У Людавці збудують сміттєпереробний комплекс. Місто дає 25 мільйонів

У Людавці збудують сміттєпереробний комплекс. Місто дає 25 мільйонів
Стадницький полігон. Фото Діани Гулбіані
  • У селі Людавка вінницька міськрада хоче створити полігон для сміття
  • На цей рік на будівництво виділили 25 мільйонів з міського бюджету. А загальна вартість проекту — понад 68 мільйонів
  • Майбутній підрядник будуватиме комплекс протягом чотирьох років. Що за ці гроші зроблять?

Вінниця хоче ще один полігон. Крім Стадниці, сміття з Вінниці планують звозити в Людавку, що знаходиться за півгодини їзди від Вінниці. Там за міські кошти хочуть збудувати комплекс по знешкодженню побутових відходів.

За 33 хвилини машина їде з Вінниці до Людавки. Скріншот з гугл карт

Для цього вже оголосили тендер. Департамент комунального господарства оцінив кошторис проекту у 68 мільйонів 593 тисячі гривень. За планом роботи мають розпочатися вже цього року і триватимуть до 2021 року. Кінцевий строк подання тендерних пропозицій – 28 квітня. Аукціон пропозицій розпочнеться 3 травня.

Відео дня

Посилання на тендер

Що треба зробити? За тендером, роботи триватимуть протягом чотирьох років. З 2017 по 2018 рік будівельники мають влаштувати основу полігону для побутових відходів, прокласти дорогу для транспорту.

Ймовірно, комплекс по знешкодженню відходів будуть робити схожим на Стадницьке сміттєзвалище. Журналістка Діана Гулбіані подивилася як працює ця станція та дізналася про шлях сміття з Вінниці до Стадниці

У наступні три роки перед будівельниками будуть наступні завдання: відремонтувати існуючі будівлі, переобладнати штаб в адмінбудівлю, прокласти комунікації, обладнати каналізацію, насосні станції, свердловини для накопичення фільтрату, що виходить зі сміття та багато іншого.

Схема дії полігону. У Стадниці зі сміття добувають біогаз, який спалюють в котельні та виробляють електрику — 1 Мегават на годину. 

Список робіт для майбутнього підрядника займає 50 сторінок технічної документації.

 

Скільки коштує. Як ми писали раніше, загальний кошторис — понад 68 мільйонів гривень. Але цю суму заплатять підряднику не одразу. Згідно «Програми капітального будівництва на 2017 рік», на поточний рік планується виділити 25 мільйонів гривень. Але на сесії міськради, 24 березня, керівник департаменту економіки та інвестицій Віталій Погосян розповів, що є можливість отримати додаткові кошти на будівництво комплексу:

— Є можливість отримати близько 20 мільйонів гривень на будівництво комплексу по знешкодженню побутових відходів з державного Фонду охорони навколишнього природного середовища, тобто фактично з державного бюджету, — сказав Віталій Погосян.

Тобто, на полігон знайдуть 45 з 68 мільйонів гривень. Хоча, якщо вірити цифрам, що вказані в звіті про виконання Програми охорони навколишнього природного середовища на 2012-2016 роки, на будівництво треба загалом 30 мільйонів євро (858 мільйонів гривень — авт.)

Нагадаємо, що селяни з Людавки були проти будівництва полігону та сміттєпереробного заводу в своєму селі. Їх обурило, що сміттєзвалище для Вінниці буде в лісі, поряд з джерелами та озерами. Тоді сміттєзвалище хотіли розмістити на ділянці 148 гектар. Стільки б місця займали б майже чотири Центральних парки імені Горького.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Громадянин

    Восени відправившись на риболовлю на р. Буг в районі св. Масиву, був шокований тим станом в якому перебуває річка. Поверхня води вкрита просто неймовірною кількістю сміття, та незрозумілою плівкою з речовини схожої на нафтопродукти. Побачивши це, я почав цікавитись, як можна булоб очистити ріку, адже окрім пагубного впливу забруднення на все живе в ній, саме з неї постачається вода до житлових будинків. Крім того в Бугу купаються наші діти, і я боюсь уявити яка кількість шкідливих речовин потрапить до організму дитини, якщо вона під час купання випадково зробить ковток води з річки. Стан рік в Україні взагалом, на сьогоднішній день просто жахливий, але і в Європейських країнах, люди стикалися з аналогічною проблемою. Європейське суспільство давно зрозуміло що потрібно цінувати наявні природні ресурси, і в інтернеті є доволі багато інформації що до того яким чином воно змогло досягти чистоти своїх рік та водойм. Основних 2 джерела забруднення рік — це побутове сміття, та промислові викиди забрудненої води та інших шкідливих речовин. Якщо з сміттям можна боротись шляхом очитски річки зусиллями міської влади, та громадських активістів, то у випадку з викидами рідин в річку ситуація складніша. В європейських країнах, всі промислові обьекти, а також місця скупчення транспорту такі як заправки, автомийки, ТРЦ та Житлові комплекси (де є багато місць для парковок) автопаркінги, логістичні зони, та ін. зобовязують очищати воду зібрану з території, перед її скиданням в грунт або в річку. Зацікавившись цим питанням, я поспілкувався зі знайомим, що займається проектуванням різного роду будівель, і виявилось що в Вінниці такі очистні споруди зобовязують використовувати лише автозаправки, для решти обьектів, ніяких умов екологічна служба міста не виставляє. Виходить що забруднена вода з усіх цих обьектів, несе нафтопродукти та іншу хімію прямо в річку, з якої ми п'єм воду.

    Восени гуляючи по пляжу Спартак, я побачив працівники великого житлового комплексу що будується на СВ. Масиві риють траншею. Запитавши для чого вона, отримав відповідь, що буде прокладено трубу для зливу води в річку. На питання чи використовується очистна споруда — сказали що вода чиста, дощова, та очищати нічого. Але ж це великий житловий комплекс, біля якого будуть паркуватися десятки, а можливо і сотні автомобілів, і дощова вода змивщи з них весь бруд, разом з нафтопродуктами, буде текти в Буг в якихось 30-ти метрах від пляжу де купаються діти зі всього СВ, Масиву. Яким чином міська влада могла допустити таке? Житловий комплекс коштує десятки мільйонів, я не думаю що установка очистної споруди для води була б для інвесторів суттєвою витратою. А наразі в місті будується далеко не один такий комплекс, і швидше за все ситуація там аналогічна.  Забруднений сніг взимку також вивозять просто на Брегантину, він тане, та несе бруд до бугу. Проїжаючи центральний міст, бачив що там брудний  сніг взагалі скидають просто в отвори в перекритті мосту, безпосередньо в буг. Туди ж тече брудна вода під час дощу. Наразі проводиться реконструкція Київського мосту, і на мою думку там ситуація буде аналогічною.

    Крім того в місті багато автомийок, з яких крім бруду та нафтопродуктів, в воду потрапляє ще й хімія для миття авто яка теж не додає річці чистоти. На мою думку потрібно задати питання в інстанціях міської влади що відповідають за екологію, з яких причин вони допускають таке нищівне забруднення Бугу, і в якому стані вони планують залишити річку нащим нащадкам.
  • Владимир Ефимов

    Селяни с. Людавка  на теперішній час свою позицію не змінили.....а тому категорично проти нищення природи  та розповсюдження нових смітників!!!!!!
  • Задунайский Торонтуй

    Вот она, ж**а... Неплохая была природа...
  • Olvol

    В польщі макулатуру приймають на наші гроші по 80 копійок! Бите скло по 12 копійок за кг (лише 2 польських гроша!)
    У нас по кілька гривень за кілограм.
    І все одно не хочуть сортувати сміття навіть на сухі і вологі, не кажучи про 4 вида, як на західній Європі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:58 На фронті відбулося понад сотню зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled 09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up