Який шлях проходить сміття: від вашого дому до Стадницького сміттєзвалища

Який шлях проходить сміття: від вашого дому до Стадницького сміттєзвалища
Що трапляється зі сміттям, після того, як ви закинули його в бак? Як працює сміттєсортувальна станція в Стадниці? Який сенс вінничанам сортувати сміття? Відповіді на ці питання дізнавалась журналіст RIA/20minut.ua

Ви викидаєте сміття(бажано - вже сортоване) у контейнер і йдете собі додому. А тим часом до вашого контейнерного майданчика під'їжджають по черзі два сміттєвози. Один забирає вологе сміття, інший — сухе. Далі сміттєвози їдуть до Стадницького полігону, який розташований за сім кілометрів від Вінниці.

Журналіст  RIA/20minut.ua поїхала на сміттєсортувальну станцію Стадницького полігону, щоб подивитися, що відбувається зі сміттям там.

Сама станція доволі невеличка і займає, за словами її начальника Ярослава Барановського, усього лише два із 16 гектарів полігону. Повітря там відносно свіже, і смородом із сміттєзвалища не несе. Чути чайок, що в пошуках поживи літають над сміттєвими пагорбами.                                Спеціальний прес стискає сміття у такі брикети. Потім вони складуються надворі

Відео дня

- Машина із вологими відходами їде на спеціальний майданчик для захоронення, а сміттєвоз із сухими відходами їде сюди, на станцію. Тут вміст машини з сухими відходами завантажують на конвеєрну стрічку, де його сортують робітники.

Їх, як правило, 12 – по шість людей з кожного боку. Після сортування відходи, що підлягають переробці, везуть на прес - чавити у тюки вагою по 200 кг. Звідти їх везуть до областей, де працюють сміттєпереробні заводи.  Найближчі - у Тернопільській та Черкаській областях.            Сергій, працівник сортувальної станції, розповідає про схему роботи, не відриваючись від виробництва.

- Сортуємо сині пляшки окремо від коричневих та білих, - каже чоловік, мимохідь кидаючи білу пляшку у спеціальну шахту ліворуч. – Папір, скло, метал сортуємо окремо, пляшки за кольорами — окремо, вологі відходи, коли трапляються — йдуть у спеціальний бункер.

Ярослав показує брикет спресованої ПЕТ-пляшки на вулиці — кожен з таких, за його словами, важить до двохсот кілограмів. Один такий кубик спресованого пластику вміщує в себе п'ять-шість тисяч пластикових пляшок.

- Завдяки сортуванню сміття обсяги відходів на полігоні значно зменшилися, - жестом Ярослав показує на Стадницький полігон. - Головна проблема у тому, що полігон може розростатися не тільки уверх, а й у сторони. Сортування дозволяє нам суттєво зменшити навантаження на сміттєзвалище.

На сортувальній станції живе кіт Рудий. Працівники кажуть, без подружки нудиться
Який зиск вінничанам сортувати сміття?

Неякісне сортування відходів призводить до того, що разом із органічними відходами, які мали б перетворитися на компост через якийсь час, на полігон потрапляють синтетичні матеріали, що розкладаються сотні років або й взагалі не розкладаються. Тож, кидаючи до контейнеру ПЕТ-пляшки разом із картопляним лушпинням, ви власноруч збільшуєте об’єм звалища.Стадницький полігон працює із 1982 року. За цей час його площа розрослася до 16 гектарів, за розмірами це у 2,5 рази менше Центрального парку у Вінниці (40 га). На звалищі зараз знаходиться близько 15 мільйонів кубометрів сміття. Для порівняння - об’єм одного олімпійського басейну складає 2,500 кубічних метрів. Таким чином, зараз відходи, що на полігоні, за об’ємами можна порівняти із шістьома тисячами олімпійських басейнів.

Є ще один аргумент сортувати відходи - більш практичний. - Усі ми відчуваємо, якими темпами зростають тарифи на комунальні послуги в Україні. А завдяки мешканцям, які долучилися до сортування відходів, є можливість утримувати тариф на послугу з вивезення відходів на рівні 2014 року - за рахунок вилучення вторинної сировини та її подальшої реалізації, - каже Володимир Чорновол.

Іноземний досвід сортування відходів

Тетяна Калугаряну, побувавши у Німеччині та Польщі по освітній програмі, винесла звідти досвід ефективного використання відходів:  

- Нас, українців, у приватному домі там було багато. И в обов'язковому порядку у нас було роздільне сортування сміття. Було дуже багато усіляких відер для сміття: жовті - для пластикових або металевих упаковок, сині - для паперу, зелені - для скла, сірі - для решти відходів. Сортуючи сміття, німці менше сплачують за його вивезення. Якщо скидати все у загальні контейнери, це коштує набагато дорожче. Нам, українцям, було дуже тяжко в психологічному плані привчитися сортувати відходи. Але потім я усвідомила, що це також і неабияка економія. Наприклад, коли я з друзями була у Польщі, ми жили там у одного знайомого. Він має два готелі та власний магазин, але збирає використані пляшки та здає у пункт прийому. Я зараз намагаюся робити так само, адже реально зрозуміла - викидаючи сміття, ми викидаємо гроші.Німецький досвід сортування сміття вражає. Але найкрутіший - звісно, швейцарський. Швейцарія лідирує в світі за кількістю здавання пляшок - понад 90% тари повертається на заводи по вторинній переробці скла. Майже третина друкованої продукції, виробленої в країні, повертається в пункти прийому вторсировини.

Існує навіть перебільшений приклад про те, як правильно викинути використаний чайний пакетик: етикетку - до картону, сам пакетик - до старого паперу, заварку - в компост, скріпку - до використаного металу, а ниточку - в маркований сміттєвий кульок. Можна було б сказати, що це жарт... але не в Швейцарії. Такі ж суворі правила сортування сміття і у Швеції, Японії, Нідерландах тощо.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Deer

    Місцеві пишуть, що там щось сортують, коли до них на перевірку їдуть. А так, там та станція нічого не сортує.
  • Olena Figurna

    Наша родина сортує сміття, відколи з'явились ці баки (Вишенька).

    Але я до цього часу не розумію, чому памперси відносяться до вологих відходів, вони ж розкладаються дуже довго, це ж не органіка. Хтось може це прояснити?
  • Анонім

    Я сортую сміття, і вважаю це обовязком кожного. Нічого складного у цьому немае... Знаки та малюнки на баках цілком зрозумілі, навіть для малих дітей, я думаю у нас у місті проживають люди-розумні  а не деградати...  Наше місто як і країну у решті решт потрібно звільнити від смітників. І нічого складного у цьому насправді немае. Просто кидати сміття у різні баки, на яких відповідні наклейки... Все дуже просто...кидати сміття у різні баки!!! І ще...Напишіть хто не розуміе малюнки на наклйках...Цікаво чи е такі :)
  • Дарья

    Співчуваю працівникам які там працюють, дихати тим смородом, жах. Яка в них там хоч зарплата.

    Леся Найчук reply Дарья

    Вони мусять сортувати вміст жовтих баків... Люди, якщо вже забили на сортування, то кидайте свій вінегрет у бак з коричневою наліпкою!!! Зробіть послугу!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up