«Соціум найбільше карає жінок» Світлана Дубина про вінницьких безхатьків

«Соціум найбільше карає жінок» Світлана Дубина про вінницьких безхатьків
  • У Вінниці понад 300 безхатченків, про яких знають волонтери. Більшість з них живе на вокзалах та біля ринків. Третина — жінки.
  • Куди звертатись за допомогою тим кого суспільство не хоче помічати та чи планується у місті будівництво притулку для безхатьків.
  • Про це ми поговорили зі Світланою Дубиною, головою організації «ВІСь».

Громадська організація «ВІСь» — вінницька правозахисна організація, яка цьогоріч святкує 10 річчя роботи. Її основна мета — це підтримка прав жінок та дівчат, створення феменкемпів, допомога обездоленим та протидія дискримінації за допомогою поширення інформації. Цього року «ВІСь» виграла міжнародну премію «With and For Girls» за активну діяльність та результативність у цих сферах.

— Як ви почали займатися допомогою безхатькам?

— Я багато років працюю тренеркою, тому багато подорожую. Одного разу на вокзалі помітила як чоловік безхатченко б’є жінку. Він її люто бив, а люди, що проходили або стояли поруч просто не звертали на це уваги. Він був не тверезий, і вона — теж. Я почала з ним говорити, аби припинити це насильство і мені вдалося його вивести з зали. До нас підійшли два чоловіка зі словами: «Все-все, далі ми самі». Я сподівалася, що вони казатимуть йому, що так не можна робити, але реальність виявилася інакшою. Вони сказали: «Тобі що, не огидно до неї доторкатися»? В той момент я зрозуміла наскільки наш соціум «карає» жінок. І це те, чому я намагаюся протидіяти усе моє свідоме життя, адже ця жінка жертва гендерних стереотипів. У той момент я ще й усвідомила, що часто ми перебуваємо у «бульбашці», де наше оточення має схожі з нами думки і цінності, а поза бульбашкою — абсолютно інший світ. І ось вони ті жінки, які також потребують захисту і допомоги. Вже більше року наша організація працює із цією темою. Ми організували фото виставку та зняли фільм про жінок-безхатченок «Заговори — і я Тебе побачу». І я сподіваюся, що люди стали помічати проблему.

Відео дня

— Коли з’явилася ідея побудувати притулок та який шлях потрібно було пройти до цього?

— В період просвітницької роботи ми зрозуміли, що у Вінниці багато безхатченків, але досі немає притулку для них. Улітку 2019 року ми подали петицію до міської влади про необхідність створення притулку для безхатченків і тоді, на жаль, отримали коротку відписку про те, що це планується в 5 стратегії 2030. Я вичитала цей документ, але там не було жодного конкретного слова про притулок для безхатченків. І це дуже сумно, адже у нас є героїня у фільмі: жінці 84 роки і вона не факт, що зможе дожити до цього часу. Знаєте, це схоже на розмови про «поставимо намет для безпритульних в -10°с». А ви коли-небудь пробували спати на вулиці при 0°с? Я хочу зініціювати соціальний експеримент, такий як в Європі, де депутати всю ніч проводять на вулиці задля підтримки безхатьків.

— Наскільки велика кількість безхатченків в Україні? Чи можна порахувати кількість безхатченків у Вінниці?

— Схоже питання мені поставив і міський голова під час нашої зустрічі, адже для того, щоб побудувати притулок необхідно знати скільки людей його потребують. У департаменті соціальної політики нам повідомили про те, що у них немає реєстру. Точних даних немає і про те, скільки безхатченків в Україні. Кілька років тому була озвучена цифра 16 тисяч. І чесно, це виглядає смішно, бо число явно мізерне. Міжнародні експерти та експертки говорять про кількість 300 тисяч осіб, із них, що найменше, третина це жінки. Ми порахували, що у Вінниці більше ніж триста безхатченків.

— Як наразі живуть безхатьки у Вінниці?

— Найбільша кількість безхатченків перебувають в районі залізничного вокзалу та базарів. З вокзалу їх весь час гонять, тому вони сідають на електричку ввечері, потім пересідають на іншу електричку, намагаються спати на інших приміських вокзалах. А ви коли-небудь пробували спати сидячи чи стоячи? Вранці їдуть у Вінницю, бо тут більше грошей можна нажебрати, можна і на смітниках щось знайти.

Звісно, не можна сказати, що наразі у Вінниці ніяк не допомагають безхатченкам, це буде не справедливо. Але послуги точкові. Кілька раз на тиждень можна поїсти, є місця де можна помитися. Однак ми на вокзалі зустрічали жінок, які розповідали, що їм довелося митися та прати одяг холодною водою, через те, що на них теплої води просто не вистачило. Потім натягнули усі мокрі речі на себе у мороз -4°с та повернулися на вокзал.

Тривожить негативна тенденція, коли люди кажуть, що помиймо їх (безпритульних), щоб вони не заражали «нормальних людей». Тут постає питання, а що таке нормальність і чому ми ділимо когось на нормальних і ненормальних. Так, звичайно, безхатьки не всім подобаються, адже бувають напідпитку, погано пахнуть, у них є воші. Тому і постає питання про забезпечення їх базових потреб. Люди мають право жити, а не виживати. Зрілість громади визначається ставленням до найбільш знедолених людей.

 

Якщо ви побачили людину, яка потребує про допомогу можете звернутися до організацій:

  • ГО «Полум’я надії» (063–376–45–64, 073–421–92–09),
  • ГО «ХЕЛП- Вінниця» (068–231–71–81),
  • ГО «ВБГ «Дім милосердя «Віфезда» (098–928–06–89)
  • У відділ оперативно редагування міської ради «Цілодобова варта» (1560, 65–15–60, 0–800–601–560).

— Чи існує ідеальна модель притулку і які його особливості?

— Ми вивчали досвід діяльності притулків в Україні та на їх основі створили та представили трирівневу модель. Перший рівень щоб люди могли обігрітися, другий — для соціалізації (хоча я дуже не люблю це слово), а третій рівень — соціальний гуртожиток для тих, хто вже працює. Потрібно щоб усе було в одному місці: піша доступність, можливість відновити втрачені документи, кімнати для ночівлі та тимчасового перебування, а також можливість поснідати, отримати медичну допомогу і підшукати роботу. Така система у притулку в Рівному та Харкові. І ми не можемо зупинитися доки у Вінниці не буде достойного притулку.

— Чи пов’язана кількість жінок-безхатченок із домашнім насильством?

— У нашому фільмі «Заговори — і я Тебе побачу» ми розповідали про долю жінки, яка опинилася на вулиці, через те, що її батько захворів і їй потрібно було продати квартиру. Потім вона жила із співмешканцем, він чинив над нею насильство, а врешті-решт вона опинилася на вулиці. І таких історій дуже багато. Навіть будучи на вулиці жінки зазнають знущань і від чоловіків безхатьків. Жінки більш вразливі. Часто безхатченки просто зникають. Щовесни в Україні проводиться панахида по померлим безхатченкам, і з кожним роком їх стає все більше. Тому я завжди прошу поширювати наш буклетик, щоб люди знали як можна допомогти безхатькам і просто не проходити повз людей яким дуже важко.

 

Розмовляла Дар’я НАУМЕНКО


Читайте також:

«Б’ють та знущаються майже з усіх». У Вінниці погодили модель притулку для безхатьків

Вони приходять на Урожай поїсти. Хто опікується безхатьками у Вінниці?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Михаил

    Не социум , а как сказала Юлька -БИОМАССА. каждый закрылся в своем домике и думает: -а на хрен оно мне надо!!! Но при этом на Водохрещя купаемся в проруби ,по выходным ходим в церковь и крестимся! А веруем то во что?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up