Тепер остаточно: у березні Вінницька районна лікарня стане міською

Тепер остаточно: у березні Вінницька районна лікарня стане міською
Медики декілька разів виходили на мітинги проти передачі райлікарні на баланс Вінниці. Усе вирішилося сьогодні — 35 з 41 депутатів проголосували «за» / Фото з архіву «20хв»
  • З 1 березня Вінницька районна лікарня увійде в мережу міських медичних закладів Вінниці. Таке рішення схвалили більшістю голосів на сесії міськради.
  • Разом з тим, дають гроші з міського бюджету на закупівлю обладнання, ліків для пацієнтів та засобів індивідуального захисту для медиків «районки».
  • Але рішення на сесії ухвалювали з суперечками між депутськими фракціями «ЄС» і «Української стратегії Гройсмана». У чому були розбіжності?

«Залиште все як є. Громада проти», — так медики висловлювали свою незгоду на передачу Вінницької ЦРЛ на баланс міської влади Вінниці. Вони проводили декілька акцій протесту під будівлями районної ради і міськради.

Чиновники, натомість, запевняли, що персонал не звільнять, пацієнтам з сіл продовжать надавати медичну допомогу. А зміну власника медзакладу — з райради на Вінницьку міську раду — пояснювали, що цього вимагає законодавство.

Юридично, крапку в цьому конфлікті поставили на сесії міської ради 26 лютого. Депутати затвердили 35 голосами «за» включення райлікарні в мережу міських закладів Вінниці. Разом з тим, надали мільйони гривень на закупівлю обладнання, ліків для пацієнтів, засобів захисту і муніципальних доплат персоналу.

Відео дня

Але під час розгляду питання на сесії виникли суперечки між депутатами двох політсил — «Українська стратегія Гройсмана» і «Європейська солідарність».

П’ять гарантій для медиків і пацієнтів

Депутатка від «ЄС» Олена Верлан-Кульшенко розповіла, що отримала 3,5 тисячі листів від жителів Вінницького району про збереження цього закладу. Тому, на підставі цих звернень, запропонувала зміни. Усього було п’ять пропозицій:

  1. Збереження трудового колективу без проведення перепрофілювання відділень до кінця 2021 року.
  2. Збереження єдиного майнового комплексу лікарні як цілісного об’єкту.
  3. Закріплення за лікарнею статусу «комунальне унітарне некомерційне підприємство», що надає медичні послуги населенню Вінницької тергромади і Вінницького району та іншим особам в порядку, встановленому законодавством України.
  4. Вінницька міська рада бере на себе зобов’язання розвинути транспортну мережу до районної лікарні, щоб мешканці віддалених сіл укрупненого Вінницького району мали змогу доїхати до закладу. І встановити для них пріоритетні години обслуговування.
  5. Зберегти всі укладені пакети медичних послуг, які районна лікарня уклала з Нацслужбою здоров’я України в минулому році. Продовжити співпрацю з Медуніверситетом, в т.ч підготовку інтернів.

— Прошу проголосувати ці зміни разом із статутом, — підсумувала Олена Верлан-Кульшенко.

У відповідь депутати від «УСГ» пропонували не розглядати ці зміни, і ось чому:

— Багато років поспіль Вінницька міська рада показує чітку, конструктивну роботу. І все це відбувається тому, що ми не політизуємо звичайні, господарські питання. Пропоную поставити на голосування питання в тому вигляді, в якому воно розглядалося на депутатській комісії, — говорив Володимир Малінін

— Будучи сільським головою, я п’ять років працював в структурі Вінницького району. Хочу сказати, що деякі політсили маніпулюють думкою жителів району. До мене, як до депутата, люди звертаються зі скаргами, що хтось, щось має закривати. Це все неправда. Прошу розглянути питання без змін, — висловився депутат Дмитро Науменко.

У цій суперечки депутатка Олена Верлан-Кульшенко на емоціях відповіла, що «ніхто не говорить, що цей заклад мають закрити», а насправді, мова йде про збереження трудового колективу лікарні, яка вже рік працює як ковідна.

— В чому тоді проблема, прийняти запропоновані зміни в додаток до статуту? Про збереження трудового колективу без перепрофілювання закладу, — говорить Верлан-Кульшенко

— З юридичної точки зору, в статуті не пишеться про збереження робочих місць. Це питання можна обговорювати, але в статуті написати «зберегти всі робочі місця»… це просто нонсенс, — коротко прокоментував її пропозицію депутат від «ОПЗЖ» Роман Аксельрод.

Що саме змінили у статуті?

У підсумку, два варіанти рішення винесли на голосування:

  • 7 з 41 голосів «за» набрала пропозиція внести зміни до питання №31, які пропонувала Олена Верлан-Кульшенко.
  • 35 з 41 голосів «за» набрала пропозиція ухвалити питання №31 без нових змін. Тобто, в такому вигляді, як його затвердили до сесії на депутатських комісіях.

Секретар міськради Павло Яблонський, який протягом розгляду питання заспокоював депутатів і просив припинити «балаканину в залі», і сам вирішив висловитися з приводу передачі райлікарні.

— На минулій сесії міської ради міський голова Сергій Моргунов коментував ситуацію щодо Вінницької районної лікарні. Він сказав, що будуть працевлаштовані 100% персоналу, всі лікарі та медперсонал будуть отримувати муніципальну надбавку, вінницька райлікарня буде оснащуватися за міськими стандартами. Тому пропоную вам не займатись популізмом. Конструктивно працюємо в комісіях, щоб наша громада ставала ще кращою, — сказав Яблонський.

Які ж зміни внесли у статут лікарні? Їх не так багато:

  • власник (засновник) — Вінницька міська рада. Було Вінницька райрада;
  • найменування закладу — комунальне некомерційне підприємство «Вінницька клінічна багатопрофільна лікарня» Вінницької міської ради. Було «Вінницька центральна районна клінічна лікарня» Вінницької районної ради;
  • скорочене найменування — КНП «ВКБЛ» ВМР. Було — КНП «Вінницька ЦРКЛ».
  • Орган управління для комунального підприємства — Департамент охорони здоров’я Вінницької міської ради.

Повністю з новим статутом можна ознайомитися за цим посиланням.

Що зміниться для пацієнтів з району після переходу райлікарні до міста — читайте в цьому матеріалі: Що буде з Вінницькою районною лікарнею і чому медики проти.

 

Читайте також:

Від 8 до 15 тисяч. Лікарі вінницької районки почнуть отримувати надбавки до зарплат

Захворюваність стрімко росте, вже є перебої з киснем. Ситуація з COVID-19 на Вінниччині

«Скарг немає, температура в нормі», — кажуть лікарі, які отримали щеплення від коронавірусу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Аліна Вінниця

    куди жителі села буду звертатися по допомогу?

    Аліна Вінниця reply Аліна Вінниця

    Jeugen Seleznyov а хто обирав - шеріфа?

    Евгений Селезнёв reply Аліна Вінниця

    Аліна Вінниця Як то кажуть- " проблемы индейцев шерифа не интересуют" Якось так.

    Аліна Вінниця reply Аліна Вінниця

    Jeugen Seleznyov наголосували...

    Евгений Селезнёв reply Аліна Вінниця

    Аліна Вінниця До знахарів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники зеленого туризму проти кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up