Як заробити гроші на непотребу та зробити чистим місто

Як заробити гроші на непотребу та зробити чистим місто
За кермом навантажувача Вадим. Він сказав, що для нього тут роботи повно і забиті сміттям машини приїжджають часто
  • Пластик, скло, макулатура — не треба просто викидати на смітник, це можна здати. Тим паче, все має ціну.
  • А от скільки конкретно можна отримати прибутку та яка подальша доля сміття?

Сміття нині у ціні. Пункти прийому склотари й іншої вторинної сировини працюють постійно. І як розказують підприємці — хоч це брудний бізнес, але прибутковий. А громадські активісти кажуть, що потрібно замислюватися не про додатковий прибуток на смітті, а й про екологію.

Журналіст дізнався, що роблять з вторинною сировиною приватні підприємці та чому у Вінниці брак підприємств, які б збирали небезпечні відходи: акумулятори, енергоощадні лампи, зламану електронну техніку тощо.

Багато брудної роботи

У різних районах міста розташовані приймальні пункти — у гаражах, позаду ринків, у невеликих будівлях посеред дворів багатоповерхівок. І сюди можна принести скляні, пластикові пляшки, макулатуру та іншу вторсировину, яка, нібито, не має ціни.

Відео дня
Приймальний пункт склотари за ринком «Урожай»/ фото з архіву "20хвилин"

Потім все закуповують підприємці, що зробили бізнес на смітті. Одна з таких компаній розташована на території колишнього Лампового заводу, що на вулиці Чехова.

Приватний підприємець Олександр Клемешов займається збором та сортуванням вторинної сировини майже 13 років. Почав робити перші кроки в цій справі з 2000-х, коли непотребом у Вінниці займалися одиниці. А як зріс попит на послуги з сортування та збору сміття — справа пішла вгору.

— Тоді (у 2005-2008 роках - авт.) було легше працювати. Менше конкурентів, вторинною сировиною займалися одиниці. Хоча справа досі залишається прибутковою, тут є свої мінуси — важко знайти робітників, які готові працювати зі сміттям. Усі хочуть сидіти в теплі, комфорті та чистоті. А у нас — багато брудної роботи.

Його склад — це 1000 квадратних метрів, забитий сформованими «купками» пластику та макулатури. Пляшки стоять в ящиках: відсортовані за кольором та видом. Зім’яті металеві банки скручені в масивні тюки. На диво, важкого сміттєвого запаху — взагалі не відчувається.

— Ми такі собі «санітари планети», — розказує партнерка по бізнесу Наталія Ковтуненко. — Це не тільки бізнес, а й спосіб подбати про екологію. Після того, як вторинна сировина відсортована, ми відправляємо усе на завод виробника. Там, наприклад, у пляшки знову розливають свою продукцію. Скажіть, так краще? Бо зазвичай, непотріб просто відправляють на звалище.

А наприклад, у Стрижавці, сміття на узбіччях збирає школяр! Читайте про нього в матеріалі: У Стрижавці школяр самотужки прибирає сміття з вулиць. Хто він?

Беззаконні та небезпечні відходи

Побутовим сміттям, яке можна переробити, у Вінниці займаються десятки невеликих підприємств. А що роблять з небезпечними відходами, такими як енергоощадні лампи, батарейки, потрощені термометри? У мережі вдалося знайти два підприємства, що займаються збором небезпечних відходів: товариства «Дозвіл Еко Плюс» і «АБМ Рециклінг». Проте, як виявилося, на цьому звичайні вінничани грошей заробити не зможуть.

— Небезпечні відходи збирати та утилізувати можуть лише ті організації, які отримали ліцензію від Міністерства екології. І це не те, на чому можуть заробити люди. Проте, якщо до нас приходять вінничани з кількома батарейками чи лампами - ми їх обов'язково забираємо, безкоштовно. Але зараз такі звернення від населення - радше винятки. Люди в нас ще не настільки екологічно свідомі, щоб розуміти, що це не можна викидати, — пояснила працівниця товариства «Дозвіл Еко Плюс», що представилася Лесею.

Як додала жінка, на постійній основі працюють з юридичними особами та іншими організаціями. З ними й розраховуються за типом та кількістю відходів. Серед їх клієнтів є компанії: «Вінницяобленерго», «Миронівський хлібопродукт», аеропорт «Бориспіль», «Ощадбанк» та інші.

У мережі знайшли сайт підприємства «АБМ Рециклінг», яке займається утилізацією небезпечних відходів. Але тут нас очікувала ще одна невдача: наразі компанія не працює. І як пояснив директор фірми Андрій Дручинський, причина цьому — відсутність необхідного законодавства.

— Підприємство зареєстроване, сайт є. Але ми майже не працюємо, бо немає законного порядку. Є велика потреба в законі «Про електричні та електронні відходи», який зобов’язував би й муніципалітети, і різні підприємства збирати ці відходи. Та виділяти кошти на їх утилізацію, — розказав Дручинський. — У нас зараз є лише один закон «Про відходи», який регулює тільки порядок як займатися твердими побутовими відходами. Про небезпечні відходи — люмінесцентні лампи, акумулятори, ртуть, неробочу техніку тощо — в законі лише прописано, що вони існують. А що з цим робити? Невідомо. Є надія, що цього року розроблять і приймуть цей закон. А ми напоготові, і чекаємо сприятливих умов, щоб одразу почати працювати.

Роздільний збір сміття врятує екологію

Надія Лінчук, кординаторка програм фонду «Подільська громада»

— Звичайний вінничанин за рік викидає близько 280 кілограмів сміття. Помножте на кількість мешканців міста і зможете уявити, скільки відходів місто має на рік (понад 103 тисячі тонн щороку - авт.) А тепер уявіть, яка кількість територій необхідна для того, якщо сміття будуть лише заховувати та яка шкода природі. Тому перш за все потрібно замислюватися не про додатковий прибуток на смітті, а й про екологію. Найкраще, що можна зробити — зробити в себе вдома роздільний збір відходів. Це дозволяє збільшити кількість сміття, котре йде на перероблювання. Зараз кількість вінничан, які сортують — близько 60% від загальної кількості жителів міста. Попри це, людям не вистачає усвідомлення, що чистота міста, стан екології залежить від кожного. Це, насправді, дуже просто встановити ще одне відерко чи пакет для сортування, провести бесіду з усіма мешканцями власної квартири щодо того, що і куди викидати. Замінити поліетиленовий пакет, з котрим ви ходите до магазину чи купуєте на касі, на стильну еко-торбинку багаторазового використання. Чи збирати макулатуру всім під’їздом, а потім здати й на кошти облагородити територію поблизу.

Цим матеріалом ми розпочинаємо серію публікацій в рамках соціальної кампанії «Чисте місто»

Читайте також:

На Соборній мітинг проти утисків коледжів та сміттєпереробного комплексу в Людавці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • З.А.Глядач

    ''Хромадським ахтивістам'' вже й це не до вподоби. Звичайно,3,14здіти-не мішки тягати.
  • Daily

    один раз привіз пляшок скляних три мішки дали аж 10  гривень ,другий раз привіз повний бус пластмаси на ламповий викинув безкоштовно якщо у вас є щось подібне викидайте у смітник і нікого не слухайте спалите бензин втричі більше чи  обірвете руки.

    Ольга Анатолиевна Савчук reply Daily

    Мова про те, щоб не жити на сміттєвому полігоні! Люди, вам так шкода розділяти органічне і неорганічне сміття, без того, щоб вам за це давали гроші, ще й несимволічні?? Просто сором таким "жлобам"
  • Daily

    на цьому можуть заробити бомжі яким нема за шо жити
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up