На виїзд з області та району чоловікам треба буде дозвіл з військкомату. Роз’яснення від ЗСУ

На виїзд з області та району чоловікам треба буде дозвіл з військкомату. Роз’яснення від ЗСУ
  • Призовникам, резервістам та військовозобов’язаним треба буде отримувати дозволи від керівника військкомату на виїзд з району та області, де вони постійно проживають.
  • Залежно від категорії людини та її потреб, цей дозвіл матиме строк дії від 30 діб до одного року.
  • При цьому Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підкреслив, що наразі «жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося».

Норма Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», який діє з 1992 року, передбачає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника військкомату.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив Генштаб ЗСУ.

«З метою впорядкування обліку переміщених осіб Генеральним штабом Збройних Сил України розроблено Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час, — йдеться в дописі. — Дозвіл видається від 30 діб до року, залежно від категорії субʼєкта. Розглядається додаткове унормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю».

Відео дня

Така новина спричинила обурення користувачів соцмереж. Під дописом Генштабу люди, умовно, поділилися на два табори: 

  • одні критикують таке рішення та прирівнюють подібний «совєцьке» рішення до тюрми й до тих порядків, що діють у так званих «Л/ДНР»; 
  • інші — критикують вже обурення українців, яким, мовляв, «не країна і перемога у війні важлива, а їхня зона комфорту та хата з краю».

Втім, головне питання, яке цікавило людей: та за які «адміністративні межі» не можна виїжджати тим, хто на обліку в військкоматі? І коли почнуть не випускати військовозобов’язаних з їхніх міст та сіл?

Крапки над «і» спробував поставити Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний:

«Шановні громадяни - призовники та військовозобов’язані! Нагадую, триває війна. Ви потрібні своїй державі! Усі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити. Ті з вас, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у терцентрі комплектування», — підкреслив у своєму дописі на фейсбук-сторінці Головнокомандувач ЗСУ.

При цьому Залужний підкреслив, що наразі «жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося».

Як отримати дозвіл — є посилання на наказ на офіційному сайті Збройних сил України.

Раніше, нагадаємо, ми розбиралися, як діяти, якщо на вулиці вам вручили повістку в військкомат.

Опитування

Як ви ставитесь до вимоги про отримання дозволу військовозобов'язаним на виїзд з області та району їхнього перебування, на час воєнного стану?

 

Читайте також:

Четвертий місяць воєнного стану: які є обмеження на Вінниччині та які права не можна порушувати?

«Стримуємо ворога на півдні України». Вінницькі артилеристи знищили дві бронемашини росіян

Бий, біжи або замри. Військовий розповів бійцям-новачкам, яким буде страх і що з ним робити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач38

    А ви кажете, в СРСР була залізна завіса.

    Ні, ТАКОЇ ЗАВІСИ не було!!

    Тыдыш reply Читач38

    почитай історію. наприклад коли колгоспники паспорти отримали. до цього щоб в райцентр поїхати дозвіл в голови колгоспу брали.

keyboard_arrow_up