Чую російську музику у громадському місці. Як з цим боротися?

Чую російську музику у громадському місці. Як з цим боротися?
  • На законодавчому рівні музику артистів рф заборонили ще з осені 2022 року. Російські пісні не можна вмикати у публічних місцях. Хоча не без винятків.
  • Як діяти вінничанам, якщо у закладі чи в транспорті почули музику співака країни-агресорки? Куди скаржитися? І які передбачені штрафи?

З вінницького магазину пива лунала російська музика. Відео скандалу поширювали у соцмережах в середині липня цього року.

Клієнтка закладу зайшла придбати товар і почула російськомовну пісню. Вона поскаржилася на це продавчині закладу. За її словами, продавець відмовилася вимкнути пісню. Тож жінка почала знімати її на відео. Зрештою продавчиня визнала свою вину в тому, що «не скрутила» одразу гучність пісні. 

Далі свідка подій викликала поліцію, щоб ті зафіксували правопорушення. На відео жінка каже, що правоохоронці не склали протокол і пояснили, що музику, в тому числі й російську, можна слухати неголосно.

Відео дня

На скандал відреагували у соцмережах магазину пива. За словами адміністрації закладу, російськомовна пісня, яка лунала у магазині, є творчістю українського артиста, який випустив її до початку повномасштабної війни. Тому поліція не побачила у її прослуховуванні ознак правопорушення.

Що робити, якщо почули російську пісню в громадському місці?

Куди скаржитись

Найголовніше — зберігайте голову холодною і не вступайте в конфлікт з персоналом закладу. Юристка Тетяна Дракохруст радить діяти послідовно: спочатку звернутися до працівників закладу з проханням вимкнути російську музику.

— У разі відмови слід вчасно зафіксувати це на відео або диктофон. Далі слід звернутися до керівництва закладу. І в разі ігнорування вашого прохання — пишіть звернення до мовного омбудсмена, — сказала Дракохруст. — В ньому треба чітко вказати місце, час події, обставини правопорушення, додати відео чи аудіозапис правопорушення і свої контактні дані.

До мовного омбудсмена можна звернутися через електронну форму за посиланням: http://surl.li/ernft, або надіслати інформацію про порушення на електронну скриньку: [email protected].

Уповноважений із захисту державної мови, відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», може накладати штраф від 3400 до 8500 гривень, якщо порушення вчинено вперше, за повторне — від 8500 до 11900 гривень.

А як же поліція? До неї звертатися не варто? Запитали у речниці вінницького главку Нацполіції Заріни Маєвської.

 – Поліція реагує на всі звернення вінничан, які почули у громадських місцях російську музику. Поліцейські можуть допомогти припинити програвання російських пісень, провести профілактичну бесіду з порушниками, — каже Заріна Маєвська. — Однак, через те, що не передбачено відповідальності за відтворення такої музики у громадських місцях, правоохоронці не можуть притягнути порушників до відповідальності чи скласти на них адмінпротокол. 

Немає повної заборони

З осені 2022 року в Україні почав діяти Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора». 

Якраз ним регулюється публічне відтворення музики артистів росії. Серед основних положень: 

  1. Обмеження присутності пісень російських артистів (саме громадян російської федерації) в медіапросторі, в тому числі на радіо та телебаченні (стосується і кліпів), а також публічне відтворення;
  2. Сприяння збільшенню українського музичного контенту через збільшення квот на радіо та на ТБ. А також через запровадження поняття національного музичного продукту.
  3. Формування чорних і білих списків російських артистів. У чорному списку ті артисти, які підтримують агресію рф та створюють загрозу нашій нацбезпеці — зараз в переліку 212 людей. У білий список можна перейти, подавши заявку та декларацію на підтримку суверенітету і територіальної цілісності України у міжнародно визнаних межах (опрацюванням заяв займатиметься СБУ).

Через формулювання закону мова йде не про повну заборону російської музики, а про часткову. 

Адже потрапивши до «білого списку» російські зірки зможуть, як і раніше, гастролювати в Україні, а їхня музика крутиться на радіо та музичних каналах. 

Як і раніше, можна публічно вмикати музику артистів з білорусі — на їх російськомовні пісні не розповсюджується заборона. Також не є під забороною (якщо артист не в чорному списку) російськомовна музика українських виконавців.

Також заборона не поширюється на артистів-громадян СРСР, які померли до 1991 року і не стали громадянами рф. Тобто, музику того ж Віктора Цоя можна публічно слухати: цей російський кореєць був громадянином СРСР і помер в 1990 році, до появи рф.

І важливо те, що прийнятим законом не передбачена ніяка відповідальність за його порушення. Не було додано нових статей ні в Адмінкодекс, ні в Кримінальний кодекс України.

Тому залишається сподіватись на громадську порядність і те, що після злочинів, які країна-агресор здійснила в Україні, її артисти вже не матимуть місця у плейлистах вінничан.

Опитування

Як змінилося ваше ставлення до російської та російськомовної музики, а також російських виконавців, після початку повномасштабного вторгнення?

 

Читайте також:

У вінницькій книгарні продають книжки російських пропагандистів

Понад 21 мільйон гривень витратять з бюджету Вінниці на товари для наших захисників. Що купують?

Богдан Романенко: «Вороги, які не хотіли здаватися, побачили танк і почали розбігатися»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Galina Blanka

    В Білорусі, Казахстані, Придністров'ї в ходу місцева мова, і російська, і ніхто не нападає. Он в Придністров'ї наввіть ще третью - українську зробили державною , навіть гроші на трьох мовах підписані
  • Сергей Запиченко

    З точки зору якоїсь там фанатичної ультрарусофобії ці заборони мають просто священний сенс. Але з точки зору здорового глузду це не приносить українцям абсолютно ніякої користі: на пришвидшення перемоги це не повпливає, в кишенях грошей від цього не побільшає... Цими заборонами можуть тішити себе хіба що радикальні націоналісти через відчуття того, що тепер вони стали господарями положення і мають державну підтримку.

    AK reply Сергей Запиченко

    Ви, так і нічого не зрозуміли в житті. Або зелений і молодий, або альтернативномислячий.
  • Pasha Aivazov

    Для початку зніміть Конституцію України, статтю про російську мову 😞
  • Оксана Брейнер

    Оголосіть усі винятки, пжлст

keyboard_arrow_up