«Ми не можемо вночі залишатися сліпими»: вінницькі аеророзвідники збирають кошти на дрон

«Ми не можемо вночі залишатися сліпими»: вінницькі аеророзвідники збирають кошти на дрон
Андрій Карпенко
  • Вінницькі військові, які зараз несуть службу на південному напрямку, відкрили збір на квадрокоптер. Пристрій коштує понад 200 тисяч гривень, але його придбання допоможе нашим захисникам не лише якісніше виконувати поставлені бойові завдання, але й збільшить ймовірність їхнього повернення до рідної Вінниці живими та неушкодженими. 

«Працювати вночі ми зараз не можемо від слова зовсім», — розповідає військовослужбовець Андрій Карпенко. Андрій вінничанин. Після початку великої війни допомагав ЗСУ як волонтер: забирав на кордоні автівки та доставляв їх хлопцям на позиції. У лютому цього року чоловіка мобілізували до лав Збройних Сил. 

— Зараз ми знаходимося на південному напрямку. Як і всі готуємося до контрнаступу, який може початися будь-якої миті. Куди б нас не перекинули, готові виконувати поставлені завдання, — розповідає вінничанин Андрій Карпенко. — Але є одне «але» — нам немає чим працювати вночі. 

Андрій старший групи аеророзвідників. В їхньому батальйоні таких груп кілька. Захисник каже, що на всіх них є лише один квадрокоптер з тепловізором. Однак і той в зоні проведення бойових дій малоефективний через роботу ворожих РЕБ (радіоелектронна боротьба). Допомогти розв'язати питання, продовжує вінничанин, може придбання квадрокоптера DJI Maviс 3т. 

Відео дня

— На цій «пташці» значно легше та ефективніше працювати. Ця модель оснащена камерою з тепловізором. Тепловізор дозволяє працювати як вночі, так і вдень. Вночі, коли темно, а вдень — за допомогою його оптики можна розгледіти, скажімо, ворога, який сидить у засідці. Адже пристрій бачить тепло, яке не бачать наші очі чи звичайна камера, — пояснює Андрій Карпенко. — Я тренувався на такого типу пристроях. Завдяки ним суттєво зростає якість роботи. До прикладу, ворога можна бачити з висоти в 300 метрів. Якщо говорити про відстань, то ми бачили групу людей, яка пересувалася на відкритій місцевості на відстані понад півтора кілометра. 

Завдання, продовжує аеророзвідник, такий квадрокоптер може виконувати кількох типів. Основні з них — це проведення розвідки, коригування вогню артилерії та скидання боєприпасів. Андрій говорить, що останнє вони робитимуть лише в темну пору доби, коли вірогідність збиття дрона зменшується. «Він дуже дорогий, щоб скидати з нього вдень. Ми залишимо це на темну пору доби, коли ворогу складніше буде помітити нашу “пташку”. При сонячному світлі працюватимемо на дешевших моделях», — говорить військовий. 

Квадрокоптер DJI Maviс 3т справді не з дешевих. Його вартість складає приблизно 260 тисяч гривень. Брат Андрія Ігор Гончаров кілька днів тому відкрив збір на цей дрон, але наразі йому не вдалося зібрати необхідної суми. Захисник просить усіх небайдужих вінничан долучитися до збору. 

— Ми не можемо бути «сліпими» вночі, адже від цього залежить як якість виконання бойових завдань, так і наші життя. Зі мною служить чимало вінничан. Це чиїсь брати, батьки, сини, друзі. І всі вони хочуть повернутися додому живими та здоровими. Підтримавши наш збір, ви підтримаєте і своїх близьких, а також допоможете наблизити нашу перемогу, яка, я переконаний, невдовзі настане, — каже Андрій Карпенко. 

Пам'ятаймо, що маленьких донатів не буває, тому навіть 5 чи 10 гривень, якими ви підтримаєте цей збір, зроблять перемогу України трішки ближчою. 

  • МоноБанка ТУТ 
  • Картка МоноБанку: 5375 4112 0631 8656
  • ПриватБанк: 4149 4378 7150 4898 — Наталія Карпенко (дружина)


Читайте також:

«Найстрашніший сон справдився»: історія вінничанина, який вибрався з охопленого вогнем танку

Десятирічна Кіра відправила на фронт позашляховик, а тепер збирає на тепловізор

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up