«Ти там, де твої думки…» Вінничанин переклав на українську з івриту 100 мудрих фраз Рабі Нахмана

«Ти там, де твої думки…» Вінничанин переклав на українську з івриту 
100 мудрих фраз Рабі Нахмана
Наш земляк Едвард Докс надав можливість читати українською мудрість Рабі Нахмана
  • Книгу назвали одним з афоризмів духовного лідера брацлавських хасидів — «Ти там, де твої думки».
  • Написані понад 200 років тому вони й нині актуальні.
  • Поштовхом до видання такої книги стала незвична ситуація з нинішнього  життя. Про що йдеться?

Можливість поринути у світ мудрості Рабі Нахмана надав українському читачеві наш земляк Едвард Докс. Він, журналіст-міжнародник, екскурсовод, перекладач, який досконало знає іврит, виріс і навчався у Вінниці. Частину свого життя провів в Ізраїлі. Там здобув вищу освіту, служив у війську. Згодом повернувся до Києва, де нині проживає і працює. Час від часу приїздить до Вінниці, яку називає рідним містом.

Написані понад 200 років тому, а ніби про наш час

Про нову книгу Едвард повідомив журналісту 20minut.ua у телефонній розмові Едвард повідомив Її надрукували у видавництві «Веселка». Книга двомовна.

Відео дня

«Коли читаєш мудрі вислови Нахмана, розумієш, що вони актуальні й нині, ніби написані у наш час, — розповідає Едвард.  — Але не це дало поштовх до того, щоб взятися за переклад. Давно вже мав намір це зробити. Не один рік приїжджаю в Умань з паломниками-хасидами. Мене дуже вразила ситуація минулого року. Після того я одразу взявся за роботу».

Співрозмовник уточнює, що торік паломництво на могилу Нахмана заборонили через карантинні заходи у зв’язку з Covid-19. Після того місто Умань опинилося у центрі міжнародних ЗМІ.

За словами Едварда, на ізраїльському телебаченні навіть розіграли сценку з цього приводу. Її дійовими особами стали прем’єр Ізраїлю і глава української держави.

Телефонує Нетаньягу Зеленському і каже, щоб той не пускав в Умань хасидів-паломників, бо ж Covid-19. Після цього прем’єру надійшов дзвінок від лідера хасидів. Той повідомив, що брацлавські хасиди не стануть голосувати за Нетаньягу на виборах через його заборону побувати на могилі Нахмана.

Закінчується сценка ще одним дзвінком. Ізраїльський прем’єр змінив свою думку і просить Зеленського відкрити кордон для хасидів. На запитання останнього, мовляв, як же так, Нетаньягу відповідає: «Всі же одужали і можуть здійснювати паломництво».

Едвард Докс каже, що вирішив нагадати декому з паломників, що їхня поведінка не у всьому відповідає заповідям, що їх залишив після себе духовний наставник хасидизму.

—Цадик говорив, що на світ треба дивитися добрим серцем! — розповідає автор книги. — Як мудро і як влучно сказано: «Дивитися добрим  серцем!».

Духовний місток між нашими народами

Дуже радий, що мені вдалося нагадати усім нам про мудрість, залишену у спадок Рабі Нахманом. Якраз в цьому ідея книги — ознайомити якомога ширше коло людей зі світоглядом, настановами, вченням Рабі Нахмана».

Насправді книгу можна назвати ще одним духовним містком між українським й ізраїльським народами. Все, що нас збагачує духовно, робить нас мудрішими. Зрештою, залишена у спадок мудрість однієї людини, належить світові. Це як бездонна криниця, з якої можна черпати цілющий напій золотих розсипів.

Автор видання вдячний насамперед ізраїльтянам, які надали дозвіл на переклад на українську вислови цадика.

Фінансово видання підтримав ізраїльський підприємець Арі Шварц. Допомагав у роботі над проектом Альберт-Лейзер Фельдман. Докс називає його людиною широких інтересів, він і бізнесмен, і письменник, і журналіст, психолог, художник. Репродукції його картин прикрасили сторінки книги.

Малюнки зі сценами з життя євреїв підсилили текст зображеною символікою.

Підставив плече також добре знаний Дмитро Чекалкін, дипломат, сходознавець. Він консультував автора видання у питаннях мовної відповідності.

Залучення до роботи над книгою фахівців додало виданню авторитету. Про це, як ніхто, добре знає директор видавництва «Веселка» Олексій Бондаренко.

—Коли я звернувся до пана Бондаренко з ідеєю двомовної книги, він одразу схвалив задум, — каже Едвард Докс. — Отримавши згоду, надалі було легко працювати з видавцем. До речі, пан Олексій повідомив, що наша книга друга у видавництві, видана двома мовами.

Автор називає ще двох людей, які мають безпосереднє відношення до виходу у світ цього видання. Це — головний редактор Ірина Бойко та книжкова дизайнера Оксана Здор. Всім їм велика подяка не тільки від автора книги. Слова вдячності висловить кожен, хто набиратиметься мудрості з криниці Нахмана. І Великому навчителю, і тим, хто доніс його афоризми до нас з вами.

Коштує книга 280 гривень. Замовити її можна за телефоном +38 063 77-00-867

Декілька фраз з криниці мудрості Нахмана

Щоб зрозуміти, в якому віці у людини народилися такі думки, втілені у слова, слід нагадати, що життєвий шлях Нахмана був дуже короткий. Він народився у 1772 році у Меджибожі, а помер у 1810 в Умані. Зі світу його звело захворювання на сухоти. Частину свого корткого життя Нахман провів у нашому Брацлаві.

«Ти знаходишся там, де твої думки. Попіклуйся, аби твої думки були там, де ти хочеш бути»

«Весь світ — дуже вузький міст. Все на світі — все, що відбувається й існує — це випробування, призначення якого дати тобі свободу вибору. Вибирай з розумом. Знай! Весь світ — дуже вузький міст… Головне — нічого не боятися».

«Завжди шукай в інших добре. Зосередься на цьому, доброму, підкреслюй його, — так ти зможеш перетворити навіть грішника в досконалого праведника».

«Якщо ти відчуваєш, що переповнений гнівом, — зупинися. Уяви собі, що ти вже вилив гнів… Дотримайся моєї поради і твій гнів зникне».

«Є щось таке, чого ти дуже хочеш? Зосередься на цьому з усіх сил. Якщо твоє бажання досить сильне, а зосередженість досить повна — ти зможеш досягти, щоб це насправді сталося».

 «Не повторюй помилок тих людей, які не вірять, що можуть змінитися, і саме тому продовжують дотримуватися своїх старих звичок. Якщо ти насправді хочеш змінитися…  змінюй свої звички».

«Будь-який початок вимагає від тебе відкривати нові двері. Ключем слугуватиме готовність діяти».

«Віддавай гроші на благодійність та роби добро».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up