Де взяти гроші на власну справу? Розповідаємо про гранти для ветеранів війни

Де взяти гроші на власну справу? Розповідаємо про гранти для ветеранів війни
Святослав Ніколайчук є співзасновником центру для реабілітації ветеранів, який створили за допомогою грантових коштів
  • В Україні дедалі частіше можна почути, що хтось отримав грант на власний бізнес. 
  • А нині можливість отримати кошти під реалізацію свого проекту особливо мають ветерани війни і їх родини. 
  • Тому вирішили розповісти детальніше про це.

Для того, щоб розвіяти міфи про те, що в Україні не можливо мати власну справу і ніхто просто так гроші на бізнес не дає, зв'язалися зі Святославом Ніколайчуком. Він є ветераном війни, а також співзасновником реабілітаційного центру для військових, де займаються лікуванням фантомного болю.

— Я співзасновник, а у нас є команда людей, які це все зробили. Ідея цього центру належить Дмитру Дмитрієву, лікарю, який ще рік тому запропонував таку ідею. Тоді він знайшов громадського діяча Олега Левченка, який вміє залучати такі (грантові - авт.) кошти, і от він за це й взявся, — розповідає Святослав. — Тому більша частина залучених коштів до нашого проекту завдячує йому та його команді, Подільській агенції регіонального розвитку. І вже потім він мене підключив, бо мені ця тема близька, я ветеран, тому і я відповідно подався на отримання гранту від Українського ветеранського фонду.

Святослав Ніколайчук

І майже все обладнання для лікування було закуплене за рахунок коштів з різних закордонних та українських фондів. Окремо також різні діячі та небайдужі люди дарували якесь обладнання. А з приміщенням і ремонтом допомогла місцева влада.

Відео дня

Центр ще продовжують облаштовувати, однак вже зараз тут потрохи проводять заняття.

Тобто це є наочний приклад, що люди, маючи ідею, можуть її реалізувати шляхом залучення фінансування з благодійних фондів. Так само можете і ви отримати гроші на реалізацію своєї ідеї. Це може бути відкриття продуктового магазину, кав'ярні, мийки, майстерні чи будь-чого іншого.

Де я можу отримати грант?

Святослав Ніколайчук розповів, що сьогодні є багато фондів, які готові виділити кошти під реалізацію вашого бізнесу, це й іноземні, й українські.

— Для початку рекомендую починати саме з Українського ветеранського фонду, там найпростіше буде отримати кошти. Вимоги до написання та представлення проекту, отримання цих коштів і подання звітності зрозуміле та адекватне, це самостійно зможе зробити будь-хто, — радить чоловік. — А от з міжнародних — це той же IREX, МОМ та інші.

Кошти отримати паралельно можна в декількох фондах, єдине, не можна в одному і тому самому під час незавершеного першого проекту. Тобто ви можете, як і Святослав з колегами, отримати фінансування в Українському ветеранському фонді та в МОМ, або в будь-якому іншому фонді, умови та фінансування яких вас влаштовують.

Про суми, на які можна подаватися в конкурсі, зазвичай сповіщають фонди у своїх соціальних мережах та на сайтах, де також можна переглянути попередні конкурси, їх переможців, приклади проектів та бізнесів. Додатково, можна отримати консультацію, а також брати участь в різноманітних навчаннях, які там організовують.

Хто може отримати грант?

Звісно, це може бути сам ветеран. Також грантова програма передбачена й для їхніх дружин або чоловіків, дітей чи інших близьких родичів. Проте, варто зауважити, що в кожному конкурсі можуть бути різні умови.

Як розповів Святослав, отримували кошти під реалізацію проектів і дружини вже полеглих воїнів. Це давало шанс як їм, так і їх дітям мати достойний рівень життя.

Що я маю зробити, щоб отримати гранд?

В першу чергу потрібно мати бажання створити власну справу, а також мати власну ідею. Без цього, як зізнається Святослав, неможливо.

Коли визначилися, що хочете створити чи відкрити, то потрібно написати бізнес-план. Це можете робити самостійно або за допомогою людей, які знають, як це правильно. Святослав повідомив, що якщо ви потребуєте допомоги чи консультації в його написанні, то він також її надає.

Коли у вас вже буде бізнес-план, то необхідно дочекатися конкурсу, щоб подати заяву та надіслати детально прописаний проект. 

Наступне — це представити цей проект та дочекатися результатів.

Отримати гранти можуть як підприємці-початківці, так і люди, що вже мають досвід у бізнесі. Тому слід знати, що потрібно також буде відкрити ФОП, на який вам безпосередньо будуть перераховуватись грантові кошти.

Чи варто пробувати отримати грант?

— Це однозначно варто пробувати. Ми проводили навчання з отримання цих грантів для ветеранів. Запрошували найкращих бізнес-тренерів, але більшість ставилися до цього скептично. Ми лише дві години витрачали, щоб зняти цей бар'єр недовіри, — розповідає Святослав. — Важко комусь повірити, що гроші можуть дати безкоштовно і їх потім не потрібно буде повертати, або що взагалі в нашій країні можна вести власний бізнес. Хоча так, варто зазначити, що гроші легко отримати неможливо, все одно доведеться докласти зусиль.

Однак Святослав переконаний, що саме гранти можуть бути певною мірою рятівним колом для багатьох військових, які повертаються з фронту або ще повернуться.

Він вважає, що особливо ті, хто втратили кінцівки, за допомогою відкриття власної справи зможуть мати достойне життя, створять самостійно для себе робоче місце і знатимуть, що точно зможуть забезпечити свою родину. Адже, як помітив чоловік, підприємці не дуже готові брати ветеранів на свої підприємства.


Читайте також:

«Їм потрібен відпочинок». У Вінниці проводять акції підтримки законопроекту про демобілізацію

Свинка замість собаки чи кота. Дізналися у власниці міні-піга, як тримати таку тварину вдома

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олександр

    😂 цей кадр тільки на скрутках вміє видіти)

keyboard_arrow_up