Тарифи, мобілізація, перекриття доріг. Що зміниться у червні для вінничан

Тарифи, мобілізація, перекриття доріг. Що зміниться у червні для вінничан
Перекриття Зодчих вплине на рух громадського транспорту. З 2 по 23 червня припинять їздити трамваї №1, №3 та №5
  • У червні зросли тарифи на світло, а от холодна вода поки не зміниться в ціні.
  • Також буде перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів, випускники почнуть складати національний мультитест, а військові зможуть отримати нову підставу для звільнення зі служби.

Крім того, на початку червня у Вінниці тимчасово перекриють проїзди на три вулиці, серед яких Зодчих, Кобилянської та Богуна.

Тарифи

Уряд ухвалив рішення про зростання тарифу на електроенергію для населення. З 1 червня він складає 2,64 гривні за 1 кВт-год на місяць. Про це йдеться на сайті Кабміну.

Нова ціна діятиме до 31 грудня 2023 року. І тепер більше немає «знижок» для тих, хто споживає менш як 250 кВт-год на місяць — 2,64 гривні є єдиною ціною, незалежно від спожитого.

Відео дня

За ухваленою постановою №544, тариф підвищили для «забезпечення сталої роботи об’єднаної енергетичної системи України». 

У Міністерстві енергетики пояснили, що рішення про підвищення тарифів вимушене. Основною причиною є руйнування росією енергетичної інфраструктури України. З початку війни рф пошкодила 50% української енергосистеми, частина електростанцій окуповані. І без перегляду тарифу Україна не змогла б підготуватися до наступного опалювального сезону, запевнили в Міненерго.

Також з початку червня мав зрости тариф на холодну воду. Нацкомісія держрегулювання комунальних послуг на засіданні 31 травня планувала ухвалити нові ціни, зокрема, для «Вінницяоблводоканалу». 

Централізоване водопостачання — 27,6 гривні за кубометр, централізоване водовідведення — 13,15 гривні за куб на місяць. Разом: 40,75 гривні за куб. Зростання, у порівнянні з чинним тарифом, складає 1,5 раза. 

Але ухвалення цього рішення відклали до наступного засідання НКРЕКП 14 червня. Мовляв, у запропонованих тарифах для водоканалів закладені вже застарілі розцінки електроенергії. А оскільки світло складає 30-40% у структурі тарифів, то їх треба знову переглянути, враховуючи актуальні ціни на електроенергію. З цим погодилися інші члени комісії.

Тому станом на зараз чинною ціною за холодну воду залишається попередній тариф — 25 гривень 62 копійки за кубометр водопостачання і водовідведення на місяць.

Решта тарифів — опалення, гаряча вода, газ тощо — для вінничан залишаються без змін.

Нова підстава звільнення з військової служби

У статті 26 Закону про військовий обов'язок та військову службу зазначені підстави, за яких військові можуть звільнятися під час воєнного стану в Україні: за віком, за станом здоров'я, у зв'язку з набранням чинності обвинувальним вироком суду; за сімейними обставинами.

Ухвалений законопроєкт № 8009 запроваджує ще одну можливість звільнення зі служби. Новою підставою для звільнення буде те, що близькі родичі військовослужбовця загинули чи зникли безвісти під час захисту України.

Для подання рапорту на звільнення необхідно мати оригінали документів, що підтверджують підстави для звільнення.

Законопроєкт набуде чинності одразу після його опублікування. Але зараз документ, з 8 травня, очікує на підпис президента України.

Кого можуть призвати до ЗСУ

Воєнний стан і загальну мобілізацію продовжили до 18 серпня 2023 року. За чинним законодавством, мобілізувати в Україні можуть будь-якого чоловіка віком від 18 до 60 років, якщо він придатний за станом здоров'я й немає законних підстав не мобілізувати його. Водночас не має значення, чи має людина військовий досвід.

З 1 червня 2023 року мобілізації підлягатають:

  • придатні та обмежено придатні за станом здоров'я під час воєнного стану чоловіки віком від 27 до 60 років;
  • зняті з військового обліку чоловіки віком від 18 до 60 років, які визнані придатними або обмежено придатними за станом здоров'я під час воєнного стану рішенням ВЛК і які не чинили тяжких злочинів.

Повістку можуть вручити в будь-якому публічному місці. З 1 червня співробітники ТЦК можуть вручати повістки всім чоловікам — незалежно від того, до якого військкомату вони приписані.

Пенсії

Після 1 червня пенсіонери, що працюють, отримають доплати одразу за три місяці: квітень, травень і червень. Суми будуть різними, оскільки вони залежать від стажу, зарплати та розміру пенсії.

В Україні продовжують працювати 2,7 млн пенсіонерів, але отримають доплати лише приблизно 600 тис. осіб. Це пенсіонери, які працюють і станом на 1 березня мають право на перерахунок (отримали ще 24 місяці стажу), а також пенсіонери, яким було призначено чи перераховано пенсії не менш як два роки тому.

Національний мультитест

У червні українські випускники складатимуть Національний мультитест (НМТ), який цього року замінить ЗНО. Основна сесія НМТ розпочнеться 5 червня та триватиме до 23 червня. Додаткова сесія відбудеться у липні. На тесті будуть два обов'язкові предмети – українська мова та математика, та третій предмет на вибір учня. Крім України іспит також проводитимуть у 32 країнах світу, де найбільше переселенців з України.

Перекриття доріг у Вінниці

З 2 червня перекривають дорогу на Поділля. Йдеться про перехрестя Зодчих-Пирогова-Василенка, де виконуватимуть заміну трамвайних колій. Через це до 23 червня не можна буде проїхати з цього перехрестя на вулицю Зодчих.

Альтернативні шляхи об’їзду — це напрямок Пирогова — Радіона Скалецького та дорога, що йде під будинками, паралельно вулиці Пирогова. З останньої можна буде заїхати на вулицю Зодчих, минаючи перекриту на ремонт ділянку.

Ще у Вінниці тимчасово перекривають рух по вулицях Івана Богуна та Ольги Кобилянської. 

«Буде перекрито рух автотранспорту на цих вулицях у неділю, 4 червня з 7.00 до 16.00, — повідомляють на сайті Вінницької міськради. — Транспортне забезпечення мешканців даних вулиць буде здійснюватися автобусним маршрутом загального користування №5 та маршрутними таксі №5А, №8Б з дотриманням всіх зупинок на маршрутах на яких буде дещо збільшена кількість транспорту.

 

Читайте також:

У вінницькому ОСББ замінили ліфт. Заплатили тільки 30% від вартості робіт та матеріалів

«Перебував у аварійному стані»: у Вінниці ремонтують скейтпарк у Центральному парку

«Ми не можемо вночі залишатися сліпими»: вінницькі аеророзвідники збирають кошти на дрон

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up