Три експертизи для прокурора не аргумент. Два роки розслідують загибель мотоцикліста

Три експертизи  для прокурора не аргумент. Два роки розслідують загибель мотоцикліста
Олександр Мельник показує фото Артема, яке на похороні несли попереду процесії...
  • Жахливі трагедії пережив Олександр Мельник зі Жмеринки — протягом двох останніх років у нього загинули двоє синів. Обидва від отриманих травм після автомобільних аварій.
  • Одна з них сталася 12 серпня 2019 року, після якої вночі помер старший син. Три експертизи підтвердили вину водія автомобіля, з яким зіткнувся мотоцикліст. Кримінальне провадження «застрягло» у Жмеринській прокуратурі.

 

Словами не описати горе, що спіткало Олександра Мельника зі Жмеринки. Протягом двох років він втратив двох синів. Старший Артем загинув за місяць до свого 26-ліття. Сталося це 12 серпня 2019 року. Молодший Олексій розбився у 23 роки. Фатальним днем для нього стало 10 жовтня 2020-го.

Обидва брати померли внаслідок важких травм, отриманих в автомобільних аваріях. До реанімації Жмеринської лікарні їх доправляли ще живими. Життя обривалося, коли лікарі рятували пацієнтів. Отримані травми виявилися несумісні з життям.

Відео дня

Про молодшого Олексія батько говорить небагато. Каже, син сів в автомобіль не до того водія. Така, мабуть, доля в дитини.

У той жовтневий день він гостював у свого родича. Хлопці ровесники. Обом було по 23 роки. В цей час на подвір’я заїхав автомобіль. Його доставив майстер після ремонту. Автомобіль належав родичу, в якого гостював Олексій. Хлопці сіли в салон. Майстер мав проїхати з ними, тим само підтвердити гарантію ремонту. Розігнав автівку до такої швидкості, що під час обгону на вузькі дорозі не впорався з управлінням.

Всі троє загинули. Олексій перебував на задньому сидінні. Ще залишався живий, коли його везли до лікарні…

Аварія сталася по дорозі зі Жмеринки до села Станіславчик. Саме на цій дорозі у 2019-му загинув старший син Мельника.  

— Про молодшого сина може сказати тільки те, що не треба було йому сідати в те BMW, — розповідає батько. — Заднім числом всі ми розумні. Але як молодому 23-річному хлопцю було не проїхатися в іномарці?.. У загибелі старшого є винуватець. Так довела експертиза, що винен не Артем, а водій автомобіля «Нива». У серпні буде два роки, як розслідують аварію. То одна експертиза, то друга, то третя, всього їх було чотири. Хтось добре гальмує, щоб вигородити…

Попросив підвезти в село дівчину

У той день, 12 серпня 2019 року, знайомий попросив Артема Мельника підвезти в село його дівчину. Їхати треба було зі Жмеринки до села Станіславчик. Відстань невелика, як кажуть, рукою подати.

Артем мав хороший мотоцикл «Suzuki». Як було не виручити знайомого? В дорозі під час обгону мотоцикліст зіткнувся з автомобілем «LADA-2140». Його водій, на 10 років старший мотоцикліста, рухався у попутному напрямку.

— Мені розповідали, що швидку допомогу довелося чекати 40 хвилин, — каже батько загиблого сина Олександр Мельник. — Артем помер вночі 13 серпня. Дівчина, яку він підвозив, жива. Живим залишився і водій автомобіля. Пізніше я знайшов його. Сказали, де працює. Є в Станіславчику відоме сільгосппідприємство, у Вінниці на Максимовича їхній головний офіс. Колись і я проживав у Станіславчику, знаю багатьох, підказали, де його шукати. Він без кінця одне й те ж говорить: «Я не винен». Навіть після того, як експертиза довела його вину, все одно співає те саме. Знаю, хто його покриває. Тому за два роки розслідування так і не пред’явили йому нічого. Нині документи вже пів року лежать у прокуратурі. Про це мені говорили слідчий поліції і адвокат.

Нещодавно Олександр Мельник приходив до Жмеринської окружної прокуратури, щоб запитати у прокурора, яка ситуація з розслідуванням справи.

— Прийшов у приймальню, а мене не пропускають в кабінет, — розповідає Мельник. — Пояснюю їм, що в мене двоє синів загинули, що я маю право запитати, чому за два роки не закінчили розслідування, що маю результати трьох експертиз… прорвався у кабінет.

Чоловік каже, що розмовляв з прокурором на прізвище Філімонов. За словами батька загиблого сина, Філімонов сказав, що йому нічого не відомо про таке тривале розслідування. Сказав, що буде виясняти, в чому справа. На цьому розмова закінчилася.

— Що там прокурор вияснив, якщо взагалі робив це, не знаю, мені про це ніхто ні слова, ні пів слова не говорив, — каже Олександр Мельник. — Я звертався також до слідчого поліції. Той пояснив, що він свою справу зробив і передав матеріали у Жмеринську прокуратуру. Словом, все замикається на прокурорах.

Скаргу передали тому, на кого… скаржилися

Адвокат Максим Бистрицький звернувся письмово до прокурора області Олександра Бутовича. Звернув увагу на недотримання розумних строків процесуальним керівником Жмеринської прокуратури під час розслідування кримінального провадження за фактом аварії із загибеллю людини, що сталася 12 серпня 2019 року.

Адвокат просив задовольнити його скаргу, витребувати матеріали справи до обласної прокуратури, вивчити їх, дати необхідні вказівки і встановити строки для завершення розслідування. Забезпечити контроль за виконанням розслідування. Він також вимагає вжити заходів для притягнення до відповідальності осіб, винних у зволіканні досудового розслідування.

Яким же було здивування адвоката, коли йому зателефонували з Жмеринської прокуратури і повідомили, що отримали від нього скаргу.

— Не писав я ніяких скарг Жмеринському прокурору, — говорить Максим Бистрицький. — Мені кажуть, що передали її з Вінниці з прокуратури. Виходить, той, на кого скаржилися, тепер буде розглядати скаргу на самого себе. Як він її розгляне, можна тільки здогадуватися… Як можна після цього вплинути на процесуального керівника, аби він прийняв законне рішення у досудовому розслідуванні?

Чому не допитали експерта?

Адвокат Максим Бистрицький стверджує, що для такої категорії справ, якою є аварія із загибеллю Артема Мельника, два роки розслідування — це забагато. Цей термін перевищує об’єктивно необхідний час для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Тим більше, що є висновки трьох експертиз, де вказується на вину водія автомобіля, який допустив порушення Правил дорожнього руху (ПДР).

— Різними судово-експертними установами України, у Вінниці, Києві і Харкові, проведено чотири судово-технічні експертизи, — розповідає адвокат. — Висновки експертів у трьох з них вбачають вину водія автомобіля у порушенні ПДР. Експерти вказують на причинно-наслідковий зв’язок такого порушення з вчиненням аварії.

Запитую адвоката про четверту експертизу. Її результати не підтверджують вини водія автомобіля. Проводили дослідження у Вінницькому відділенні Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

— Експерт не в повній мірі дослідив питання слідчого, — каже Максим Бистрицький. — Зокрема, обставини щодо можливого перестроювання автомобіля на смугу зустрічного руху. Чому експерт не зробив цього? На це питання він міг би надати відповідь слідчому. Однак його так і не допитали. Для мене, як адвоката, це залишається незрозумілим, адже ми наполягали на проведенні такого допиту.

Адвокат нагадує, що проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор. Два роки — які це розумні строки? До того ж, приблизно шість місяців матеріали лежать у шухляді прокурора.

— Наскільки мені відомо, орган досудового розслідування уже декілька разів звертався до Жмеринської окружної прокуратури з проектом підозри, — каже адвокат. — Але щоразу отримував відмову без належного обґрунтування.

Журналіст звернувся до прес-служби обласної прокуратури за коментарем стосовно наведеної вище ситуації з розслідування аварії. Поки що відповіді не отримав.  

 

Читайте також:

«Коли твій батько — Вовк». Любляча донька написала і видала книгу про тата за… три тижні

«Подивіться, що зробив Каленич з лікарнею». Квартири для лікарів придбала агрофірма «Ольгопіль

Карантин в Україні продовжили до 31 серпня. Які правила змінив уряд?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (87)
  • Андрій Кочержук

    Нехай Бог оберігає Вас,а синам - світла пам'ять і царство небесне! Співчуваю Вам!!!
  • Наташа Канюс

    Господи допоможи щоб люди знайшли правду
  • Наталья Лубинец

    ПОЗОР властям!!!!ПОЗОР прокуратуре!!!!
  • Надія Закропивна

    Це горе тримайтесь.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up