У вінницькому ОСББ замінили ліфт. Заплатили тільки 30% від вартості робіт та матеріалів

У вінницькому ОСББ замінили ліфт. Заплатили тільки 30% від вартості робіт та матеріалів
  • У десятиповерхівці, що на Учительській, 10 замінили ліфт. 
  • Від старої конструкції лишився тільки каркас кабіни — для всього іншого використовували нові запчастини.
  • Тепер модернізований підйомник має прослужити їм мінімум 12 років.
  • При цьому за роботи та матеріали мешканці будинку заплатили тільки 30% від вартості. Як їм це вдалося?

У першому під’їзді десятиповерхівки між поверхами їздить оновлений ліфт. Техніка потребувала повної заміни. Це виконали цієї весни.

— До модернізації, ліфт прослужив у будинку 20 років. До цього ще десять років кабіна разом з усім обладнанням лежала на складі. Тому термін його експлуатації вже підходив до кінця й далі його використовувати було б небезпечно, — каже голова ОСББ «ЮМІР» Олег Побірський.

Робітники «Вінницяміськліфт» провели модернізацію, після якої від старого ліфта залишився тільки каркас! Усе решта — лебідка, троси, системи керування, облицювання стін кабіни тощо — повністю нові.

Відео дня

Результат їх роботи — безшумний ліфт, який видає тільки електронний звук, що сповіщає про відкриття дверей на поверсі. На місці старих, випалених кнопок — металеві та блискучі. Стіни нічим не обмальовані та не пошарпані. Є освітлення та нове дзеркало.

Система диспетчеризації також суттєво модернізована: аварійне відкриття дверей в разі зупинки ліфта тут відбувається без втручання бригади ліфтерів. Після виклику диспетчер зі свого пульта відчиняє двері у ліфті дистанційно.

Про ціну

Питаємо, скільки заплатили за модернізацію ліфта?

— Один ліфт з усіма роботами і матеріалами нам коштував 626 тисяч 311 гривень. Проте ми пішли іншим шляхом: подалися на міську програму співфінансування 30/70. Після того як пройшли усі процедури та отримали погодження на участь в програмі, то замість 626 тисяч ми заплатили 187 тисяч гривень, — відповів Олег Побірський.

— Це все ж немала сума. Збирали її окремо по мешканцях будинку? — спитав журналіст.

— Ні. Покрили усе внесками з квартплати, які щомісячно платять наші співвласники в ОСББ. Щоб назбирати необхідну суму, на зборах вирішили, що з 1 квітня цього року буде піднята квартплата: для мешканців, що живуть на першому поверсі вона складає 5,5 гривні; мешканці з другого по десятий поверх сплачують ще плюс 1,25 гривні за технічне обслуговування ліфта. Тобто, сумарно вони платять 6,75 гривні, — відповів Побірський.

Голова ОСББ «ЮМІР» також розповів, як вони подолали всю бюрократичні процедури.

Здешевити роботу допоміг генератор

Над капітальним ремонтом ліфта задумалися ще у 2021 році. Тоді подали до департаменту житлового господарства пакет документів на участь в міській програмі. За кошти фонду ОСББ виготовили проєктну документацію. Яку все ж довелося повністю переробляти.

— Усе тому, що тоді була пандемія коронавірусу, а потім почалася повномасштабна війна й місто згорнуло фінансування програми по ремонтах в багатоповерхівках, — каже Олег Побірський. — Відновили її роботу тільки в цьому році. А за два роки всі ціни змінилися, зросла вартість робіт, тому за свої кошти переробили проєкт.

Проте роботи все ж вдалося здешевити. Бо це ОСББ активно брало участь в торішній програмі з облаштування найпростіших укриттів.

— Ми тоді закупили генератор на 7,5 кВт в укриття. Місто пообіцяло 50% від вартості відшкодувати. Тож ми написали листа, в якому попросили спрямувати ці кошти саме в ремонт ліфта, — сказав Побірський.

На черзі заміна ще одного ліфта

Після того як провели тендер у «Прозорро», роботи з модернізації ліфта швидко закрутилися. Вони тривали менше, ніж місяць.

— Дякую за оперативну роботу підряднику «Вінницяміськліфт». Сьогодні 30 травня якраз пройшло випробування, після якого мешканці будинку можуть користуватися ліфтом, — каже Олег Побірський. — Також ця модернізація не була б можлива без участі міського голови Сергія Моргунова та департаменту житлового господарства міськради, які опікуються програмою співфінансування ремонтів 30/70.

На досягнутому в ОСББ не планують зупинятися.

— Зараз у «Прозорро» ще одна закупівля на модернізацію ліфта у сусідньому під’їзду. Там роботи, після обрання підрядника, мають бути виконані цього літа, — сказав Побірський.

— Після модернізації, скільки вам має прослужити оновлений ліфт?

— У такому вигляді, після модернізації, ліфт нам має прослужити мінімум 12 років. А це на чотири роки більше, ніж при капітальному ремонті ліфтів, — відповів Олег Побірський.

 

Читайте також:

Через аварію частина Вінниці залишилася без світла та води. Коли відновлять?

За світло для храму УПЦ мп платив Будинок офіцерів — ми дізналися

Пільги на оплату комуналки учасникам бойових дій

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олег Каськов

    Взагалі-то,термін експлуатації ліфта-25 років. Потім його можуть ще на кілька років продовжити. Але ніяк не 20 років. А те,що 10 років на складі-то він не експлуатувався...
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up