Сьогодні – Благовіщення. Чого не можна робити на це свято?

Сьогодні – Благовіщення. Чого не можна робити на це свято?
  • Сьогодні, 7 квітня 2017 року, православні й греко-католики відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці.
  • Історія, поради  та заборони свята.

Історія свята починається за дев’ять місяців до Різдва Христового. На Благовіщення ангел з'явився прийшов до Діви Марії та сказав: «Радуйся, благодатна! Господь з тобою! Благословенна ти між жонами». Він повідомив, що Марія народить сина і має назвати його Ісусом. Марія відповіла, що вона раба Господня і хай буде так, як хоче Бог.

Незважаючи на особливе значення цієї події для християнства в цілому, свято Благовіщення не був офіційно затверджений протягом тривалого часу. З цим святом пов'язана одна з найбільш поширених молитов православних віруючих. Тропар «Богородице Діво, радуйся», нарівні з «Отче наш» входить в список обов'язкових до прочитання ранкових молитов. Він присутній у всіх урочистих літургіях. У католиків західного обряду ця молитва відома як «Аве Марія».

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Свято Благовіщення традиційно починається з церковної служби, на яку звичайно йдуть цілими сім’ями. Після літургії в храмі зазвичай освячують проскури. За старих часів благовіщенські проскури зберігали за образами й використовували як цілющі засоби від лихоманки.

Головні прикмети на Благовіщення пов’язані із забороною будь-що робити в цей день. Є прислів’я, що на Благовіщення «пташка гнізда не в’є, дівка коси не плете», тобто всяка робота вважається гріхом.

  • У Благовіщення не можна нічого віддавати з дому, особливо позичати кому-небудь гроші. Вважається, що так можна віддати своє здоров’я й благополуччя.
  • У Благовіщення не можна стригтися, фарбувати й навіть зачісувати волосся. Люди думали, що цим можна “заплутати” свою долю. З цієї ж причини заборонялося шити й в’язати.
  • На який день тижня випадає 7 квітня, у той день протягом усього року не можна починати нових справ.
  • У Благовіщення не надягають новий одяг – порветься й забрудниться так, що не відпереш. Колись дівчата, які хотіли в цей день похвастатися обновками, носили їх тайкома кілька днів на собі, щоб ніхто не бачив.
  • У Благовіщення не можна засвічувати свічки, скіпки й лампи для освітлення будинку, щоб не пропустити світло Ангела.
  • На Благовіщення не треба висівати насіння або висаджувати саджанці, кажуть, не буде врожаю.
  • У день свята Благовіщення Пресвятої Богородиці за традицією в багатьох храмах випускають на волю голубів.

Відзначали свято у вузькому сімейному колі. До обіду подавали кілька рибних страв і червоне вино. Також господині пекли солодкі пісні пироги й особливе печиво, якому надавали форму плуга, борони, серпа або лапок лелеки, щоб привернути багатий урожай.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Иванов Иван

    а вам по цему пытаню  парытысь не потрибно так як вы и так них...на не робыте путьового
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up