шеф». Розпитали її про участь в конкурсі

«Будинок є спільною приватною власністю». Хто відповідальний за потоп, де ледь не загинули діти?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up