На вулиці чи в кафе вручили повістку: як діяти і що потрібно знати про свої права?

На вулиці чи в кафе вручили повістку: як діяти і що потрібно знати про свої права?
  • Сьогодні повістки вручають на вулицях, у таксі (зупиняють і виписують водіям та пасажирам), у чергах на АЗС...
  • Здебільшого, це виклик на військово лікарську комісію у терцентр комплектування, який призначають на ранок наступного дня. В результаті вже за добу людина може опинитися в учбовому центрі ЗСУ.
  • Як правильно себе поводити у таких випадках та про які права і обов’язки сторін необхідно знати, журналіст «20 хвилин» розпитав у фахівця.

Останніми тижнями у Вінниці почастішали випадки вручення повісток на військову лікарську комісію прямо на вулиці. До цього не раз подібне відбувалося у кафе та ресторанах, на блокпостах та АЗС. Вихідними представники центру комплектування зупиняли і машини таксі. Повістки вручали водіям та пасажирам.

— Водій таксі спитав у мене дозволу заїхати на заправку. Я погодився. У черзі до нас підї’хали військові і дали повістку як водієві, так і мені, пасажиру, — поділився своєю історією вінничанин Дмитро.

Відео дня

Чоловік додав, що комісію встиг пройти ранком наступного дня і для цього йому знадобилося не більше години, оскільки прибув у зазначений час, а саме, на 9-ту ранку. Його визнали придатним до військової служби і відправили на навчання. Так життя чоловіка кардинально змінилося буквально за добу. 

— Ані часові рамки, ані місце вручення повістки законодавцем не визначені. А тому такі дії з боку уповноважених осіб цілком законні, — стверджує вінницький адвокат Олександр Мазур.

Фахівець пояснив, що повістка має бути вручена особисто і з встановленням особи. Інакше кажучи, якщо документ, наприклад, залишили у вас у дверях — на нього можна не реагувати. Однак, якщо вам повістку вручили (навіть із порушенням вимог законодавства), то йти до центру комплектування доведеться. 

Олександр Мазур докладно розповів про те, як саме повинна вручатися повістка та, власне, хто на це має реально право, оскільки нерідко повістки роздають неуповноважені законом особи. Також юрист пояснив, як потрібно себе поводити і що можна надалі оскаржувати?

За словами Олександра Мазуру, сьогодні в Україні в умовах воєнного стану існує чотири види повісток:

  • Повістка (припис з’явитися у військкомат) з метою уточнення облікових даних військовозобов'язаного є найпоширенішою. Мета цього припису — оновити (актуалізувати) дані про призовників у військовому комісаріаті. До таких даних належать: особисті контакти, інформація про стан здоров'я призовника, склад сім'ї, місце роботи, навчання і т.д.
  • Повістка на проходження медичної комісії при військкоматі зобов'язує призовників та військовозобов'язаних пройти медичне обстеження. Як правило, разом з такою повісткою надсилається карта медичного огляду, в якій військово-медична комісія після огляду зазначить свій висновок про стан здоров'я військовозобов'язаного.
  • Повістка-призов на строкову військову службу. Саме такий вид повісток найбільше людей тривожить, бо тягне за собою кримінальну відповідальність: за неявку військовозобов’язаного до військового комісаріату у вказані терміни йому може загрожувати притягнення до відповідальності за статтею 335 Кримінального кодексу України.
    На відміну від реагування на вказані вище перші два документи, військовозобов'язаний має усвідомлювати, що, прийнявши повістку даного типу і не з'явившись по ній, він здійснює акт ухилення від призову, тож ризикує отримати покарання у вигляді ув'язнення на термін від 2-х до 5-ти років. Дана норма також поширюється на офіцерів запасу, які призиваються до війська.
  • Мобілізаційне розпорядження. Цей вид повістки вручається військовозобов'язаним особам, які пройшли медичну комісію і були визнані придатними до несення військової служби. Мобілізаційне розпорядження особам зазвичай вручається під час оголошення мобілізації. В документі має бути вказано, що на особу покладається обов'язок з'явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

Окрім оскарження правомірності вручення повістки, можна оскаржити і висновок військової лікарської комісії. Звісно, у тому випадку, якщо для цього є реальні підстави. Такі прецеденти виникають через те, що лікарі на комісіях здебільшого проводять поверхневий огляд, а тому часто не помічають реальних проблем зі здоров’ям мобілізованих. 

— Тут варто пам’ятати, що процедура оскарження рішення комісії не звільняє від самої мобілізації. Оскарження здійснюються, як у органі вищого рівня, так і в суді. Щоправда, до суду необхідно нести і клопотання про призупинення мобілізації громадянина на час оскарження рішення лікарської комісії, — додав адвокат Олександр Мазур.

Поки що залишається констатувати, що у випадку отримання повістки — йти до центру комплектування необхідно. Проігнорувавши цю вимогу закону ви заплатите штраф за адміністративне порушення. Подальше ухилення від мобілізації також передбачає кримінальну відповідальність. Тому захищаємо не лише себе, а й Батьківщину.

 

Читайте також:

Коли спорт сильніший війни. Вінницькі ДЮСШ запрошують на безкоштовні тренування

Автографи на клубній футболці від «Манчестер-Сіті» та платівка «Статус Кво» 70-х років. Які лоти готують організатори аукціону для підтримки ЗСУ?

Озброєний і у шоломі: вінницька майстриня Наталя Дремлюга створила бойового гусака

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3469)
  • Аня Трембач

    Мажорикам на джипах тоже вручают???😡😡
  • Читач50

    Підераси галімі, все Вам личить пані Люда..інакше їх назвати не можна
  • Istvan Tovt

    https://t.me/povistochka дуже грамотно все роз'яснюють
  • Люба Василишин

    В школах  скільки їх є годують їх ще кажуть зранку їх не турбувати бо.вони хочуть спати.після 12 то що на курорт приїхали  на передову всіх як так можна наші хлопці  воюють  а ті ходять собі по барах

keyboard_arrow_up