Понад 21 мільйон гривень витратять з бюджету Вінниці на товари для наших захисників. Що купують?

Понад 21 мільйон гривень витратять з бюджету Вінниці на товари для наших захисників. Що купують?
Військовослужбовець ЗСУ з дроном. Фото: Об'єднаний пресцентр Сил оборони Таврійського напрямку/Facebook
  • Вінницька влада уперше з початку наших спостережень почала купувати товари для військових через публічні закупівлі у «Прозорро».
  • Нещодавно оголосили тендери на придбання 80 «Мавіків», 100 тисяч грілок та 200 термосів.
  • Скільки готові заплатити за одиницю товару та чи відповідає така вартість ринковим цінам?

Виконком міськради оголосив чотири тендери на закупівлю обладнання та побутових речей для наших військових. Йдеться про закупівлю 80 квадрокоптерів, 20 яких — з тепловізійним прицілом, а також 100 тисяч хімічних грілок та ще 100 термосів. Загалом на це готові витратити суму в понад 21 мільйон гривень. А що по чому?

Почали купувати «Мавіки»

Отже, першою закупівлею хочуть придбати 60 одиниць DJI MAVIC 3. На це з бюджету громади готові витратити 5 мільйонів 650 тисяч гривень. 

Відтак, один квадрокоптер, за цим тендером, вартує 94 тисячі 166 гривень (5,65 : 60 штук). Така ціна відповідає ринковій, адже за даними сервісу hotline.ua, зараз такі «Мавіки» продають за ціною від 85 до 108 тисяч гривень. Тобто, середня ціна за даними сервісу для порівняння цін, складає 96,5 тисячі гривень.

Відео дня

Другою закупівлею планують придбати ще 20 квадрокоптерів. На цей раз, більш просунута модель DJI MAVIC 3Т, яка має тепловізор, тож може працювати в нічний час. Загалом, на ці «Мавіки» готові витратити 4 мільйони 350 тисяч гривень або 217 тисяч 500 гривень за одиницю.

Знову ж таки, така вартість відповідає реальній, адже в інтернет-магазинах DJI MAVIC 3Т зараз продають за 210 тисяч — 299 тисяч гривень (середня ціна 254 тисячі гривень).

Товари для обігріву

А ще одним тендером виконком міськради планує придбати 100 тисяч хімічних грілок за 10 мільйонів гривень або по 100 гривень за штуку.

За тендерною документацією, товар має бути новим. Грілки повинні бути універсальними як для обігріву тіла, так і для рук. Їх розмір — 10 на 13 сантиметрів. Середня температура розігріву — 52 градуси за Цельсієм. Тривалість розігріву — 20 годин. Термін придатності не менше одного року.

«Саме ці характеристики визначені на основі запитів військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань, які використовували подібні хімічні грілки в осінньо-зимовий період 2022-2023 років», — йдеться у закупівлі.

В інтернет-магазинах, як правило, торгують туристичними хімічними грілками, які працюють 8-12 годин. Знайти товар за вказаними у тендері параметрами не вдалося.

І ще однією новою закупівлею для потреб військових став тендер на придбання 200 термосів за 1 мільйон 745 тисяч гривень. Закупівлею передбачили придбання сотні 12-літрових термосів ТВН-12 та сотні 36-літрових ТН-36. Ці армійські термоси призначені для зберігання гарячої їжі.

У мерії зазначили, що після проведення закупівель усе це буде передано на військові частини, які заявляли про відповідні потреби. Є ще запити від військових, які зараз опрацьовують фахівці профільних департаментів міськради, і невдовзі оголосять нові тендери.

Раніше, нагадаємо, Вінницька область була в трійці «антилідерів» по закупівлях дронів — органи місцевої влади найменше, у порівнянні з іншими областями, купили квадрокоптерів протягом 2023 року.

 

Читайте також:

Ремонти або війна — на що більше витрачають грошей з бюджету Вінниці

«Вірні завжди повинні бути вдома»: у Вінниці провели захід на підтримку військовополонених

«Вінниця постійно під ворожими ударами»: велике інтерв'ю з речником Повітряних Сил Юрієм Ігнатом

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Казимир Брітов

    Під примусом... "Патріоти"( огидно!!!
  • Олег Ставнійчук

    А якже система оповіщення за 3.6 мільярда

    Тимур Викторович reply Олег Ставнійчук

    Oleg  Stavnijchuk то все попереду - велике крадівництво в силі

keyboard_arrow_up