«Сортувати сміття, щоб не жити на звалищі». Як Вінниця позбавляється відходів

«Сортувати сміття, щоб не жити на звалищі». Як Вінниця позбавляється відходів
Фото з архіву "20хвилин"
  • З початку цього року в Україні діють європейські правила сміттєзвалищ: невідсортоване сміття більше не можна скидати на звалища.
  • Але наше місто перейшло на такі норми ще в 2015 році, коли запровадили пілотний проект з розділу сміття на «сухе» та «вологе».
  • Чи працює програма та як має змінитися в найближчому майбутньому?

В Україні почав діяти новий закон «Про відходи». Уся країна, а з нею і наше місто, має сортувати все сміття за фракціями: розділяти відходи на придатне до повторного використання, небезпечне та таке, яке можна захоронити на полігонах.

Але яким чином буде розподіл відходів? Залишили на розсуд кожному місту: у законі лише вказано, що на сміттєзвалищі мають бути тільки відсортовані відходи. І у Вінниці так вже роблять з 2015 року та розподіляють на дві фракції.

Сухі відходи — скло, папір, пластик, метал — потрапляють на сміттєсортувальну лінію. Потім - на переробку. Вологі відходи — засоби гігієни, органічні відходи, рештки їжі — не підлягають переробці і, відповідно, будуть захоронені на полігоні.

Відео дня

І за три роки, як стверджують громадські активісти з «Подільської громади» та міські посадовці — приблизно 60% мешканців Вінниці дійсно сортують сміття перед тим, як його викидати. Хоча, для прикладу, у деяких господарствах вирішили сортувати не тільки на «вологе» і «сухе».

Заробляють на непотребі

У об’єднанні співвласників «Садове», що знаходиться на Тяжилові, приблизно рік тому зробили інакший роздільний збір сміття — збирати окремо пластикові пляшки, картон та скло.

— Це нам запропонувала компанія «Подільська Січ» та дали контейнери. І на загальних зборах вирішили, що це дійсно потрібно, — розказує голова ОСББ «Садове» Наталія Піщаліна. —  Експеримент показав, що люди дійсно почали відсортовувати сміття. Тому згодом оформили угоду та продаємо сміття на вторсировину.

Отримують небагато —  до 100 гривень на місяць. Проте й ця копійчина, як сказала пані Наталія, є корисною.

— На ці кошти закуповуємо побутову хімію, сіль для тротуарів, щось для господарства. Крім того, ще збираємо у велику пляшку вживані батарейки, бо це ж небезпечні відходи, що мають згубний вплив на природу.

Жителька багатоповерхівки пані Юлія сказала, що бачить не тільки фінансову користь від сортування.

— Окремо викидати пляшки, картон, скло - це потрібно. У нас дітки ростуть, які хочуть гратися на дитячих майданчиках і не жити на звалищі. Я ж розумію, що відсортоване сміття можна переробити, щоб не робити ще більше смітників. І нічого складного в сортуванні я не бачу, — розказала жінка.

1000 гривень за фотодоказ

Як розказують у мерії, потреба в сортуванні відходів виникла ще й тому, що нинішний Стадницький полігон діє вже понад 30 років. Майже три роки тому, щоб збільшити ефективність розподілу сміття, вирішили встановити сміттєсортувальну станцію: там, на лінії, робітники вручну відбирають відходи, які можна переробити.

— Полігон функціонує з 1982 року і з роками кількість сміття тільки збільшується. А завдяки сортуванню вдається зменшити навантаження на сам полігон та зменшити кількість відходів, які будуть захоронені в грунт, — розказав директор комунального підприємства «Ековін» Петро Гриневич.

Наразі з існуючих 350 контейнерних майданчиків Вінниці вивозять відходи 22 «вологих» сміттєвози та 4 «сухих». І на сьогодні цього вистачає, як зазначає директор «Ековіну» Петро Гриневич.

— Але є така суспільна думка, що ваші сміттєвози возять одночасно і «вологе», і «сухе», — казав під час розмови з чиновником журналіст.

— Можу запевнити — це міф, який виник через те, що машини заїжджають за сміттям у різні години та мають розроблені маршрути. Ми відслідковуємо пересування сміттєвозів за GPS-трекерами та чітко бачимо, коли та яка машина заїжджає на певний контейнерний майданчик. І якщо люди побачать, що машина забирає і «вологе», і «сухе» та надасть докази — ми віддамо їй винагороду 1000 гривень. А винуватець буде звільнений з роботи, — запевняє Гриневич.

Крім «Ековіну» сміття збирає ще два приватних перевізники — ФОП Кулік та ПП «Бокуд». Хоча, як запевняють у мерії, приватні підприємці також виконують норми та перед скиданням відходів на полігоні розділяють на «сухе» і «вологе».

Зважені та безпечні

Аби виконувати європейські директиви поводження зі сміттям та подовжити термін служби полігону побутових відходів, у Стадниці тепер ретельно зважують сміттєвози.

— І також виміряємо радіаційний фон сміття перед його розвантаженням на лінію. Така була вимога закону і Нацрегулятора. Без ваг та радіометричного контролю нам би просто не подовжили ліцензію. Але це має користь для екології. Раніше ми переглядали усе сміття вручну, щоб знайти, для прикладу, батарейки, використані лампи тощо. Тепер це відслідковує прилад, — розказав Гриневич.

Крім цього, для пересипки сміття придбали навантажувач, сміттєвий бульдозер, що має більший ківш, та іншу техніку. І хоча полігон твердих побутових відходів офіційно є діючим, комунальники почали готуватися до його закриття.

— Складно сказати, скільки років він ще прослужить. Але ми докладаємо всіх зусиль, щоб у вінничан не було проблем зі сміттям. Є техніка, яка ущільнює відходи, щоб зменшити площу, яке вони займають. Діє біогазова установка, яка спалює небезпечні сміттєві гази. Проте «Ековін» вже поступово запроваджує дії, які потрібні для рекультивації полігону, зменшення впливу на екологію та повного закриття сміттєзвалища, — розказав очільник департаменту комунального господарства Володимир Ніценко.

Будують завод

На заміну Стадниці буде сміттєпереробний комплекс поблизу Людавки, що знаходиться за 27 кілометрів від Вінниці.

У минулих матеріалах розповідали, що Вінницька міськрада отримала від Кабміну 148 гектарів поблизу Людавки ще у 2009 році. Це землі Міноборони, де зведуть сміттєпереробний комплекс.

План-схема майбутнього полігону в Людавці

За тендером, який провели у «ProZorro», підрядник має звести комплекс по знешкодженню побутових відходів, на що є час — до 2021 року. Переможцем тендеру стало підприємство «Подільський будівельний інжиніринг», які отримають за всю роботу 64,7 мільйона гривень.

— Зараз там роблять інфраструктуру для майбутнього заводу з переробки сміття. Підготовлюють майданчик, проводять усі необхідні комунікації тощо. На тому місці буде саме сміттєпереробний, а не сміттєспалювальний завод, що зведуть за кошти інвестора. А поки там не буде заводу — відходи з Вінниці у Людавку не возитимуть, — сказав Ніценко.

Штрафи, «Екобус» та нові тарифи

Як зміняться правила поводження зі сміттям у Вінниці в найближчі кілька років?

«Ековін» та громадські активісти з «Подільська громада» продовжать інформаційну компанію щодо роздільного збору сміття серед дітей та молоді.

— Наша мета, щоб за ці п'ять років почали сортувати сміття вже 90-100% мешканців Вінниці, — казав директор департаменту комунального господарства Володимир Ніценко.

Комунальники міста почнуть приймати небезпечні відходи та запустять «Екобус».

— Це наш спільний проект із німецькими партнерами з організації «GIZ». Зараз на це готуємо подання до Міністерства регіонального розвитку, щоб отримати ліцензію на збір та переробку небезпечних відходів (батарейки, зламана техніка тощо. — авт.). Спеціальний «Екобус» буде забирати у вінничан вживані батарейки, зламану техніку тощо на утилізацію, — сказав Ніценко.

А про ці зміни чиновник розказав із зауваженням, що вони «можливі».

— З'являться штрафи за невідсортовані відходи. Так, для прикладу, робили у Швейцарії: якщо люди викидають змішані та небезпечні для довкілля відходи, то  сміттєва поліція їм виписує штраф. І він там немалий (близько 10 тисяч доларів - авт.).

— Мають змінитися тарифи на вивіз сміття, щоб привернути інвестиції. Іноземні компанії не прийдуть у Вінницю, якщо цей тариф буде до 11 гривень на місяць з однієї людини. Цього їм буде мало. Тому в планах є збільшення тарифу.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олексій

    "Сміттєва поліція" — звучить круто, як масло масляне. Також, більше платити за вивіз з людини і заодно сортувати, щоб його було менше? Де стимул для людей це тут мета дати заробити? Окрім "екологічних" призовів, потрібен економічний механізм.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up