«Стіна намокає, на стелі — тріщина». Жителі будинку на Соборній бояться обвалу

«Стіна намокає, на стелі — тріщина». Жителі будинку на Соборній бояться обвалу
Вікторія Шимшак каже, що їхній дім лишився без захисту. Люди кажуть, що якщо нічого не робити, то буде як в Дрогобичі, де у 2019-му стався обвал будинку і вісім загиблих
  • Мешканці будинку на Соборній, 25 б'ють на сполох: два роки тому знесли сусідню будівлю, і руйнується їхній дім. 
  • Кажуть, що вода потрапляє на опорну стіну і фундаменти, які залишилися без захисту. 
  • Люди скаржаться, що попри реальну загрозу обвалу будинку, влада ігнорує їхні проблеми

Триповерхова «сталінка» на Соборній, 25 більше ніж 70 років була пов’язана міжбудинковими простінками з сусідньою будівлею, що на Соборній, 29. Однак два роки тому дім, який займала колись міська прокуратура, продали товариству «Поділля Приват» і стали розбирати.

— Вони спочатку цеглу вручну розбирали. А потім викликали важку будівельну техніку, яка трощила стіни. І одного дня вона як вдарить по сусідньому дому, бабах, і наші квартири аж «ходуном ходили», — говорить старша по будинку Надія Бондаренко.

Щілини в опорній стіні

Удари техніки далися взнаки: за словами жителів, з бокової зовнішньої стіни повибивало цементний розчин, а між цеглинами утворилися щілини. Ще одна мешканка дому, Катерина Оболенська, вказує на ніші в стіні, що на рівні другого поверху.

Відео дня

— Там раніше стирчали дерев’яні балки сусіднього будинку. Їх будівельники прибрали, але численні отвори у стіні залишили, — розказує жінка.

Далі вона веде у своє помешкання, щоб показати, як руйнується її квартира: житло межує з зовнішньою стіною дому, на стелі однієї з кімнат «виросла» глибока тріщина.

— Вона і раніше була, але десь до метра. Протягом двох років, після руйнування сусіднього будинку, ця тріщина збільшилася на всю довжину кімнати. І з неї у кімнату ллється вода під час дощів, — говорить Оболенська. — Шпалери відшаровуються, темні патьоки, ще чорні цятки з’явилися, схожі на плісняву. Над моєю квартирою ще одне житло. Але в сусідів над цією кімнатою немає сантехніки. Зрозуміло, що вода могла потрапити лише через зовнішню стіну.

Але це ще тільки «квіточки». Жінка підозрює, що вода ллє на дерев’яні перекриття між поверхами, руйнуючи їх.

Жителька квартири на третьому поверсі Вікторія Шимшак розповідає, що руйнування своєї квартири не виявили:

— У нас стеля і стіни закриті гіпсокартоном. Можливо, в нас така ж ситуація, як і у сусідки, але ми цього не бачимо. Інколи у квартирі відчуваємо запах вологи, ніби щойно побілили, — говорить Вікторія.

«Схоже на злий умисел»

Ще одна особливість будинку №25 — арка з наскрізним проїздом замість першого поверху. Над нею дві квартири. Як кажуть мешканці, через цю арку виїжджали навантажені будівельним сміттям самоскиди й одна з вантажівок пошкодила опорну балку арки, з якої тепер стирчить арматура.

З жінками крокуємо впритул до арки, помічаємо траншею біля стіни. Мешканки дому кажуть, що це вирили будівельники, щоб потинькувати стіну всередині арки. Тепер стіна намокає після дощу. З іншого боку зовнішньої стіни залишилися старі підвали від зруйнованого будинку: вони ледь прикриті шифером, і у пустоти також заливає вода, яка може потрапляти на фундамент їхнього дому.

Люди протягом двох років писали до вінницької мерії, що такі пошкодження можуть призвести до руйнування перекриття, опорної стіни та фундаменту, спричинити коротке замикання і пожежі. І просили у міськраді вжити «невідкладних заходів для створення захисного покриття зовнішньої стіни та ліквідації інших руйнівних чинників».

У відповідь спочатку отримували, що «суб’єкт містобудування замовив технічний звіт про стан дому №25 для можливості підсилення конструкцій», а вже за рік чиновники відповідали, що «природу пошкоджень можна виявити під час обстеження об’єкту», яке мають зробити на замовлення співвласників житлового будинку.

Наостанок нашої зустрічі мешканці діляться своїми підозрами, що таке ігнорування вважають саботажем.

— Ви подивіться, будівельники розрили траншею до фундаменту і не закопали її. Потім щілини між цеглою. І ще відсутнє накриття, яке б перекривало доступ води до пустот з іншого боку зовнішньої стіни. Усе це схоже на якийсь злий умисел, бо ми відмовилися продати свої квартири. Так, забудовник пропонував викупити наші квартири, бо вони йому заважали, — говорять люди.

А ситуацію, в якій вони опинилися, порівнюють з трагедією, яка у 2019 році сталася у Дрогобичі, що на Львівщині.

— Про аварійний стан опорної стіни місцеві жителі говорили місяцями, «оббивали» пороги всіх чиновників, але ті оговталися, коли вже сталася трагедія: завалився один з під’їздів, загинуло вісім людей. Тепер чиновників, які ігнорували проблему, можуть посадити в тюрму. У нас же, схоже, теж чекають, поки завалиться будинок. Вода тут всюди собі дорогу знаходить, підмиває опорну стіну, — говорить Катерина Оболенська.

Що каже забудовник

«Сусідом» жильців з Соборної, 25 є товариство «Поділля Приват». Фірма викупила будівлю під знесення, щоб побудувати свій об’єкт — торгово-офісний центр. Звернулися за коментарями до директора Олександра Цихомського.

— Будівельники не могли пошкодити сусідній будинок. Між домами був протипожежний розрив, шириною 1,5 метра, який був прикритий боковими стінками. Вони не примикали до будівлі прокуратури, тому ми не могли збити цементний розчин з сусідньої стіни, — розказує чоловік.

Питаємо, чому під наскрізною аркою будівельники залишили розриту траншею?

— Коли починали демонтаж будинку, то до мене звернулися мешканці, що в них затікає вода. Для цього викопали траншею, потинькували всю цеглу та фундамент, щоб захистити конструкції від намокання. Мені не складно її засипати, але траншейку спеціально залишили, щоб люди могли контролювати намокання стін, — відповів Цихомський.

Стіна будинку з зовнішнього боку прикрита металевими листами. Під ними — старі підвали прокуратури, куди затікає вода

Небезпеку підмивання житлового будинку через заливання підвалів прокуратури він називає «безпідставною»:

— Прокуратура стоїть на своєму фундаменті, будинок №25 — на своєму. Між фундаментами відстань 2,1 метра. Плюс, це я накрив підвали, бо мешканці самі нічого не хочуть робити для свого ж будинку. Більш того, говорили, що «доб'ються, що я їм увесь будинок утеплю», — відповів директор товариства «Поділля Приват».

Олександр Цихомський, директор товариства «Поділля Приват» / фото з архіву «20хвилин»

І за його словами, реальна причина затікання вологи у квартири жителів — проблеми з покрівлею дому.

— На бокових фронтонах немає металопокриття. У них не було ринви (водостічна труба, яка відводить дощову воду з покрівлі) і я їх поставив. Допомагав, чим міг, хоча й не зобов'язаний. А перед тим, як ми починали, то зробили технічний звіт цього житлового будинку та всіх навколо Соборної, 29. Усі тріщини зафіксували, — говорить чоловік.

— Є передумови, що цей дім може звалитися? — питає журналіст.

— Нічого такого там немає. Під домом ще за часів СРСР зробили бомбосховище, воно монолітне. І щоб цей дім розвалити... я не знаю, що потрібно, — відповів директор товариства «Поділля Приват» Олександр Цихомський. — Але це не наш будинок. Ми за нього не несемо відповідальність. Просто ми знаходимося поряд і через це маємо проблеми: бо якщо шифер з їхнього даху впаде, то винуватцем буду я.

Чому «заморозили» будівництво навпроти костелу

За адресою Соборна, 29, нагадаємо, стояв колишній готель «Центральний». Під кінець 90-х будинок став руйнуватися: у газетах того часу писали, що будівля знаходиться на катакомбах і колишній готель визнали аварійним. Міська прокуратура, яка тут працювала, переїжджає у нове місце. 

У наш час на першому поверсі працював магазин «Український сувенір», а два верхніх поверхи — стали закинутими. Згодом, міська влада продає об’єкт за 1 мільйон 25 тисяч гривень вінницькому товариству «Поділля Приват». 

У інвестиційній угоді між владою і бізнесом йдеться, що будівля є аварійною, тому її вирішують знести. Будинку, на момент знесення у 2018-му, було 125 років. Попри такий вік, об’єкт не визнали історичною пам’яткою.

Забруднений паспорт об'єкту все ще закріплений на будівельному паркані. 

На її місці хочуть побудувати торгово-офісний центр: на першому поверсі будуть торгові приміщення, на інших — офіси та два музеї. Висота будівлі — три поверхи, плюс мансардний. Однак вже рік будівельний майданчик заростає хащами.

— Будівля прокуратури не розібрана до кінця. Там лишився фундамент, підлога першого поверху та підвали. Ми зараз не будуємося, бо немає історико-архітектурного опорного плану, який робить міськрада для всього центру міста, — сказав директор товариства «Поділля Приват» Олександр Цихомський.

Однак плани цієї фірми «простягаються» ледь не на увесь квартал в центрі міста. Це ми дізналися, коли писали матеріал: «Сусідом» найстарішого будинку Вінниці може стати шестиповерхівка.

 

Читайте також:

«У нас під домом тече річка». Як живуть в останньому будинку на Соборній

Фоторепортаж з комуналки. Як на Соборній живуть без туалетів, ванних кімнат та надій

«Мене тут вкусив бомж» Фоторепортаж з найстрашнішої «заброшки» на Соборній

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олександр Шемет

    Скандальний будинок. Не зрозуміло чому їх приватні оселі мають забезпечуватись ремонтом за  рахунок міського бюджету. Час брати відповідальність і витрати на себе. Якщо не спроможні, продавайте і купляйте те, що в змозі утримувати.
  • Юрий Бондарук

    Будинок аварійний, влада має жильців відселити та надати їм нове житло, приміром в Агрономічному.

    Hitriy Lys reply Юрий Бондарук

    Лол, переселить людей с самого центра города, где самый дорогой квадратный метр, в Агрономичное. Ты бы так захотел?

    Юрий Бондарук reply Hitriy Lys

    ) э вибір) то живіть на своїх дорогих метрах і не плачтеся) а то дуже "хитрий лис")
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up