30 років тому затвердили герб і прапор Вінниці. Що означає символіка?

30 років тому затвердили герб і прапор Вінниці. Що означає символіка?
  • Тридцять років тому у Вінниці затвердили великий та малий герби і хоругву (прапор) міста. 16 травня 1993 року на сесії міськради ухвалили оновлену символіку, схожу до тієї, що була у далекому XVIII столітті.

Тридцять років тому затвердили герб та прапор Вінниці. Подія має вагоме значення для ідентичності громади і є продовженням важливої частини міської історії та культури.

«Наша Вінниця отримала Магдебурзьке право — право на самоврядування — у 1640 році указом короля Владислава IV як результат угоди сильної міської громади та старости (королівського намісника). Тоді ж місту надали власний герб та печатку. З тих часів символіка міста трансформувалась. А за Радянського Союзу взагалі виявилася зайвою: тоталітарна імперія тяжіла до централізованої форми управління та впроваджувала політику однаковості, тож намагалась знівелювати навіть місцеву геральдику, скасовуючи її або змінюючи до непізнаванності», — сказав мер Вінниці.

Відео дня

Герб Вінниці з'явився у 1969 році. Він мав елементи колосків і кольорів тодішнього прапора УРСР. З відновленням Незалежності нашої держави Вінниця повернула свої символи.

16 травня 1993 року рішенням сесії Вінницької міської ради в громаду повернувся герб у тому вигляді, який максимально нагадує автентичні аналоги щонайменше XVIII століття. Відновлення відбулося завдяки старанням трьох людей: істориків Юрія Легуни та Юрія Савчука, а також художника Георгія Мельника. У 2018 році науковців, які працювали над відновленням символів Вінниці, офіційно нагородили. Тоді подію приурочили до 25 річниці.

Художник Георгій Мельник згадав, як виникла ідея змінити затверджений у 1969 році радянський герб.

«Було три варіанти, які згодом відсіяли на геральдичній комісії. А потім, в 1993 році, депутати затвердили новий символ Вінниці, — розповів митець.— Але варто згадати, що ідея зробити новий герб пішла від нас — науковців, художників, громадських діячів. У 90-х Юрій Савчук написав дослідження про геральдику Поділля, а я зробив ілюстрацію для книги. А потім запропонували міськраді повернутися до історичного вигляду герба Вінниці».

Символіка

Коли Вінниця отримала магдебурзьке право у XIV столітті, місту надали перший герб. Це були схрещені шаблі, які символізували прикордонне положення, та хрест, що переходить у гачки.

За часів російської імперії у 1796 році затвердили новий державний символ. Це був щит, у верхній частині якого розміщений двоголовий орел та брацлавський герб, а у нижній — золота вуда, розділена на два жала з хрестом в корені, під якою зображені два схрещені мечі, — пишуть на сайті vinnytsia.future.

У 1860 році Б. Кене розробив проект, який мав стати новою емблемою міста. Це була золота вуда з двома жалами на червоному тлі с хрестом в корені, під якою зображені схрещені мечі. Щит, на якому розміщена вуда, був увінчаний срібною короною з вежами та обрамлений колосками, оповитими олександрівською стрічкою. У вільному кутку знаходиться герб Подільської губернії. Проект був оригінальний, проте затвердження так і не отримав.

У радянські часи символіку місцевого значення взагалі замінили на державні прапор та герб. Геральдику у містах почали відновлювати у період Хрущовської «відлиги». Саме тоді почали проводити конкурси серед, всі, хто хотів могли запропонувати свій проект гербу. Всі ідеї розглядали, велися активні дискусії з цього приводу.

Врешті решт у лютому 1969 року затвердили ідею художника А. Працків. Це був червоний щит, по діагоналі якого була блакитна смуга, що символізувало річку Південний буг. Вгорі було написано «Вінниця». У верхній частині герба з правої сторони зобразили фігуру з шестерні та колосся, яка символізувала активний розвиток промислового та сільського господарства та єдність селянства та робітничого класу. Внизу у лівій частині було зображення старовинного муру.

Сучасний герб Вінниці затвердили у травні 1993 р. Він виглядає так: у центрі розташований щит червоного кольору, на ньому срібний хрест, який внизу розділяється на два гачки, під ним схрещені шаблі. На тлі щита декоративний картуш, увінчаний короною з веж. У великій версії герба щит тримають козак та давньолитовський вояка.

Під щитом колосся, оповите блакитною стрічкою, що символізує багатство та родючість краю, та перекликається з державними кольорами.

Офіційний прапор міста затвердили також у травні 1993 року. Це прямокутна червона хоругва, на якій зображений герб міста. З трьох боків полотна лиштва з білих трикутників. Автор прапору — геральдист, історик з Вінниці Юрій Легун. Кольори вибрані не просто так. Червоний — символізує мужність, великодушність, хоробрість, безстрашність. Білий — символізує чистоту думок та намірів.

 

Читайте також:

У Вінниці гине П’ятничанський парк, якому понад двісті років: як це коментують нащадки Грохольських

Староприлуцький палац Мерінга — копія Маріїнського, що в Києві. Які легенди береже графська садиба?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олег Каськов

    "Коли Вінниця отримала магдебурзьке право у XIV столітті..."
    Точно у XIV ст.? Чи ви знову якусь єресь несете?
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Володимир Мельник

    молодці земляки!
  • Александр Корпанюк

keyboard_arrow_up