Десятирічна Кіра відправила на фронт позашляховик, а тепер збирає на тепловізор

Десятирічна Кіра відправила на фронт позашляховик, а тепер збирає на тепловізор
  • Завдяки майстер класам, які проводила, п'ятикласниця назбирала 95 тисяч гривень і купила бійцям позашляховик.
  • Спочатку дівчинка навчала виготовляти патріотичні ляльки-мотанки, тепер патріотичні свічки.
  • Перевірений досвідом, дорогами і часом, автомобіль УАЗ поїхав на передову з братами-близнюками 66-ї бригади.

Восени минулого 2022 року ми писали про Кіру, вона тоді назбирала 21 тисячу гривень і передала Притулі для ЗСУ. Дівчинка робила ляльки-мотанки і продавала їх просто неба. Останні чотири місяці вона вирішила не лише робити і продавати, а й навчати.

Мама дівчинки Людмила домовлялась зі школами, а сама Кіра проводила майстер класи. Спочатку це були ляльки-мотанки, а потім майстер класи з виготовлення свічок.

— Я була знайома з мамами волонтерами, вони збирали на авто для своїх знайомих, — розповідає Людмила. — Кіра ж хотіла придбати авто для вінницьких хлопців і саме тих, хто на передку, тож обрала 66-ту бригаду.

Відео дня

Так вони познайомились з вінничанами Сергієм і Олександром. Хлопці брати-близнюки, і спочатку служили в різних підрозділах, але тепер воюють пліч-о-пліч в 66-й бригаді.

— Ми хотіли іномарку купити, щоб гарна була, але хлопці сказали — «ні». Бо були в них і дорогі, і іноземні авто, та найкраще УАЗ, тому що їх легше ремонтувати, — розповідає Людмила.

Коли для бійців вже знайшли автівку, Кіра назбирала трошки більше 70-ти тисяч гривень. І щоб її придбати, не вистачало ще тисяч 20 з копійками. Дівчинка з мамою не знали, що робити.

— Тоді я випадково зустріла директора ліцею №4, де навчається Кіра, і розказала про наші труднощі. Директор каже: «Давайте допоможу», і організувала нам майстер клас 5-6 класів. Після якого нам не вистачало 8 тисяч, тож я поклала свої і сказала доньці: «Потім відпрацюєш», — сміється мама Кіри.

Коли авто вже купили і відремонтували…

— Ми попередили кілька шкіл, які нам допомагали, що військові приїдуть до них на цієї автівці, подякувати дітям за роботу і допомогу, — сказала Людмила, мама Кіри, і запросила журналіста покататись разом з ними.

Коли автівка рухалась містом, від школи до школи, щоб привітати діточок, які відвідали майстер класи Кіри, і тим самим допомогли зібрати гроші — її вигляд привертав увагу. Хоча напевне не дивував, тому що ми звикли до автівок в стилі мілітарі.

Запитання викликав простий хрест, намальований білою фарбою на темнозелених дверях авто.

— З таким хрестом козаки у бій йшли, і сьогодні це загальноприйнятий символ ЗСУ, — розповідає Олександр. 

Боєць має позивний Діловод. І на то є кілька причин: економічна освіта — це раз. А ще з вуст його знайомих, Олександр має гарний почерк і класно малює. Та головне — він дуже педантичний до всього. Позивний Сергія — Пастор. Чому? Невідомо. Сам Сергій каже, що це якось так повелося ще з навчального закладу.

Дорогою хлопці розповідали, як воюють, як живуть в перерві між боями. А Кіра все бідкалась, що не додумалась покласти в авто хоч кілька ящиків зі смаколиками та закрутками… Але дарма, тому що учні ліцею, де навчається Кіра, про це подбали.



Доки всі фотографувалися…

На подвір’ї рідної школи Кіра вручила ключі від автівки братам-бійцям. Це було для урочистості моменту, і щоб кожен учень міг відчути свою причетність до доброї справи. Тому що за певний час до того, ключі вже отримав вінничанин на ім’я Віктор, щоб відремонтувати і пофарбувати автівку перед фронтом. Він допомагає цим бійцям від початку їх служби в ЗСУ. І про УАЗ каже, що ця машина — найкраща для фронту.

— Тому що, на жаль хлопці, все ремонтують за свої гроші, — розповідає Віктор. — В них є іномарки, але вони там виїхали на позицію кілька раз — потім ремонтують авто. От ми купили їм Ніссан Навара, віддали в свій час 3,5 тисячі доларів. Вона прожила 22 дні, а ремонт, наприклад, її ходової коштує 60-70 тисяч гривень, не враховуючи купу електроніки. А в УАЗі все просто, і найскладніший ремонт може обійтись тисяч 15.

Тим більше, за словами самих бійців, на фронтових полях лежить купа донорів. Тому після Навара військовим купили УАЗ на бензиновому двигуні. Двигун, до речі, нещодавно полетів.

— Вони мені дзвонять, кажуть: «Дядько, тре мотор». Так склалося, що в мене позивний «Дядько», — сміється Віктор. — Тож поки перший УАЗ чекає двигуна, другий, вже дизельний, придбала для наших бійців Кіра. Ми поставили на нього колеса для гарної прохідності по болотяній місцевості, поварили, де тре, зробили все, що було критичне. Ну і сидіння ззаду замінили на дві лавки, які стоять вздовж стінок авто, щоб було місце для боєприпасів і можливість покласти пораненого.

Не встиг УАЗ з бійцями поїхати з подвір’я навчального закладу. Не встигли стихнути останні слова вдячності і побажань повернутися живими. А маленька дівчинка Кіра вже має новий план і ціль для збору грошей для ЗСУ. Поки що обмежилась тепловізором, але хто знає…

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Читайте також:

Медики збирають 60 тисяч на Mavic 3 для вінницького підрозділу що воює під Бахмутом. Допоможемо

Оплата військовим: яких категорій силовиків зміни торкнуться в першу чергу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • София Яковлева

    Яка молодчина допоможемо їй зробити, ще одну гарну справу

keyboard_arrow_up