Суди та постійна зміна власників: як формувався сучасний мікрорайон Тяжилів

Суди та постійна зміна власників: як формувався сучасний мікрорайон Тяжилів
  • Історія Тяжилова наповнена різноманітними подіями. Село з кріпаками довго існувало, змінювало власників і тільки в 1972 році Тяжилів увійшов до складу Замостянського району Вінниці.
  • Які події у мікрорайоні відбувалися наприкінці 18 та початку 19 століття, як там жили люди? Про це у матеріалі.

Населена кріпаками слобода за містом — таким свого часу був сучасний мікрорайон Тяжилів. Згодом Вінницький магістрат — власник Тяжилова — скористався ним для сплати боргу адвокату Котовичу, який допомагав місту відстоювати свої права.

Першу частину історії Тяжилова можна прочитати у наступному матеріалі:

Історик, кандидат історичних наук Олександр Петренко, на основі досліджень, встановив, як мікрорайон формувався надалі. Другу частину про Тяжилів опублікував «Музей Вінниці».

Відео дня

До речі, Петренко вважає, що назву селу дали постійні судові процеси:

«Землі, на яких Чосновський осадив слободу, були спірними між староством та міщанами. За них довгі роки велися судові процеси. В давній українській мові цивільний судовий процес має специфічну назву “тяжа”. Можливо, що земля за яку “тяжились” довгі роки, дістала назву Тяжилів».

Через спадщину почалися суди

Після смерті Антонія Котовича Тяжилів перейшов у розпорядження його дружини Катерини.

Інші родичі покійного адвоката також претендували на спадщину, розпочалися судові процеси.

Компромісу вдалося досягти у 1799 році. Тоді Катерина Котович відмовиться від своїх прав на Тяжилів, за що інші нащадки адвоката заплатять їй 10 000 злотих.

— Сума так і не була сплачена, тому 11 квітня 1801 року Вінницький земський суд ухвалив виконавчий декрет про передачу Тяжилова у традиційне володіння Катерини Котович. При цьому кінцевим власником села все ще залишався магістрат, — розповідають у дописі.

Тодішні мешканці Тяжилова

Тогочасні мешканці Тяжилова поділялись на декілька категорій:

  • піддані тяглові поєдинкові, тобто селяни, які мали одну пару тяглової худоби (волів або коней);
  • піддані піші;
  • чиншова шляхта (вільні селяни), які теж поділялись на тяглових та піших.

У інвентарі Вінницького земського суду подано імена та прізвища деяких жителів Тяжилова (переважно домовласників, без вказування членів їхніх родин): Карпо Грабовий, Лавро Степанців, Степаниха вдова, Микола Кравець, Степан — зять Струтовського, Ян Ягульський, Любенецька вдова, Анна Лєнькевичева вдова, Мацій Гошовський та інші.

Відробляли панщину та платили податки

Селяни мали відробляти панщину: влітку по два дні на тиждень, а взимку – по одному. Відзначимо, що літо тоді тривало з 23 квітня по 11 листопада. Решта року вважалася зимою.

— Таким чином селяни відбували 80 днів панщини щороку, до чого додавалось ще 12 днів шарварків, тобто додаткових повинностей, пов’язаних з ремонтом або будівництвом доріг, мостів, панського будинку тощо, — підкреслюють історики. — Окремими видами повинностей, які ніяк не лімітувались, був догляд капусти на панському городі та добова сторожа.

Тим часом чиншова шляхта платила податок (чинш) за користування панською землею (розмір, якої невідомий):

  • тяглові — 36 злотих 15 грошей,
  • піші — 18 злотих 6 грошей.

Чиншовики також могли займатися доставкою листів та нічним чергуванням у корчмі.

Власники змінювалися

Успадкованим від чоловіка селом Катерина Котович недовго розпоряджалася. Вже 22 квітня 1801 року земський підсудок Вінницького повіту Фелікс Обух прибув у Тяжилів за відсутності Катерини Котович і передав село у традиційну власність Людвіку Копчинському.

У чому була справа. Наприкінці ХVIII століття вінницька громада заборгувала власному старості графу Антонію Протазію (Проту) Потоцькому 33 639 злотих. Сам Потоцький, своєю чергою, теж мав чимало боргів. Серед тих, кому він був винен гроші, перебував і Людвік Копчинський.

У 1795 році діяла комісія, яка мала погасити заборгованості графа. 1 листопада того ж року місто мало сплатити Копчинському 33 639 злотих, таким чином закривши свій борг власному старості. Але цього не сталося і у 1801 році Фелікс Обух приїхав у Тяжилів, аби передати його Копчинському для сплати боргу Потоцького. Це були протиправні дії, адже село вже перебувало в заставі у Котовичів.

Обух не тільки відібрав село у Катерини Котович за її відсутності, але й наказав вигнати з фільварку всю її худобу за село. Котович одразу ж почала писати скарги у різні інстанції і вже 7 червня 1801 року Вінницький земський суд своїм декретом повернув їй Тяжилів.

На цьому спільна історія родини Котовичів та Тяжилова обривається. У 1804 році селом розпоряджався Ігнацій Дяковський, який передав його Михайлу Кулеші. Але 25 листопада 1805 року село передали у традиційну власність Онуфрію Щеньовському. Причиною цьому було те, що згаданий вище Дяковський не відшкодував йому боргу.

Тяжилів ще не раз переходив з рук в руки, будучи розмінною монетою у спробах міської громади розрахуватися зі своїми численними боргами. Протягом 25 років, починаючи з 1790 року, змінилося десять власників села.

Тяжилів був унікальним явищем для де-факто пізньофеодального суспільства, адже кінцевим власником завжди залишалась міщанська громада, а не окремо взятий феодал.

Відслідковувати матеріали про історію Вінниці можна за посиланням

 

Читайте також:

Від Саборіва до Сабарова: історія виникнення мікрорайону, який міг з'явитися раніше за саму Вінницю

Про перукарів, артистів та відставних військових. Життя повоєнної Вінниці описав у спогадах Ніл Крас

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Віктор Піхур

    Так там і зараз не пани живуть. Пани на Гніваньській
  • Устим Якимович Кармелюк

keyboard_arrow_up