Стадниця-2: гори сміття височітимуть… у лісі

Стадниця-2: гори сміття височітимуть… у лісі
Згідно з планами вінницької влади нове міське сміттєзвалище зі Стадниці перенесуть під село Людавка, у місцевий ліс. Жителі Людавки і навколишніх сіл забили на сполох – вони категорично проти. Втім, дослухатися до їх думки, схоже, ніхто не збирається.

Дендрологічна ділянка Жмеринського лісництва, неподалік із землі б’є джерело “Ревуха”, на відстані трохи більше двох кілометрів – каскад озер – саме в такому місці скоро височітимуть гори сміття заввишки у 20 метрів.
Вінницька міська влада знайшла місце для нового полігону складування твердих побутових відходів – на території колишньої військової частини, що дислокувалася у лісі біля села Людавка (Жмеринський район). Представники громади разом з сільським головою Романом Пашковським проти такого сусідства. Їх підтримують жителі сусідніх сіл, зокрема, Почапинець, Новоселиці, а також члени дачного кооперативу “Людавка”, який найближче знаходиться до місця, де планують розмістити, як вони кажуть, «нову Стадницю».

Сміттєзавод у... лісі – це по-вінницьки
- Дерева вирубають, чи як? Може, між ними складуватимуть сміття? - запитують жителі названих вище сіл.
Свою незгоду з тим, щоб створити під носом смітник, вони ще раз підтвердили, під час громадських слухань. Їх проводив замовник будівництва - управління комунального господарства та благоустрою Вінницької міськради.
Обговорювали документ, що має назву “Містобудівне обґрунтування розміщення об’єкту - сміттєпереробного заводу та комплексу із знешкодження побутових відходів». Відбувалося зібрання у залі Жмеринського районного будинку культури.
- Якби це було в селі, зібралися б усі люди, - каже сільський голова Людавки Роман Пашковський. – А так, хто може добратися до Жмеринки, та ще й на шосту вечора. Все одно зібралося приблизно 150 людей.
Люди тримали у руках плакати з написами заборонити створювати у лісі полігон для сміття: ”Ліс – не смітник”, “Дайте нам дихати” і т.д.
Представників громади частково підтримали присутні в залі члени громадської ради, що діє при облраді та облдержадміністрації. Так, Петро Бойко вніс пропозицію провести громадську експертизу правильності та законності оформлення документів на створення полігону. За його словами, представникам сторін варто б сісти за «круглий стіл». Може б тоді порозумілися і знайшли точки дотику.
Втім, голоси громади залишилися гласом волаючого в пустелі. Їм роз’яснили, що участь у голосуванні можуть брати тільки представники організацій, що знаходяться на суміжній (сусідній) території з місцем для полігону, а також замовник. Мовляв, так гласить закон. Хоч їх було тільки троє, але їхні голоси виявилися вагоміші. Таким чином, наміри влади про створення нового полігону підтримали: директор ДП «Жмеринський лісгосп» П.В Бендера, представник служби автомобільних доріг у Вінницькій області Г.М.Сорока, представник замовника документації, начальник управління комунального господарства та благоустрою Вінницької міськради І.Є. Корольчук.

Чому громада “проти”?
Сільський голова Людавки Роман Пашковський неодноразово спростовував “благі” наміри замовників збудувати “екологічно чисте” підприємство. За його словами, у документах, на підставі яких має з’явитися новий полігон, є багато порушень законодавства.
- Якщо міська влада спростує ці порушення, - каже сільський голова, - я, як кажуть, підніму обидві руки і навіть вибачуся перед її керівництвом. Запевняю, що те саме зроблять депутати сільради...
Кожне з порушень голова підтверджує документами.

Відео дня
>Кому належить земля
Замовник будівництва полігону – управління комунального господарства та благоустрою міськради – отримав Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою (площею 148,8 га) 26 лютого 2010 року.
- Зверніть увагу на дату, - каже співрозмовник. - 26 лютого минулого року. А ось інший документ. Цитую: “На ваш запит повідомляю, що станом на 25 січня 2011 року на обліку квартирно-експлуатаційного відділу знаходиться земельна ділянка загальною площею 148,8 га, що розташована у військовому містечку №82 села Людавка Жмеринського району та закріплена за військовою частиною А-2287 Міністерства оборони України. Лісовий масив знаходиться на обліку та обслуговуванні Шепетівського військового лісгоспу”. Це фрагмент з листа на ім’я голови громадської ради при облраді та облдержадміністрації Пилипа Прудиуса. Підписав його начальник квартирно-експлуатаційного відділу Вінницького гарнізону підполковник Гармідер.
Як так могло статися, що одна й та сама ділянка землі належать одразу двом господарям?

Що буде з дендрарієм і джерелом?
У містобудівному обгрунтуванні об’єкта, який планують розмістити біля Людавки, зазначено, що територія заліснена малоцінними породами дерев.
- Якщо дуб, ясен, граб, які ростуть у нашому лісі, розробники документа сприймають як малоцінні породи, то які ж тоді породи вони відносять до цінних? – запитує сільський голова. – Зрештою, йдеться не про види дерев. Мова про інше – чинне законодавство взагалі забороняє розміщувати полігони твердих побутових відходів у лісах та лісопарках. Ось документ, де про це написано чорним по білому: “Розміщення полігонів твердих побутових відходів не допускається на землях, зайнятих лісами, лісопарками, іншими зеленими насадженнями” ( п.2.3. Положення про державні будівельні норми Держбуду України (2005 рік).
- Міського голову Вінниці, мабуть, не поінформували про те, що полігон хочуть розмістити біля дендрологічної ділянки Жмеринського лісництва, - кажуть жителі Людавки. – Не ми ж встановили щит з написом “Дендрарій”. А трохи далі з-під землі б’є джерело “Ревуха”. Воно офіційно визнано пам’яткою природи місцевого значення, так само як дендрологічна ділянка. На відстані трохи більше двох кілометрів – каскад озер. Вони внизу від місця майбутнього полігону. Розташовані по руслу річки Ровець, притоки Південного Бугу.
Ми впевнені, якби Гройсман знав, що смітник хочуть поставити у такому місці, він би ніколи не погодився на таке!

У кого не лади з арифметикою?
- Об’єкт буде розміщений на відстані 3-5 кілометрів від найближчих населених пунктів, - так зазначено у містобудівному обгрунтуванні, - продовжує сільський голова. – Але ж це, м’яко кажучи, неправда. Не знаю, хто з авторів документа міряв відстань. Але він збільшив її приблизно у десять разів.
За словами Романа Пашковського, від лісу до дачного масиву “Людавка” всього лишень 500 метрів. Така само цифра зафіксована працівниками Жмеринської СЕС. Про це головний санітарний лікар району пан Кащук повідомив замовника (лист №02-02/3818 від 14.07.2010 року). Цитуємо: «Встановлено, що земельна ділянка площею 148,8 га, яка розташована на території Людавської сільради (за межами населеного пункту) межує з північного заходу з житловою забудовою села Людавка на відстані 1200 метрів, а з дачним кооперативом – 500 метрів (площею 10,6 га) та 800 метрів (площею 60,0 га)».
Незважаючи на це, головний санітарний лікар району робить висновок: “Дана земельна ділянка відповідає нормам санітарно-захисної зони”. Про це пан Кащук повідомив замовнику у згаданому вище листі.
Менше ніж через місяць після такого висновку, постановою тієї ж Жмеринської СЕС тимчасово заборонено експлуатувати деякі з криниць, зокрема, тієї, що знаходиться на подвір’ї жительки Грабік (вулиця Леніна, 101). Перевіривши стан води, фахівці встановили, що вона не відповідає стандартам з бактеріологічних показників. Цитую: “...показник колі-індекс становить 2380, при нормі – не більше 9. Це є порушенням ст. 18 закону України “Про забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення”.
Не стикуються ще одні цифри. У документі неточно зазначена відстань до магістрального газопроводу високого тиску, він проходить по одній із сторін лісового масиву між Людавкою і дачним селищем. Розробники документа “доточили” відстань, щоб “вписатися” у встановлені норми.

Маленький заводик, чи великий полігон?
- Нас запевняють, що в лісі буде завод для переробки сміття, який можна ставити навіть у місті, де живуть люди, - продовжує сільський голова. – Але це на словах. У документах ситуація виглядає по-іншому. Про те, що завод збудують тільки у другу чергу, пан Корольчук написав у листі директору Вінницького філіалу “НДІпроектреконструкція” пану Рекуті.
Цитую: “...введення в експлуатацію сміттєпереробного заводу та комплексу із знешкодження побутових відходів буде здійснюватися у три черги: 1. Адмінзона, господарська зона, сортувальна лінія, перша черга полігону, очистка фільтрату... 2. Сміттєпереробний завод. 3. Друга і третя черга полігону”.
Як бачимо, продовжує сільський голова, насправді йдеться про великий полігон, а не про маленький заводик.
Щоб хоч трохи уявити масштаби полігону, співрозмовник знову звертає увагу на уже згадуване обгрунтування. “Ізоляція твердих побутових відходів (ТПВ) буде здійснюватися підсипаними кавальєрами грунту. Глибина котловану в основі полігону буде залежати від рівня грунтових вод. Під час досліджень у жодній із свердловин води не знайдено на глибині до 10 метрів”.
Відходи все-таки будуть складувати. Про це чітко сказано у документі: “75 га площі передбачено для складування ТПВ. Термін експлуатації – 20 років”. Поділять цю площу на 23 ділянки, у документі вони значаться як робочі карти.
Ще одна цитата з документа: “Дану ділянку (75 га) можливо використовувати для складування ТПВ висотою 20 метрів терміном на 20 років, обслуговуючи 500 тисяч населення”.
Що матиме громада, крім запаху “фіалок”?
- А нічого! - категорично відповідає сільський голова. – Ніхто офіційно нам нічого навіть не обіцяв для поліпшення благоустрою села. Плати за землю також не буде. Чому? Бо власникам цієї ділянки надана пільга. Про це сказано у листі Жмеринської податкової (№943710/15-112 від 06.09.2010).
- Громада проти насамперед тому, що такий об’єкт завдасть непоправної шкоди екології нашого регіону.

Точка зору
- Замовники будівництва полігону повністю знехтували думкою жителів сіл Людавка, Почапинці і Новоселиця, - каже голова громадського комітету “Ні – полігону у Людавці!” Іван Огарков. - Саме вони мали бути учасниками слухань з приводу вирішення питання про надання згоди на розміщення екологічно небезпечного об’єкта на території сільради. Організатори громадських слухань пішли іншим шляхом. Запросили до розмови тільки представників організацій, які межують з територією, де планують розмістити сміттєзвалище – управління автомобільних доріг, управління лісового та мисливського господарства, а також включили представника замовника. Вони й підтримали наміри влади створити в лісі полігон. Думку громади, як кажуть, помножили на “0”.

Коментар експерта
Ігор Корольчук,

начальник управління комунального господарства та благоустрою Вінницької міськради:
- Приблизно 80 тисяч тонн побутових відходів “виробляє” протягом року Вінниця. З метою їх утилізації виконком міськради прийняв рішення про будівництво сучасного, за новітніми технологіями, сміттєпереробного заводу. Такі підприємства діють у Німеччині. Вони забезпечують екологічно чисте виробництво, добування в процесі виробництва енергії, яка буде використана на потреби територіальної громади. На такому заводі нараховується 100 робочих місць. Зрозуміло, що працюватимуть там жителі навколишніх сіл. Фінансову підтримку на його спорудження надасть німецька фірма–інвестор. Вартість даного проекту сягає 250 мільйонів гривень.
Усе це ми неодноразово роз’яснювали жителям громади. Звичайно, будемо шукати шляхи співпраці з метою надання допомоги для розвитку території. Тим більше, що у цьому плані уже є досвід співпраці з громадою села Стадниці.
Щодо зауважень до містобудівного обгрунтування, то документ готували фахівці низки організацій – управління охорони навколишнього природного середовища, санстанції, управління містобудування та архітектури, управління земельних ресурсів, охорони пам’яток культури, філіалу “НДІпроектреконструкція”. У своїх висновках вони вважають за можливе будувати у даному місці завод. Відповідальність за такі висновки несуть керівники названих структур, а не замовник.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Anonymous

    долиб хотяби ти м людям і дітям і пра гунукам які там живут!!
  • Anonymous

    Шановна влада!!! Прислуховуйтейся до мешканців, та до громади і досвідченних фахівців. Мова йде не про надходження в бюджет коштів або в "кішеню"- мова йде про "матинку природу" та простих людей!!! З повагою, Голова ГО "Молодіжна організація "СЛАВІС-ВІННИЦЯ" Мар'янчук Сергій
  • Anonymous

    "єковин навіть економить на боротьбі з гризунами,вони розповзаються з сміттєзвалища, на якому ніхто їм не заваджає розмножатися.ЖАХ!
  • Anonymous

    Надо просто посмотрить вокруг в каком"свинарнике" живем... и не потому что не убирают(и это тоже есть), а главным образом, потому что мы сами, такие! А тут засуетились... Голова Людовки зашевелился, и это понятно - в долю не взяли! А что же он раньше в своем "любимом" селе нифига не делал? Про Яворскую и говорить нет смысла... она такой же эколог, как Голова Людовки - радетельза родную землю. Это просто люди, которые "проехали" мимо денег, вот теперь и стараются проявиться. А вопрос чистоты и порядка в городе так бы и висел в воздухе...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up