Тарифи, пенсії, субсидії. Що зміниться для вінничан у листопаді?

Тарифи, пенсії, субсидії. Що зміниться для вінничан у листопаді?
Наступна індексація пенсій — аж у березні 2024 року. І вона пройде за новим принципом, який начебто зрівняє розмір підвищення між людьми, в яких однаковий стаж / Фото з архіву автора
  • Останній місяць осені не багатий на зміни.
  • Індексацій пенсій не заплановано, але будуть додаткові доплати за віком.
  • Тарифи, поки триває воєнний стан, не повинні зростати. Натомість через старт опалювального сезону вінничанам дають зимові субсидії.
  • Що ще цікавого буде протягом листопада для вінничан?

Почнемо з того, що в листопаді не передбачений перерахунок пенсій. Усі етапи індексації у 2023 році завершилися, наступне підвищення планується аж у березні 2024-го.

Натомість в листопаді будуть щомісячні надбавки до пенсії при досягненні певного віку: 70-74 років – 300 грн; 75-79 років – 456 грн; від 80 років – 570 грн.

Тарифи

Тоді як вартість комунальних послуг залишається незмінною через мораторій на час дії воєнного стану та ще пів року після його закінчення.

Відео дня

Поки без змін залишається ціна на холодне водопостачання і водовідведення: 25,62 гривні за куб на місяць. Ціна гарячого водопостачання для споживачів «Вінницяміськтеплоенерго» — 95,28 гривні за куб. Тариф на електроенергію — 2,64 гривні за кіловат-годину на місяць.

Вартість природного газу для побутового споживача — 7,96 гривні за куб. Хоча для вінничан змінився оператор газорозподільних мереж — замість «Вінницягазу» тепер Вінницька філія «Газмереж» — ціна доставки газу не змінилася. Вона складає 2,112 гривні за куб.

До того ж нагадаємо, що крім плати за гарячу воду, вінничани мають сплачувати ще й абонплату: окремо на гаряче водопостачання, окремо на опалення. Її встановили ще у грудні 2021 року і відтоді ця плата не змінювалася:

На послугу з постачання теплової енергії:

  • без витрат на обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку у розмірі — 5,41 гривні на місяць з квартири;
  • з витратами на обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку у розмірі — 16,68 гривні.

На послугу з постачання гарячої води:

  • без витрат на обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку — 4,9 гривні за місяць з квартири;
  • з витратами на обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку — 8,98 гривні.

І хоча тарифи не змінилися, платіжки вінничан все одно будуть більшими: у Вінниці триває опалювальний сезон. Для більшості вінничан, які отримують послуги від «Вінницяміськтеплоенерго» опалення коштує 1 тисячу 314 гривень за гігакалорію на місяць.

Субсидії

Для вінничан були запроваджені нові субсидії, які перерахували на опалювальний сезон і будуть діяти до квітня 2024-го. 

Органи Пенсійного фонду автоматично провели розрахунок субсидій на зиму для тих домогосподарств, які отримали право на житлову субсидію у вересні 2023 року. Включно з тими, у яких розмір субсидії становив 0,00 гривень. Але подати заяву на отримання субсидії можна навіть після початку опалювального сезону.

Нагадаємо, домогосподарства, витрати на оплату житлово-комунальних послуг яких становлять понад 15% від середньомісячного сукупного доходу сім'ї, мають право на отримання субсидій, за умови відсутності боргів за комунальні послуги або укладеного договору про реструктуризацію заборгованості.

Для оформлення субсидії можна особисто звернутися до органів Пенсійного фонду, незалежно від місця реєстрації; до «Прозорих офісів»; відправити документи поштою або заповнити заяву в онлайн-форматі:

Виплати переселенцям

Починаючи з листопада 2023 року, виплати для ВПО, які звертаються за допомогою вперше, будуть призначатися на всю сім'ю одночасно. Грошові кошти будуть зараховуватися на банківську картку однієї людини для всіх членів сім'ї.

Сума допомоги залишається незмінною. Щомісячно діти та люди з інвалідністю отримуватимуть 3 тисячі гривень, тоді як інші категорії внутрішньо переміщених осіб —  2 тисячі гривень.

Варто зазначити, що влітку урядом було продовжено виплати для переселенців ще на 6 місяців, до кінця січня 2024 року. Далі допомогу можуть продовжити ще на пів року, якщо сім'я перебуває в складних фінансових умовах, є людина з інвалідністю, пенсіонери або три та більше неповнолітні дитини.

Мораторій без покарання за порушення

У Вінницькій міській громаді ввели в дію мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту (культурні блага і культурні цінності, що створені та/або використовуються за допомогою російської мови). Відповідне рішення прийняли на сесії міськради 27 жовтня.

За документом під забороною на вулицях та у громадському просторі міста — музика, книги, телепрограми, вистави, фільми та серіали російського виробництва і російською мовою. Проте за порушення цього мораторію немає відповідальності: ані на місцевому, ані на державному рівні.

Поліцейські можуть лише допомогти припинити програвання російських пісень, провести профілактичну бесіду з порушниками, розповідала журналісту речниця вінницького главку поліції Заріна Маєвська.

Тоді як штраф, у розмірі 3400 — 8500 гривень, може накласти на порушників хіба що Уповноважений із захисту державної мови. До нього можна звернутися через електронну форму за посиланням: surl.li/ernft, або надіслати інформацію про порушення на електронну скриньку: [email protected].

 

Читайте також:

Від «німців» до «швейцарців». Як вінницький трамвай прожив свої 110 років

Скільки грошей витратили на міські ремонти, а скільки на ЗСУ? Аналіз витрат бюджету Вінниці

Тендери на 113 мільйонів: для чотирьох дитсадків у Вінниці побудують протирадіаційні укриття

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up