У Генеральному штабі скасували попереднє рішення про виїзд за межі місця проживання за дозволами

У Генеральному штабі скасували попереднє рішення про виїзд за межі місця проживання за дозволами
Валерій Залужний
  • Під час сьогоднішнього засідання Ставки Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України скасували резонансне рішення про те, що для виїзду за межі місця проживання / перебування потрібно отримувати спеціальний дозвіл у територіальних центрах комплектування. Подробиці.

Вчора, 5 липня, багатьох українців обурила звістка про те, що призовникам, резервістам та військовозобов’язаним треба буде отримувати дозволи від керівника військкомату на виїзд з району та області, де вони постійно проживають. В ЗМІ та соціальних мережах велося чимало дискусій цього приводу. Більше про скандальне рішення читайте: 

Однак сьогодні стало відомо, що рішення про «Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час» — скасували. Про це повідомили на сторінці Головнокомандувача ЗС України Валерія Залужного. 

«Підкреслюю, цей документ від початку стосувався винятково внутрішньої роботи ТЦК та СП і не створював зобовʼязань, обмежень прав і свобод громадян України. Попри це, його поява в мережі спричинила численні маніпуляції, різночитання і навіть незаконні дії із перешкоджання переміщенню громадян, що стало підставою для дискредитації Збройних Сил України та військово-політичного керівництва держави», — пише Головнокомандувач.

Відео дня

Саме тому, йдеться у повідомленні, Начальником Генерального штабу ЗСУ з метою недопущення подальших маніпуляцій довкола цього питання прийнято рішення про скасування дії Порядку з відправленням на доопрацювання.

Також відомо, що оновлений документ буде розроблено на основі змін до законів України та підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють переміщення громадян в умовах воєнного стану. Наявна законодавча база не враховує реалій сьогодення та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів.

Читайте також:

Бий, біжи або замри. Військовий розповів бійцям-новачкам, яким буде страх і що з ним робити

Йому навіки 21. Про героїзм медика Василя Мариніча, який загинув у боях на Донеччині

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Алексей Алексей

    Війна показала хто є хто.Дякую усім хто зараз захищає нашу землю нашу Україну.Кожна зірка бажає мати запах фіалки але як  не старайся гидоти хватає.Час сам покаже і вже результат позитивний. Слава ЗСУ захисникам України!!! Низький уклін нашим воїнам особливо командному скаду,
  • Андрій Ярицький

    Хто   перший  до  "корита"
    того  і   першого  під
    демобілізацію  !!!
    "Слуги"   докажіть   що
    ви  за  Народ  !!!...
  • Олександр Майдюк

    Ермак лізе куди не треба і гнуть армію і такі зараз результати
  • Leonid Lyapich

    ДНЮ КОНСТИТУЦІЇ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ !

    Друзі ! Це зразок заяви до Президента, міноборони, військомату, який мені надіслали друзі, а я пересилаю Вам. Бажано роздрукуйте і майте при собі. Якщо на блокпості, або на вулиці, у Вас виникли проблеми, і Вас проти Вашої волі намагаються відправити на війну, у Вас будуть аргументи, відмовити цим людям, пред’явивши їм цю заяву.

    Я, громадянка України_______я мирна, світська, цивільна людина ,не військовозобов'язана, не служила в збройних силах, не складала присягу " На вірність". Моя правова позиція, що до війни така: ВІТАЄМО ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ ! Конституція України Стаття 64.Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України. Отже накази і статути Президентів, міністерств і організацій, не можуть бути умовою обмеження прав людей. Тільки Конституція України. Отже Ст.ст.3; 5; 8; 19; 29; 64; 68 Конституції України + Ст109 Кримінального Кодексу України, "Повалення Конституційного ладу" = Далі ні про що балакати ! Кутузка, за насилля. Ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Конституція України, Ст.19

    У нас вже міністерство оборони приймає закони замість Верховної Ради ? Це так по Конституції ? Це злочинна самодіяльність ! Отже...як не крути...і як не підійди...а такі накази міноборони протизаконні, і згідно Конституції України, ніхто не повинен виконувати протизаконні накази ! Більше того, за такі накази - кримінальна відповідальність !

    Конституція України.Ст.5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо....

    Захист Держави і допомога Державі - ДОБРОВІЛЬНІ, а не насильницькі ! Саме це, а не інше закріплено в Конституції України !

    Конституція України.Стаття 3. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави. Конституція України Ст.8 Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти (отже і будь-які накази) приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Конституція України. Стаття 68. Кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Конституція України.Стаття 29.Кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність.

    Далеко не кожна людина готова вбивати інших людей. Я наприклад не готова. До того ж неможливо воювати з вилами проти автоматів, або з автоматами проти градів, авіації і ядерної зброї. Візьмемо наприклад Маріуполь, Чернігів, там не хватало військових, чи не хватало автоматів ? Хватало. Ніхто не навчить, ні за дві неділі, ні за 20 років, воювати автоматами, проти авіаціі, снарядів і ракет ! Це абсурд !

    Нам розповідають, про що завгодно, тільки НЕ про Конституцію України. Люди ! Ви що почамріли ?

    Народ має пишатися професійною армією, а не ховатися від неї. А якщо це примусово...тоді дідовщина, дезертирство, розстріли...

    Якщо міноборони, не влаштовує моя Конституційна правова позиція, і міноборони вважає свій наказ, вищим за ст.ст: 3; 5; 8; 19; 29; 64; 68 Конституції України, то вихід тільки один, подати на мене в суд і нехай адвокати і суд вирішують це питання.

    Де в ст.65, Конституції України, мова йде про війну і зброю ? НІДЕ ! В ст.17 Конституції, все конкретно розписано і не треба перекручувати ! Оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності покладаються на Збройні Сили України. Отже, хто не має відношення до збройних сил, не має права, і не зобов'язаний цим займатися ! До того ж, захищати, не означає безглуздо загинути під ракетними, артилерійськими і мінометними обстрілами ! Захищати, означає, мати можливість і здібністі захистити, а не бігти з голими руками на танки, та снаряди !

    В Конституції України, НЕ дві статті ! Якщо сім статей Конституції проти двох,то що? Статті доповнюють одна одну, а не суперечать!

    Конституція України -  НОРМИ ПРЯМОЇ ДІЇ ! Вивчіть і ні на кого не навішуйте ярликів !

    Якщо будь-які закони  суперечать Конституції України, це і є корупція ! В Китаї за корупцію - розстріл ! У нас же чомусь з корупціонерами панькаються, як з "законотворцями"... ГАНЬБА !

    Александр Левицкий reply Leonid Lyapich

    Борис Ерёмин бажання є але голими руками це безглуздо думайте що пишете.

    Борис Ерёмин reply Leonid Lyapich

    Леонид Ляпич где вы все были,  когда хотелось конституция,  а частности,  её 24 статья,  и даже уголовный кодекс ? Да,  защищать свою Родину,  это право,  а не обязанность.  Нет желания  - это не твоя родина.  Пинка под сраку,  в любом выбранной направлении,  будь то молдова,  польша, россия или турция (в последнем случае государство,  стоящее на основах гуманизм,  должно весла выдать),  при этом забрать паспорт,  лишить гражданства,  и запретить въезд на территорию даже детям.  Пожизненно

keyboard_arrow_up